Kdy a jak správně odstrojit vánoční stromeček?

Člověk sundává červené řetězy ze stromku glebchik / Shutterstock.com

Vánoční stromeček je symbolem svátků štěstí a pohody. Co však s ním, když se vracíme zpět do pracovního shonu? Názory na to, kdy by se měl stromek odstrojit, se různí. My vám prozradíme, jak se jej zbavit kdykoliv tak, aby omylem neškodil a nejlépe i pomáhal.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Kdy odstrojit vánoční stromeček?

Typicky se očekává, že vánoční stromeček budete mít doma v plné ozdobené kráse do 6. ledna, na který připadá svátek Tří králů. Tato tradice je spojena s křesťanskými zvyky, její původ ale leží ve starší historii Keltů.

Keltové v období vánočních svátků oslavovali zimní slunovrat a součástí oslavy bylo i obřadní pálení polena, které mělo hořet od 24. prosince. 6. leden je posledním dnem, kdy posvátný keltský oheň ještě plál.

Postupem století se křesťanské a pohanské svátky i tradice promíchávaly a měnily, 6. leden jako oficiální konec oslav však zůstal. Někde ale nechávají lidé ozdobený vánoční stromek stát až do Hromnic (2. únor) či Velikonoc.

Jak odstrojit stromek po Vánocích?

Nejlepším časem, kdy stromeček zbavit všech ozdob, je víkend. Odstrojování a uklízení totiž zabere dost času, takže večer po práci pro tuto činnost není zrovna ideální.

Nejdříve sundejte skleněné ozdoby, které se snadno rozbijí. Poté odstrojte všechno ostatní, ideálně vše vložte zpět do původních krabic. Velkou pozornost věnujte háčkům, kterými jste ozdoby na stromeček připevňovali. Nejenom, že ozdoby uložené zpátky i s nimi vám ušetří příští rok práci, ale háčky ponechané na stromečku představují potenciální nebezpečí.

Člověk zametá jehličí opadané na zemi moomin201 / Shutterstock.com

Co s jehličím ze stromečku?

Jestliže máte strom umělý, stačí ho osprchovat, po vyschnutí schovat do plastového pytle a uložit na půdu nebo do sklepa. S živými to tak snadné není, protože suché jehličí umí udělat pěkný nepořádek.

Než začnete s odstrojováním, dejte pod stromeček velký igelit nebo prostěradlo, kam bude jehličí padat a snadno ho pak vytřepete na zahradu či ven. Některé babské rady také doporučují postříkat strom obyčejným lakem na vlasy, aby jehličí opadávalo méně.

Kam odnést vánoční stromeček?

Nejsnadnějším způsobem, jak se stromku po Vánocích zbavit, je zanést ho ven k veřejné popelnici či kontejneru. Je to vlastně jediný případ, kdy je něco podobného povoleno. Stromeček neházejte do nádob na směsný odpad, protože by se do nich pak velmi rychle nic nevešlo.

Pokud se ve vaší blízkosti nenachází veřejný kontejner, nezoufejte. Stromeček stačí zanést i ke kontejnerům určeným pro tříděný odpad. Odvoz vánočních stromků probíhá ve většině měst od ledna do února.

Odstrojený vánoční stromeček ale můžete také zužitkovat doma. Dobře poslouží jako zdroj polínek na podpal a z jeho větví snadno vytvoříte ochranu pro choulostivé rostliny na zahradě. Dávejte si však dobrý pozor na to, aby na něm před použitím nezůstaly žádné háčky.

Muž táhne živý stromek po ulici SKatzenberger / Shutterstock.com

Co se s vaším stromkem stane?

Odložené stromky nejčastěji končí ve spalovnách, kde jsou energeticky využity. Další možností jejich zpracování jsou kompostárny či odběratelé, kteří se zabývají zpracováním dřeva. Stromky u nich bývají rozdrceny a výsledný materiál se používá v zahrádkářském průmyslu. Do kompostárny můžete svůj stromek odvézt i na vlastní pěst. Některé vám jej dokonce rovnou vymění za už zpracovaný kompost.

Škodí stromečky zvířatům?

Nosit dříví do lesa byste neměli. I po důkladném prohlédnutí totiž hrozí, že háčky na stromku zůstanou, a mohly by tak způsobit zranění lesní zvěři. Pokud chcete udělat zvířátkům radost, zaneste svůj stromeček do blízké zoo (nejprve si ale na webových stránkách zkontrolujte, že o ně stojí). Některé zoologické zahrady používají vánoční stromečky třeba ke krmení slonů.

Zdroje: kupi.cz, svetstromku.cz, pestujemedoma.cz