První adventní neděle je tu: Podle tradice mají mít svíčky na věnci fialovou a růžovou barvu

Adventní věnec s růžovo-fialovými svíčkami Natalia Sem / Shutterstock.com

První adventní neděle roku 2023 připadá na 3. prosince. Adventní neděle znamenají mimo jiné každotýdenní zapálení jedné ze čtyř svíček a neúprosně se blížící Štědrý den. Ten má pro většinu z nás velký význam a řadíme ho mezi nejdůležitější dny celého roku. Jste na toto období připraveni originálním věncem? Máte už dárky nakoupené? A víte, kde se tato tradice vzala?

Přečtěte si také

Recepty z kopřiv: Vyzkoušejte si z nich připravit salát, nádivku nebo pálenku

Jak zapalovat adventní svíčky?

Dříve měly všechny čtyři svíčky na adventním věnci svůj význam i barvu. V jakém pořadí se zapalují?

  • První adventní neděli zapalujeme svíci proroků, která by měla mít fialovou barvu.
  • Druhá svíčka má být taktéž fialová, jmenuje se betlémská a reprezentuje lásku.
  • Na třetí adventní neděli se zapaluje jediná růžová svíčka, nazývaná pastýřská.
  • Poslední, čtvrtá svíčka je opět fialová, nese název andělská a představuje mír a pokoj.
Adventní věnec se třemi fialovými a jednou růžovou svíčkou horizonphoto / Shutterstock.com

Tyto barvy se používají hlavně v katolické církvi. Naopak v protestantské církvi se obvykle používá červená barva, která je pro Vánoce velmi typická. V neposlední řadě existuje tradice páté, bílé svíčky, která se dává doprostřed a má symbolizovat samotného Krista.

  • Tip: Adventní svíčky nemusí být nutně jen na věnci. Neokoukanou dekoraci vykouzlíte ze skleniček na víno, které otočíte a vyplníte podle své fantazie baňkami, větvičkami či šiškami.

Moderní adventní věnce jsou záležitostí designu

V dnešní době je adventní věnec brán spíše coby designový kousek, jejž s nadšením každá žena vybírá dle barev a stylu, který se chystá mít i na zbytku vánoční výzdoby. Ačkoliv tedy dříve hrála důležitou roli fialová či červená barva, dnes se naopak nejčastěji vybírá barva bílá, stříbrná a zlatá.

  • Tip: Pokud se vám nechce tvořit vlastní věnec, můžete si koupit už hotový ve vybraných květinářstvích či supermarketech. Nabízí ho například v Bille za 339,90 Kč a v Kauflandu za 249,90 Kč.
Adventní věnec v rovině se svíčkami ve skle diamant24 / Shutterstock.com

Vánoční nákupy? Advent je vaše poslední šance

Předvánoční nákupní shon by se neměl nikdy odkládat – a v období adventu to platí dvojnásob. Obchody jsou plné lidí shánějících dárky, dekorace i přísady na cukroví. Kdo by si chtěl ulevit s přípravami těsně před Vánoci, většinou už nesežene vyprodanou zdobicí polevu na perníčky nebo předem připravené těsto.

Při objednávání v online supermarketech počítejte s delší lhůtou. Stejně tak i při doručování dárků často přepravní společnosti mají několikanásobně více objednávek a svého balíčku se tak v termínu nemusíte dočkat. Pozor taky na otevírací dobu na Štědrý den a svátky vánoční, kdy jsou obchody otevřené jen půlden, nebo mají úplně zavřeno. Pokud chcete stihnout vánoční pohodu, tak není nač čekat.

  • Tip: Vytvořit originální věnec na dveře můžete pomocí obyčejného věšáku na oděvy. Pokud máte doma úplně běžné drátěné ramínko, stačí, když ho vytvarujete do kruhu a postupně na něj navléknete vánoční koule.

Zdroj: frekvence1.cz, extra.cz, eurozpravy.cz, farnost-litomerice.cz, wikipedia.org