Čím to, že jsou masové kuličky Ikea tak dobré? Připravte si je podle našeho návodu

Co kdybyste už nemuseli čekat na to, až pojedete zase do Ikei? Švédské masové kuličky si snadno připravíte i doma Purrfect_photo / Shutterstock.com

V jednoduchosti je nejen krása, ale také chuť! Pokud jste už někdy jedli švédské masové kuličky v Ikea, bylo by s podivem, kdyby vám nechutnaly. Málokoho však napadne udělat si je doma. Přitom podle našeho receptu mohou chutnat dokonce lépe než originál. Přesvědčte se sami!

Přečtěte si také

Vše o jarní cibulce: Proč by neměla chybět v žádném jídelníčku a jak ji vypěstovat?

Ikea masové kuličky jsou velmi oblíbené

Ať už nákupy ve švédském nábytkovém domě Ikea vnímáte jako super výlet a zážitek, anebo jsou pro vás toulky mezi vším tím vybavením domácnosti čirým utrpením, jako ostrov radosti a usmíření mnohdy funguje zdejší restaurace.

Velmi často se na talířích spousty lidí, a možná i na tom vašem, objevují švédské masové kuličky (které mimochodem nepochází ze Švédska, ale z Turecka), jimiž ani příliš neotřásla aféra s koňským masem. Co je na nich vlastně tak speciálního? A co to koňské maso? Je už pryč?

Aféra s koňským masem

To, že masové kuličky z Ikea obsahovaly koňské maso, by nebyl až tak úplný problém. Není zakázané a někomu dokonce chutná, ale mnoho lidí v Česku a ve světě jej odmítá jíst, protože vnímají koně jako ušlechtilé zvíře.

Potíž byla tedy především v tom, že maso bylo deklarováno jako směs vepřového a hovězího, nikoli koňského – a jednalo se tedy o podvod, o kterém Ikea pravděpodobně neměla sebemenší tušení.

Koňské maso od hovězího mnohdy nerozeznáte

Podle chuti ani vzhledu běžně koňské maso od hovězího nerozeznáte, nicméně díky vysokému množství glykogenu bývá konina mírně nasládlá. Také má o poznání méně tuku než hovězí. Koňské maso v masových kuličkách IKEA tedy odhalila až česká Státní veterinární správa (SVS), která jí udělila pokutu ve výši půl milionu korun. Patrně se jednalo jen o jednu šarži, která byla k dostání ve 13 evropských zemích, celkem šlo tedy o 760 kg masových kuliček a 360 kg hamburgerů.

Kde všude se konina běžně konzumuje?

Asi nikoho příliš nepřekvapí, že největším konzumentem koňského masa na světě je Čína. Jedí jej ale také v Mexiku, Kazachstánu, Indonésii či v Japonsku, kde jej podávají syrové a říkají mu basashi. I u nás se konina dříve jedla, ale konzumace tohoto typu masa byla vnímána spíše jako symbol chudoby a projev velkého hladu.

Jak si masové kuličky připravit doma?

A jak tedy švédské masové kuličky (samozřejmě bez koniny) doma připravit? Je to jednoduché, a dokonce ani Ikea svůj recept netají. Jedno je však nutné zmínit hned na začátek – fígl nehledejte v masových kuličkách samotných, ale v omáčce, která roztančí vaše chuťové pohárky. Jejím základem je šťáva, jež zbude po přípravě kuliček v pánvi.

Nemusíte se nijak striktně držet receptu a použijte takové koření, které vám voní a chutná. Například koriandrem či kardamomem maso i omáčku příjemně ozvláštníte. A v originálním receptu není uveden ani česnek, který by mohli ocenit především jeho milovníci.

V autentických Ikea kuličkách není přísad mnoho, a je tomu tak schválně. V pokrmu má vyniknout především chuť masa, která by neměla být přebita výrazným kořením anebo aromatickým česnekem.

Recept na masové kuličky a krémovou omáčku podle Ikea

Nezapomeňte koupit brusinky a vytáhnout ze spíže zavařené okurky, příjemně pokrm nakopnou a vytvoří zajímavý kontrast mezi masovými kuličkami a krémovou omáčkou. Pod brusinky můžete dát třeba lžíci zakysané smetany, na talíři to bude vypadat hezky.

Ingredience na masové kuličky:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 2–3 dl smetany (případně mléka) a vody
  • 2 ½ polévkové lžíce jemně nakrájené cibule
  • ½ dl strouhanky
  • 2 vychladlé uvařené brambory
  • 4–5 polévkových lžic másla
  • sůl
  • bílý pepř
  • nové koření mleté

Postup:

  1. Na másle opražte cibuli dozlatova (použít můžete i olej).
  2. Rozmačkejte brambory a smíchejte je se strouhankou v trošce teplé vody.
  3. Všechny ostatní ingredience poté smíchejte dohromady, ochuťte solí a kořením.
  4. Z této masové hmoty vytvářejte kuličky a pomalu je opékejte v dostatečném množství tuku (oleje či másla).

Ingredience na omáčku:

  • 1 dl 30 % smetany
  • 2 dl hovězího vývaru nebo vody (můžete použít i bujón)
  • sójová omáčka na dochucení
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 polévková lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Do pánve po masových kuličkách přilijte vodu či hovězí vývar, promíchejte, povařte a přidejte smetanu.
  2. Zahustěte omáčku hladkou moukou anebo jíškou.
  3. Ochuťte solí, sójovou omáčkou, pepřem či jakýmkoli jiným kořením, které máte rádi.

K čemu se masové kuličky hodí nejvíce?

Nemusíte je podávat pouze s bramborami či hranolky, skvělé jsou také s opékanými bramborami či těstovinami, někomu mohou chutnat i s rýží, chlebem nebo jen tak. A nezapomeňte na brusinky, zeleninový salát či nakládané okurky.

Dá se to udělat jednodušeji?

Ano, dá. Jednoduše zajděte do Ikea a všechny potřebné položky kupte. Mražené masové kuličky najdete pod názvem ALLEMANSRÄTTEN Meatballs (159 Kč), krémová omáčka se jmenuje ALLEMANSRÄTTEN Mix for cream sauce (25 Kč), brusinkový džem SYLT LINGON Lingonberry jam (69 Kč) a nakládané okurky SOMMARSKÖRD Pickled gherkins (45 Kč).

Mražené masové kuličky nejsou svým složením vůbec špatné a obsahují všechny ingredience uvedené v receptu – tedy maso, cibuli, strouhanku, vejce, vodu, sůl a pepř. Jednoduše je připravíte v troubě, mikrovlnce anebo na sporáku v pánvi.

Tip: Kromě mixu hovězího a vepřového masa lze v Ikea koupit také kuřecí masové kuličky v kilovém balení za 159 Kč, případně jejich vegetariánská verze za 129 Kč/kg.