Jak pečovat o řezané květiny ze supermarketů, aby dlouho vydržely

Víte, jak pečovat o řezané květiny, aby vydržely co nejdéle? Canva

Se správnou péčí vám řezané květiny mohou dělat radost opravdu dlouho. Například růže až dva týdny, a chryzantémy dokonce tři. Jak tedy o květiny pečovat, aby nám dělaly radost co nejdelší dobu?

Přečtěte si také

Řetězec H&M chce letos uzavřít až 160 obchodů, důvodem jsou nízké tržby

Květiny se musí nejprve aklimatizovat

Ať už si přinesete domů řezané květiny v jakémkoliv ročním období, položte je nejdříve do vlažné vody, aby se aklimatizovaly v okolní teplotě. Ideálně alespoň na hodinu. Vzpamatují se a naberou trochu sil.

Rozhodně je nedávejte do ledové vody, mohla by jim způsobit šok a po pár dnech by povadly. Pokud je venku teplota pod nulou, vyhněte se nákupu květin v obchodech – přechod ze supermarketu do auta a následné umístění do vyhřátého interiéru bytu jim rozhodně neprospívá!

Seřízněte stonky a odstraňte nepotřebné spodní listy

Důležité je, aby měly květiny šikmo seříznutý stonek. Zvětší se tak plocha, kterou mohou přijímat živiny, a vydrží déle. I když jsou stonky již seříznuté, učiňte tak znovu. Řez může být zaschlý a k rostlině se nedostane tolik vody.

Pokud má květina nějaké listy schované ve váze, raději je ustřihněte. Voda by kvůli nim mohla začít brzy zahnívat, což zkrátí jejich životnost. Vodu nalévejte do výše poloviny stonku.

Květinám obden zastřihávejte stonky. Canva

Květině neprospívá teplo ani průvan

Vázu s růžemi či jinými řezanými květinami umístěte nejlépe do pokoje s teplotou 18–20 °C. Na květiny neotvírejte okno ani je nevystavujte přímému slunečnímu svitu – průvan a ostré slunce jim škodí. Ideální je poloslunné místo.

Neumísťujte květinu poblíž ovoce

Nikdy nedávejte květinu blízko ovoce, zejména pak jablek. Ovoce totiž uvolňuje uhlovodík etylen, který květiny špatně snáší a brzy kvůli němu vadnou.

Vodu ve váze měňte každý den a obden seřezávejte stonky

Pravidelná výměna vody je opravdu důležitá. Ve vodě se rychle množí bakterie, které obalí stonek květiny a znemožní jí tak pít. Pravidelným seřezáváním stonků o 1–2 centimetry zase prodloužíte rostlině životnost.

Tip: Ideální váza pro květiny je skleněná, aby se k nim dostalo co nejvíce světla. Široký výběr za skvělé ceny mají například v prodejnách IKEA či v hobby marketech. Skleněnou vázu seženete již od 29 Kč.

Jak je to s výživou pro řezané květiny?

Pokud dostanete ke kytičce i pytlíček s výživou, vždy je dobré ji použít. Výjimkou jsou cibuloviny jako narcis či tulipán, pro ty výživa vhodná není.

Výživa obsahuje antibakteriální a výživovou složku, které zabraňují tomu, aby se voda zkazila, a dodávají květině potřebné živiny. Květiny díky ní vydrží dlouho čerstvé. Nesypejte ji však do vody hned celou. Stačí polovina, kterou důkladně rozmíchejte a zbytek si nechte na výměnu vody.