Řidiči, v zimě pozor na kočky pod kapotou! Jaké vychytávky dokážou zabránit neštěstí?

Kočka pod kapotou Sergey Cherkasov / Shutterstock.com

Každoroční problém řidičů je opět tu. Teplo z automobilů láká kočky, které se rády pod kapotou nebo na pneumatikách schovávají před mrazivým počasím. Řidiči pak mnohdy nevědomky auto nastartují a kočkám způsobí vážná poranění. Kromě důkladné kontroly vozidla před jízdou ovšem existují i různé vychytávky, které mohou kočkám zamezit, aby se vůbec v blízkosti vašeho auta vyskytovaly.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Kontrola vozidla před nastartováním je základ

Před cestou byste v zimě měli auto vždy důkladně zkontrolovat a prohlédnout. Minimálně poklepat na kapotu (nejlépe ji i otevřít a podívat se dovnitř), případně zatroubit a zkontrolovat, zda kočka neleží na některé z pneumatik.

Ani to ovšem někdy nestačí. Zvířata umí zalézt opravdu hluboko a po ránu často na důkladnou kontrolu ani není čas. Některé kočky si také do takto objevené skrýše nosí ulovenou potravu, jejíž zbytky mohou začít hnít a zapáchat, především když auto nastartujete a zahřejete. Kromě koček samotných tak může k úhoně přijít i váš automobil.

Pokud se vám kočky usídlují v blízkosti auta často, můžete si pořídit různé vychytávky a odpuzovače. Co všechno se dá sehnat?

Aby vás ani zima nezaskočila

Venkovní ultrazvukový odpuzovač

Tyto přístroje jsou často využívány po celý rok na odpuzování kun a dalších živočichů, kteří se rádi schovávají pod kapotu auta. Existují však speciálně upravené varianty, které slouží i pro odpuzování koček. Jakmile ultrazvukový odpuzovač detekuje ve svém okolí pohybující se zvíře, spustí vysokofrekvenční zvuk. Ten zvířeti nijak neublíží (stejně tak je bezpečný pro děti i dospělé), pouze jej donutí odejít z chráněného prostoru.

  • Cena ultrazvukových odpuzovačů většinou začíná na 900 – 1 000 Kč. Vybírat můžete z přístrojů na baterie nebo s adaptérem.
  • Při nákupu mimo jiné sledujte, jaký má odpuzovač dosah – tedy zda po zapojení pokryje přístroj celou žádoucí oblast či zda nebude zasahovat do prostoru, kde žijí domácí zvířata, kterým by v uzavřených místnostech bez možnosti útěku mohl takový zvuk způsobit problémy.
Kočka sedící ve sněhu před autem Bezbod / Shutterstock.com

Postřik na odpuzování koček

Sprej na odpuzování koček patří k jednoduchým a poměrně levným způsobům, jak se v žádoucích místech koček zbavit. Tekutina v rozprašovači obsahuje účinné látky, které kočkám smrdí, a proto se takovým místům obloukem vyhýbají. Nemusíte se však bát, lidé tyto spreje vůbec necítí nebo jim příjemně voní (nejčastěji po citrusech).

  • Cena postřiků se pohybuje okolo 150 až 200 Kč za 500 ml. Odpuzovače jsou k dostání i v práškové nebo granulované formě.
  • Bohužel v zimě nejsou tyto spreje nejideálnějším řešením, jelikož déšť a sníh nastříkanou vrstvu lehce smyjí. Ideální je proto stříkat sprej přímo pod kapotu.

Kuna pod kapotou vás může přijít pěkně draho

Kočky nejsou jediné, koho teplo aut v zimě láká. Hrozbou mnoha řidičů jsou každoročně také kuny, které zalézají do motoru, kde (na rozdíl od koček) způsobují nepříjemné škody – překusují kabely, gumová těsnění a hadičky, trhají termoizolační tkaniny a protihlukové výplně. Může se vám pak snadno stát, že vůbec nenastartujete a oprava auta se pěkně prodraží.

Snaha zbavit se kun je dlouhodobým bojem. Nezapomeňte však, že je musíte pouze odhánět – zabití zvířete je považováno za trestný čin.

Žena v zimě si prohlíží stav motoru vozidla zoff / Shutterstock.com

Jak se zbavit kun v autě?

Vyzkoušet lze výše uvedené postřiky, kde opět platí, že nejúčinnější je nastříkat je přímo pod kapotu, nebo ultrazvukové odpuzovače – vyrábí se dokonce speciální proti kunám, které se instalují přímo k motoru a obsahují více reproduktorů, jež lze pro zesílení účinku rozmístit na různá místa pod kapotou.

Jedním z doporučovaných preventivních opatření je také zakoupení speciální ochrany na citlivé části motoru a vnitřek auta ve formě odolných trubic na kabely a hadice, které odolají i zubům a drápům kun. Jejich instalace je sice pracnou a zdlouhavou záležitostí, nicméně poměrně spolehlivou.

Počíhejte si na šikovné přípravky v akci

Rada na závěr

Proti škodám způsobeným zvířaty se můžete připojistit. Zvláště v případech, kdy se s tímto problémem potýkáte opakovaně. Některé pojišťovny zahrnují pojištění zaparkovaných vozidel před poškozením zvířetem do základních balíčků, u jiných si musíte sjednat připojištění. Nelze totiž předvídat, jak drahou hadičku kuna překousne, a pojišťovna vám může v takovém případě proplatit značnou část výdajů za nákladnou opravu auta.