Vaječný koňak či likér, anglicky eggnog, neodmyslitelně patří k zimnímu svátečnímu období. V mnoha rodinách se jedná o specialitu babiček, které mají svoje vlastní, střežené recepty. Historie této alkoholické dobroty ale sahá do hluboké minulosti – však také byla svědkem mnoha zajímavých událostí.
Přesně datovat vznik vaječného likéru nelze, historici se nicméně víceméně shodují na tom, že první verzí tohoto nápoje byl tzv. posset, který vařili angličtí mniši v 13. století.
Posset se připravoval z ingrediencí, jako je víno či pivo, smetana, vejce, cukr a zahušťovadlo (nejčastěji chleba či oves). Mniši do něj také rádi přidávali fíky a konzumovali tento nápoj teplý. Postupem času se sláva této dobroty rozšiřovala, především mezi bohatými lidmi, kteří si mohli dovolit do něj přidat i koření, například skořici či muškátový oříšek.
Verze vaječného koňaku si našla cestu i přes Atlantik a počátkem 18. století doputovala až k břehům Ameriky. Klasické lihoviny, z nichž se koňak připravoval, byly ale v zámoří příliš drahé, protože na ně bylo uvaleno clo. Místo nich tedy Američané využili ingrediencí z bližších zdrojů, a jako alkohol do vaječného koňaku začali přidávat nejdříve karibský rum a později bourbon.
Kupte se slevou Likér vaječný Božkov.
Na vánoční tabuli nesměl vaječný likér chybět ani u prezidentského stolu. Pochutnával si na něm už první americký prezident, George Washington. Recept, který preferoval, obsahoval méně vajec, zato však velké množství alkoholu (jak jamajský rum, tak i whisky, brandy a sherry). Podobně omamnou variantu vaječného likéru si oblíbil i Dwight D. Eisenhower, který byl prezidentem USA od roku 1953 do roku 1961.
V Americe ještě chvilku zůstaneme. Vaječný likér zde totiž způsobil slavnou vzpouru kadetů na vojenské akademii West Point. Tento nápoj byl po dlouhá léta součástí vánočních oslav na West Pointu, avšak v roce 1826 zde byla zakázána veškerá konzumace alkoholu. To vedlo nejdříve k pašování alkoholických nápojů, tajné přípravě koňaku, a nakonec ke střelbě a tasení mečů. Nikdo nebyl při výtržnostech zraněn, ale 19 studentů muselo předčasně ukončit svoji slibnou vojenskou kariéru.
Kupte se slevou Mléko kondenzované Salko Tatra.
Přísadou typického vaječného koňaku, který najdete v našich obchodech, je mléko. To ovšem odporuje evropskému zákonu o likérech, podle něhož by měl tento nápoj obsahovat pouze vejce, alkohol, sladidlo a přírodní aroma. Naštěstí to neznamená, že by vaječný koňak ze sortimentu obchodů musel zmizet. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž nepovažuje verdikt Evropského soudu za právně závazný.
Nejlepší vaječný koňak však v supermarketu nepořídíte. Udělejte si raději zásobu vlastního přesně podle vaší chuti – není to vůbec žádný problém.
Budete potřebovat:
Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkou a dobře vyšlehejte do žlutavé pěny. Ve vodní lázní vyšlehané žloutky smíchejte s kondenzovaným mlékem (slazené i neslazené) a mlékem či smetanou.
Vzniklý krém šlehejte a zahřívejte, ale pozor, nesmí dojít k tomu, že se žloutky začnou vařit. Nakonec vše nechte zchladit a po ochlazení přidejte rum, který do směsi zašlehejte. Vaječný koňak nalijte do uzavřené nádoby a nejlépe ho nechte několik dní uležet. Určitě si pochutnáte!