Jak správně připojit startovací kabely?

Muž startuje auto pomocí startovacích kabelů TANAPAT LEK.JIW / Shutterstock.com

Znáte ten pocit, když v zimě sednete do auta a chcete nastartovat, ale nic se neděje? Baterie je vybitá a vám nezbývá nic jiného, než nechat auto stát a použít hromadnou dopravu. Další možností je mít v kufru startovací kabely, zavolat známým a nechat se od některého z nich zachránit – jednoduše kabely připojíte k jinému vozu a nastartujete. Jak je však správně vybrat a zapojit?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Jak vybrat startovací kabely?

Na trhu je velký výběr startovacích kabelů. Ne všechny vám ovšem zaručí, že po jejich správném zapojení vaše auto nastartuje. Důvod je prostý – kabel často nemá dostatečné množství mědi.

Odborníci tudíž radí, že byste je neměli kupovat podle obalu a ceny, nýbrž podle váhy. Měděný kabel totiž váží více než ten obyčejný.

Nenechte se zaskočit

Kupovat startovací kabely na váhu je trochu zjednodušené doporučení, ale když se proberete nabídkami v některých obchodech, najdete spoustu produktů, které rozhodně bezproblémové nastartování nezaručí,“ říká Jindřich Krejčí ze sítě autoservisů ProfiAuto.

  • Německý autoklub doporučuje, aby kabely pro auta, která jezdí na naftu, měly průřez 25 mm².
  • Pro auta, která jezdí na benzín, stačí kabely s průřezem 16 mm².
Muž startuje auto pomocí startovacích kabelů Krasula / Shutterstock.com

Jak startovací kabely správně zapojit?

Pro začátek se hodí zdůraznit, že je nutné, aby měly oba automobily podobný výkon motoru. Před zapojováním kabelů musí mít obě auta taktéž vypnuté motory. Následně můžete začít s připojováním, a to v níže uvedeném pořadí:

  1. červený kabel připojíte na + pól vybitého akumulátoru
  2. druhý konec červeného kabelu dáte na + pól nabitého akumulátoru
  3. černý (nebo modrý )kabel dáte na - pól nabitého akumulátoru
  4. spojíte jej s blokem motoru auta, nejlépe s k tomu určeným kolíkem

Vyberte si zimní výbavu v akci

Když máte kabely správně zapojeny, můžete nastartovat auto s nabitým akumulátorem. Následně přichází čas na nastartování auta s vybitým akumulátorem. Pokud se vám nepovede nastartovat hned, nevěšte hlavu. Někdy se to nepodaří na první pokus – záleží totiž na tom, jak moc je akumulátor vybitý.

Jakmile jsou obě auta nastartována, můžete přesně v opačném pořadí, než ve kterém byly zapojeny, kabely odpojit. Stále ale nemáte vyhráno. S autem byste nyní měli jezdit alespoň hodinu, aby se akumulátor dostatečně dobil.

Kolik stojí startovací kabely?

Záleží především na kvalitě – jak bylo psáno výše, neměli byste se orientovat jen podle ceny. Pro příklad uvádíme ceny kabelů podle doporučení německého autoklubu (tedy pro benzínová auta kabely s průřezem 16 mm², pro naftová 25 mm²). Cenu samozřejmě ovlivňuje i startovací proud.

  • Pokud vaše auto jezdí na benzín, lze si pořídit například kabely Compass 700A za zhruba 349 Kč, Autolamp 400 A za 349 Kč nebo AEG 700 A za 435 Kč či GYS Standard 320 A, jejichž cena se pohybuje kolem 500 Kč.
  • Pokud jezdíte v autě na naftu, lze sáhnout po modelu Compass 1000 A, který pořídíte okolo 680 Kč. GYS Profi 500 A stojí 390 až 1000 Kč a Telwin 550 A koupíte od 1815 Kč.