Čím nahradit vejce v kuchyni při vaření?

Žena rozklepla vajíčko na pánev Pressmaster / Shutterstock.com

Důvodů, proč v kuchyni nahradit vejce, může být mnoho. Nestihli jste nákup, vejce vám zrovna došla, babiččiny slepičky přestaly nést nebo přecházíte na stravu, která se s využitím vajec neslučuje. Ať už je váš důvod jakýkoliv, nezoufejte. Chutné pokrmy můžete bez větších problémů připravit i bez nich.

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Čím nahradit vejce při pečení?

Ovocné pyré nebo banány

Tuto vlastnost vejce oceníte především při pečení. Klasické vajíčko zde funguje jako lepidlo, které pomáhá sypkým ingrediencím, aby se dobře propojily v hladkou a konzistentní hmotu.

Stejného výsledku ale snadno dosáhnete i za pomoci jiných surovin. Účinným pomocníkem je třeba cizrnová mouka, kterou běžně seženete v obchodě se zdravou výživou nebo na internetu. Tři lžičky mouky a tři lžičky vody spolehlivě nahradí jedno vejce.

Podobnou službu vám zajistí ovocná a zeleninová pyré. Do sladkých pokrmů se výborně hodí třeba pyré z jablek. Z ovoce můžete sáhnout také po banánu – jako náhrada vajec nejlépe slouží hodně zralé banány, které důkladně rozmačkáte. Jednomu vejci se vyrovná asi čtvrtina hrnku banánové kaše.

Nahraďte vejce ovocem a ušetřete

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Chia nebo lněná semínka

K dosažení konzistentní směsi vám dobře poslouží také namočená chia nebo lněná semínka. Ta ve spojení s vodou nabobtnají a vytvoří gelovitou hmotu, která nepostrádá kýženou lepivost. Kromě příjemné oříškové chuti díky nim do pokrmu dostanete také řadu zdraví prospěšných látek, na které jsou semínka bohatá.

Mléko nebo jogurt

V neposlední řadě můžete jedno vejce nahradit také čtvrtinou hrnku mléka nebo jogurtu. Pokud ale vejce vynecháváte, protože přecházíte na veganskou stravu, nezapomeňte sáhnout po rostlinných variantách klasických mléčných produktů.

Tip: Vhodnou náhradou pro vegany, ale také třeba alergiky, je i tzv. prášek Vegavajo, který na internetu pořídíte za cenu kolem 50 Kč.

Pečicí potřeby – vejce, mouka, metlička, vařečka a další New Africa / Shutterstock.com

Kokosové mléko a krém z kešu

Především ve sladkém pečení je vejce důležitou surovinou pro přípravu chutných krémů a polev. I v tomto případě ale existují plnohodnotné alternativy, které jeho funkci zastoupí.

Namísto vaječných žloutků můžete bez obav využít kokosové mléko, které stejně jako žloutek ušleháte do požadované konzistence.

Chutný krém připravíte také z kešu ořechů. Ty nechte přes noc namočené ve vodě a těsně před pečením tekutinu slijte a ořechy mixujte, dokud se z nich nevytvoří jemná a hladká krémová směs. Rozmixované kešu ořechy poté dle své libosti dochuťte. Jen málokdo pozná, že za lahodnou chutí a vláčnou strukturou dezertu nestojí právě vejce.

Vyzkoušejte v kuchyni něco nového

Čím nahradit bílky?

Pro někoho by mohlo být překvapením, že se v pečení poměrně snadno dají nahradit i vaječné bílky, jejichž konzistence je zvláště po našlehání značně specifická. Vhodnou alternativou je tzv. aquafaba, nálev nejčastěji z konzervované cizrny.

Tato tekutina se vaječným bílkům velice podobá a našleháním z ní můžete vytvořit tuhý sníh. Nemusíte se tedy strachovat, že byste si bez vajec už nikdy nepřipravili například cukrové pusinky nebo lahodný dort Pavlova.

Vejce, cizrna a sklenice aquafaby Ahanov Michael / Shutterstock.com

Kdy nejde nahradit?

Existují recepty, ve kterých není vejce jen součástí těsta nebo krému, ale vystupuje zcela samostatně. V tomto případě je nutné počítat s tím, že pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli vajíčka vyškrtnout z jídelníčku, není možné je nahradit jinou ingrediencí, která bude chutnat zcela stejně.

Můžete ale alespoň zkusit své oblíbené vaječné recepty doplnit například tofu, bílými fazolemi nebo již zmíněnou cizrnou.