Datlová pasta jako náhrada cukru. Tipy na zdravé a bezlepkové mlsání

Datlová pasta ve sklenici obložená sušenými datlemi Canva

Datlová pasta se vyrábí rozmixováním sušených datlí. Jedná se o hladkou, měkkou hmotu, která v kuchyni slouží jako přírodní sladidlo bohaté na vitamíny a minerály. Díky své konzistenci je také skvělým pojivem do nepečených dezertů a cukroví, kam není potřeba přidávat žádné další cukry nebo škroby. Zkrátka je ideální nezbytností zdravé a bezlepkové kuchyně. K čemu všemu je dobrá?

Přečtěte si také

5 retro her našeho dětství. Vzpomenete si na všechny?

Nejen zdravě sladká, ale i plná vitamínů

Datle jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C a D i vitamínů skupiny B, dále železa, hořčíku, draslíku, fosforu, chloru, vápníku, mědi i zinku. Obsahují také mangan, který přispívá ke správné funkci nervové soustavy.

Datle:

  • Jsou prospěšné při léčbě střevních a trávicích potíží.
  • Blahodárně působí na zdraví srdce, kostí, kloubů a svalů.
  • Snižují krevní tlak, pomáhají při chudokrevnosti, podporují imunitní systém.
  • Jsou dobré na koncentraci a paměť a v našem těle působí protizánětlivě a antibakteriálně.
Kupte si zdraví v akci

Cukr nad zlato

Ovocný cukr z datlí je pro naše tělo rychlým a efektivním zdrojem energie. Věděli jste, že jsou až ze 70 % tvořeny zdravými sacharidy? Jsou proto ideální pro sportovce, studenty i pro všechny, kdo zrovna potřebují při náročném nebo únavném dni povzbudit a probrat. Ocení je také těhotné a kojící ženy. Datle totiž účinně podporují tvorbu mateřského mléka, a navíc obsahují všechny zmíněné minerály a vitamíny.

Jednou z největších výhod datlové pasty je skutečnost, že díky vysokému obsahu vlákniny po ní i přes její sladkost nekolísá cukr v krvi. To znamená, že plnohodnotně dokáže uspokojit naši chuť po sladkém, a ještě k tomu na hodně dlouhou dobu.

Datle Canva

Kde datlovou pastu seženete?

Datlovou pastu koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo s cukrářskými potřebami. Je k dostání také v mnoha internetových obchodech, kde se její cena pohybuje od cca 60 Kč za kg. Vždy pečlivě sledujte složení a vybírejte jen 100% přírodní produkty, které jsou vyrobeny pouze z mletých sušených datlí, bez konzervačních látek a přidaného cukru.

Datlová pasta v kuchyni

Pokud dodržujete zásady zdravého stravování, ať už bez přidaného tuku a cukru, bez lepku nebo bez zbytečných škrobů a zároveň si chcete pochutnávat na sladkém, bude pro vás datlová pasta hotovým zázrakem.

Díky svým pojivým schopnostem a přirozené sladkosti dokáže v cukroví, dortech i omáčkách zastat úlohu sladidel, sirupů, škrobů, mouky, zahušťovadel a tuků.

Co všechno můžete z datlové pasty vyrábět?

  • nepečené cukroví
  • nepečené energetické zdravé tyčinky bez přidaného cukru
  • krémy a náplně do raw koláčů, dortů a jiných zákusků
  • zdravé přírodní sladidlo do kaší, smoothies, jogurtů, proteinových nápojů apod.
  • omáčky nebo dipy ke slaným krekrům i masu (datlová pasta je ideální jako zdravé sladidlo do domácích kečupů, BBQ omáček apod.)
Košíčky s výrobky z datlové pasty Canva

Nepečené energetické zdravé tyčinky

Schválně se někdy v obchodě podívejte na složení zdravých tyčinek bez přidaných cukrů. Ano, z většiny je jejich základ tvořen právě datlovou pastou. Pokud takové tyčinky konzumujete často, můžete si doma jednoduše vyrobit vlastní. Vše, co k nim potřebujete, je datlová pasta a ingredience podle chuti, například kakao a kakaové boby, kokos, ořechy a semínka, sušené ovoce apod., případně lze přidat i sušený protein.

Poté stačí vše smíchat, vytvarovat do tyčinek, dát vychladit a je hotovo. Ve výsledku vás tyto zdravé a sladké domácí svačinky vyjdou mnohem levněji než v obchodech a budete mít úplný přehled o jejich složení.

Raw cukroví

Obdobně si můžete dopřát i nepečené raw zdravé cukroví, a to klidně po celý rok. Datlovou pastu smíchejte se surovinami podle vlastní chuti a vytvarujte z ní kuličky. Ty poté stačí vyválet v kakau, kokosu, mletých ořeších, prášku z lyofilizovaného ovoce nebo ve skořici. Uvidíte, že se po této neodolatelné lahůdce zapráší dřív než po klasických sladkostech.

Z takto vytvořené směsi z datlové pasty, oříšků a dalších surovin snadno vyrobíte i nepečené sušenky. Stačí pastu rozválet na tlustší plát a vykrajovat různé tvary (doporučujeme zvolit vykrajovátka menší velikosti, aby se vám pasta příliš nerozpadala). Pro ještě lepší chuť je zalijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nechte vychladnout.