Pět tipů, jak zabalit dárky bez balicího papíru do nákupní tašky, šátku, novin nebo kartonu

Dárky zabalené v hnědém papíru ovázané stužkami a provázky a ozdobené skořicí a sušenou levandulí Indre Pau / Shutterstock.com

Proč kupovat balicí papír, když si můžete vyrobit vlastní z domácích zdrojů? Poradíme vám, jak na to. Kromě toho, že tak ušetříte peníze a otestujete své estetické cítění, ulevíte také planetě, protože nevytvoříte další zbytečný odpad. A to se počítá!

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

1. Použijte přečtené noviny nebo časopis

Přečtené noviny nebo starý časopis má doma snad každý. Než je vytřídíte do papírového odpadu, můžete jim dát šanci udělat ještě parádu.

Na zabalení dárku se snažte vybírat části, které obsahují více textu než fotek. Ty totiž na výsledném dárku vypadají lépe. Novinový balíček stačí doplnit jednoduchou stužkou nebo provázkem a originálně zabalený dárek je na světě. U časopisů se fotkám vyhýbat nemusíte. Stylově vypadají například dárečky zabalené do stránek zaměřených na krásu a módu nebo vkusných reklam na kosmetiku.

2. Zabalte dárek do šátku

Šátek můžete jako obalový materiál použít v nouzi, ale také zcela záměrně – samotný obal se posléze rovněž stává dárkem. V Japonsku má tato metoda dlouhou tradici – říká se jí furoshiki a navzdory nezvyklému názvu jde o postup, který zvládne každý.

Doprostřed šátku nebo látky čtvercového rozměru umístíte dárek a diagonálně protilehlé cípy svážete. Výsledkem je útvar podobný uzlíčku, s kterým vyrazil do světa hloupý Honza. A milý bonus navíc? „Balicí papír“ se může stát skvělým módním doplňkem.

Několik dárků zabalených do různě barevných šátků a ozdobených větvičkami, šiškami, skořicí či badyánem Netrun78 / Shutterstock.com

3. Navrhněte si vlastní balicí papír

Pokud máte dostatek času nebo chcete, aby obdarovaný viděl, že jste si na balení dárku dali opravdu záležet, vytvořte svůj vlastní balicí papír. Potřebovat budete obyčejný papír, který jednoduše pokreslíte pastelkami, vodovkami nebo fixy, potisknete razítky (postačí i ta bramborová) nebo třeba ozdobíte lakem na nehty se třpytkami.

Fantazii se meze nekladou. Využít ale můžete i existující výkresy, třeba ty od svých dětí, které na balíčku určitě udělají radost prarodičům.

4. Dejte druhou šanci nákupní tašce

I když doma nemáte balicí papír nebo dárkovou taštičku, pravděpodobně najdete nějakou papírovou tašku od nákupu. Té stačí jen odstřihnout ucha a originální papír je na světě! Pokud má zajímavý potisk, lze použít její lícovou stranu, jinak ji ale před balením otočte nepotištěnou, rubovou stranou ven.

Výhodou nákupních tašek je, že jsou pevné a tužší než klasický balicí papír, a tak se při manipulaci netrhají. Když si dáte trochu záležet, nikdo by nehádal, že jste si v „balicím papíru“ před pár dny přinesli domů nákup.

Člověk balí dárek do hnědého papíru Natalia Lebedinskaia / Shutterstock.com

Tip: Dárky, které jste zabalili do papírové tašky, se krásně a vkusně doplňují s přírodním provázkem, který doma najdete určitě také. Stačí trochu trpělivosti, tavná pistole nebo lepidlo a vykouzlíte nádhernou ozdobu i z obyčejného provázku.

5. Zrecyklujte kartonovou krabici

Osobitý vzhled dárku dodá také balení z obyčejného kartonu. I když se může zdát, že se s krabicí bude hůře manipulovat, známe fígl, který balení usnadní.

Aby byla krabice pevná, tvoří každou z jejích stěn několik papírových vrstev, které mohou být záměrně zvlněné. Když ji rozeberete na jednotlivé vrstvy, získáte listy pevného, ale poměrně poddajného papíru s originálním recyklovaným vzhledem. Pokud ho doplníte pestrou saténovou mašlí nebo třeba smrkovou větvičkou, bude výsledek dokonalý. Nabízí se i možnost karton pomalovat temperovými barvami.

Zdroj: veselebydleni.cz, darkoblog.cz, kupi.cz