Domácí langoš, který se vždycky povede a báječně chutná

Langoš je legenda! Ultimátní fast food, na který člověk dostává chuť zrovna v těch nejnevhodnějších chvílích. Zároveň je to jedno z nejúspornějších jídel na doma. Pokud se inspirujete naším receptem a dáte si s langoši tu práci, spokojenost strávníků bude vždy zaručena.

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Jak připravit domácí langoše?

Klasika, kterou milují snad všichni. Langoše se dochucují česnekovou pastou, kterou si jednoduše vyrobíte smícháním utřeného česneku se solí a trochou oleje.

Samozřejmě se doporučuje použít česnek ideálně z vlastní zahrádky. Jedná se o nenáročnou cibulovinu, kterou si na zahradě může pěstovat každý, ale dá se pořídit také na zelných trzích.

Díky zájmu zákazníků ho zařazují do nabídky už i hypermarkety, které poptávka po tuzemském česneku nutí vytlačovat z pultů zahraniční palice, dovážené především z Číny a Španělska.

Langoš s česnekem na talíři Kupi.cz

Česnek – zázračný pomocník

Česnek má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví, jako lék se používal už ve starověku. Pomáhá proti chřipce a nachlazení a dá se použít i jako přírodní náhrada antibiotik při méně závažných infekcích. Obsahuje vitamíny B a C a z minerálů například vápník, železo, zinek, hořčík, sodík nebo draslík.

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 vařený brambor (cca 100 g)
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
Cibulové kroužky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Cibulové kroužky

Cibulové kroužky podle našeho receptu jsou naprosto vynikající a navíc velmi jednoduché na přípravu. Skvěle poslouží jako malá chuťovka k burgeru nebo ke grilovanému masu, ale můžete si je dopřát i jen tak samotné.

Cibulové kroužky

Postup:

  1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
  2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
  3. Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout (60 minut). Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje (okolo 170 až 175 °C).
  4. Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a přes samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
  5. Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je obložte připravenou náplní (viz níže) a hned podávejte.
Langoš se smetanou a rajčaty Kupi.cz

Langoše lze připravit na více způsobů

Langoše s kečupem a eidamem

Neporazitelná klasika. Buď s česnekovou pastou v základu, nebo bez. Nahoře strouhaný eidam a kečup.

Langoše s rajčaty

Pod rajčata dejte do základu klidně i česnek. S bazalkou, mořskou solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.

Langoše se soleným tvarohem

Tvaroh, nejlépe tučný, vložte do mísy, osolte a pořádně promíchejte. Poté již můžete servírovat. Výborně langoš funguje také s řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.

Zdroj: cuketka.cz