Vaječný koňak: Recept na likér s dlouholetou tradicí

Dvě sklenice vaječného koňaku se skořicí a perníček ve tvaru panáčka Elena Shashkina / Shutterstock.com

Vaječný koňak či likér, anglicky eggnog, neodmyslitelně patří k zimnímu svátečnímu období. V mnoha rodinách se jedná o specialitu babiček, které mají svoje vlastní, střežené recepty. Historie této alkoholické dobroty ale sahá do hluboké minulosti – však byla také svědkem mnoha zajímavých událostí.

Přečtěte si také

Jíte rýži i druhý den po uvaření? Může to být nebezpečné

Historie vaječného koňaku

Přesně datovat vznik vaječného likéru nelze, historici se nicméně víceméně shodují na tom, že první verzí tohoto nápoje byl tzv. posset, který vařili angličtí mniši v 13. století.

Posset se připravoval z ingrediencí, jako je víno či pivo, smetana, vejce, cukr a zahušťovadlo (nejčastěji chleba či oves). Mniši do něj také rádi přidávali fíky a konzumovali tento nápoj teplý. Postupem času se sláva této dobroty rozšiřovala, především mezi bohatými lidmi, kteří si mohli dovolit do něj přidat i koření, například skořici či muškátový oříšek.

Vaječný likér podle Ivety Fabešové

Vaječný likér podle Ivety Fabešové

Vaječný likér podle Ivety Fabešové je naprosto exkluzivní záležitost. Tato dobrota je u nás již tradičně spojována s Vánocemi a nesmí proto na svátečním stole chybět. Připravte si vaječňák letos podle receptu od Ivety Fabešové a vychutnejte si jej společně se svými nejbližšími.

Časová náročnost: 30 min Obtížnost: Snadný
Vaječný likér podle Ivety Fabešové

Cestoval po celém světě

Tato verze vaječného koňaku si našla cestu i přes Atlantik a počátkem 18. století doputovala až k břehům Ameriky. Klasické lihoviny, z nichž se koňak připravoval, byly ale v zámoří příliš drahé, protože na ně bylo uvaleno clo. Místo nich tedy Američané využili ingrediencí z bližších zdrojů a jako alkohol do vaječného koňaku začali přidávat nejdříve karibský rum a později bourbon.

Pochutnávali si na něm američtí prezidenti

Na vánoční tabuli nesměl vaječný likér chybět ani u prezidentského stolu. Pochutnával si na něm už první americký prezident George Washington. Recept, který preferoval, obsahoval méně vajec, zato však velké množství alkoholu (jak jamajský rum, tak i whisky, brandy a sherry). Podobně omamnou variantu vaječného likéru si oblíbil i Dwight D. Eisenhower, který byl prezidentem USA od roku 1953 do roku 1961.

Sklenice s vaječným likérem a skořicí Brent Hofacker / Shutterstock.com

Na svědomí má minimálně jednu vzpouru

V Americe ještě chvilku zůstaneme, vaječný likér tam totiž způsobil slavnou vzpouru kadetů na vojenské akademii West Point. Tento nápoj byl po dlouhá léta součástí vánočních oslav na West Pointu, avšak v roce 1826 tam byla zakázána veškerá konzumace alkoholu. To vedlo nejdříve k pašování alkoholických nápojů, tajné přípravě koňaku, a nakonec ke střelbě a tasení mečů. Nikdo nebyl při výtržnostech zraněn, ale 19 studentů muselo předčasně ukončit svoji slibnou vojenskou kariéru.

Evropská unie ho skoro zakázala

Přísadou typického vaječného koňaku, který najdete v našich obchodech, je mléko. To ovšem odporuje evropskému zákonu o likérech, podle něhož by měl tento nápoj obsahovat pouze vejce, alkohol, sladidlo a přírodní aroma. Naštěstí to neznamená, že by vaječný koňak ze sortimentu obchodů musel zmizet. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž nepovažuje verdikt Evropského soudu za právně závazný.

Ruka nad hrnkem s vaječným likérem, vejci a kořením KaroKatitca / Shutterstock.com

Vaječný likér – recept

Nejlepší vaječný koňak však v supermarketu nepořídíte. Udělejte si raději zásobu domácího přesně podle své chuti – není to vůbec žádný problém.

Suroviny:

  • 1 balení slazeného kondenzovaného mléka (například Salko či Condé)
  • 1 balení neslazeného kondenzovaného mléka
  • 6 žloutků
  • půl litru rumu
  • 1 hrnek smetany či mléka
  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 pytlík vanilkového cukru, popř. pár kapek vanilkové esence
Domácí Baileys

Domácí Baileys

Domácí Baileys likér je vynikající dobrota pro dospělé, která se skvěle hodí ke svátečním příležitostem. Navíc si tento likér zvládnete hravě připravit sami a poté jím doplnit třeba slavnostně prostřenou vánoční tabuli. Radost jistě udělá i každé návštěvě nebo jako dárek vašim blízkým.

Časová náročnost: 45 min Obtížnost: Snadný
Domácí Baileys

Výroba:

  1. Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkou a dobře vyšlehejte do žlutavé pěny.
  2. Ve vodní lázní vyšlehané žloutky smíchejte s kondenzovaným mlékem (slazené i neslazené) a mlékem či smetanou.
  3. Vzniklý krém šlehejte a zahřívejte, ale pozor, nesmí dojít k tomu, že se žloutky začnou vařit.
  4. Nakonec vše nechte zchladit a po ochlazení přidejte rum, který do směsi zašlehejte.
  5. Vaječný koňak nalijte do uzavřené nádoby a nejlépe ho nechte několik dní uležet. Určitě si pochutnáte!

Zdroj: lidovky.cz, zoom.iprima.cz, kupi.cz