Je zdravější čerstvé, nebo mražené ovoce? Budete překvapeni!

Mražené ovoce v misce Marian Weyo / Shutterstock.com

Často slýcháme, že nejvíce vitamínů mají čerstvá zelenina a ovoce a že jedině syrová strava dodá našemu tělu vitamíny, minerály a antioxidanty. Jak je to ale doopravdy? Měli bychom vždy dát přednost „čerstvému“ před mraženým? A jaké zpracování zeleniny je nejzdravější?

Přečtěte si také

Do Česka chtějí další fastfoody. Budeme tu mít i copatou Wendy’s nebo Pizza Inn?

Jak čerstvé je ovoce v zimě?

Budeme-li vycházet z toho, že si čerstvé jahody nebo třeba rajčata utrhneme na vlastním záhonu a ihned zkonzumujeme, pak je to určitě ta nejzdravější forma ovoce a zeleniny, které se nám dostane.

I kdybychom však všichni měli k dispozici vlastní záhonek, v našich zeměpisných šířkách jsme schopni úrodu sklízet jen pár měsíců v roce. Ať tedy chceme, nebo ne, v zimním období jsme odkázáni na nákup ovoce a zeleniny z obchodu. Co se tedy pod slovem čerstvé vlastně skrývá? Než se produkty dostanou ke spotřebiteli, mají před sebou ještě dlouhou cestu.

Mražená brokolice, mrkev a květák Madlen/ Shutterstock.com

Dlouhá cesta na náš stůl

Aby plody vydržely transport ze zemí původu, jsou sklízeny nezralé a dozrávají až během přepravy. Takovému ovoci a zelenině chybí čas, aby se v něm vyvinuly důležité vitamíny a látky. Jejich přeprava pak může trvat i několik týdnů, kdy jsou skladovány v chlazené a kontrolované atmosféře.

Když pak dorazí do supermarketu, stráví ještě přibližně dva až tři dny ve skladu, než se konečně dostanou na prodejnu. Sami ovšem víte, že ne všechno ovoce a zeleninu spotřebujete v den nákupu, a tak si připočtěte dalších pár dní, které stráví u vás doma. Také vám tento proces přijde na hony vzdálený od toho, co jste si pod pojmem čerstvé představovali?

Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Proč jsou v zimě zdravější mražené ovoce a zelenina?

Jak jíst opravdu výživnou zeleninu a ovoce? Zaměřte se na mražené produkty! Zdá se vám to jako hloupost? Stereotypy nám sice velí, že mražené má do zdravého daleko, ale opak je pravdou. Ovoce a zelenina, které jsou předem určeny k mražení, se sklízejí na vrcholu své zralosti, tedy v době, kdy jsou nejvýživnější.

Potraviny jsou mraženy šokově, tedy okamžitě, a to jen několik hodin po sklizni, díky čemuž se vitamíny rozhodně nezničí. Při teplotách –18 až –20 °C si pak ovoce a zelenina udržují vysoký obsah těchto látek prakticky beze změn, pokud je zkonzumujete do šesti měsíců od jejich zamrazení. Teprve pak v nich nastanou první ztráty.

Ovoce s müsli a vedle mražené ovoce Lika Mostova / Shutterstock.com

Jak ušetřit kupováním mražených potravin?

Nahradíte-li některé čerstvé potraviny mraženými, výrazně ulehčíte i svojí peněžence. Kupujete si rádi jahody, maliny nebo borůvky do smoothie a ranní dávky müsli? Pak víte, že i za menší porci v obchodu zaplatíte klidně 50 až 80 Kč. Za stejnou cenu si ale pořídíte až půl kila mražených plodů.

A stejné je to i s mraženou zeleninou, kterou máte navíc kdykoliv k dispozici a nečeká vás už žádné loupání ani krájení.

  • Ekonomicky se vyplatí kupovat např. mraženou brokolici, která je hlavně v zimě výrazně levnější než čerstvá.
  • Více než 100 Kč ušetříte, koupíte-li např. mražené špenátové listy místo čerstvého sáčku.

Jak dostat nejvíce vitamínů ze zeleniny v zimě?

Pokud si chcete dopřát vitamínovou bombu, spolehněte se na nakládanou zeleninu. Kvašení totiž v syrové zelenině zvyšuje obsah některých vitamínů, a do těla jich tak dostanete ještě více než ze zeleniny čerstvé.

Nakládaná zelenina obsahuje bakterie mléčného kvašení, tzv. laktobacily, které si za velké peníze kupujeme v lékárnách nebo v mléčných nápojích. Mají pozitivní vliv na naše trávení a předcházejí nemocem, protože zvyšují obranyschopnost organismu. Pořádnou nálož laktobacilů si můžete snadno dopřát v porci kysaného zelí nebo nakládané řepě a květáku. Uvidíte, že tuto zimu si na vás chřipka nepřijde!

Zdroj: Kupi.cz, Vitalia.cz