Proč se nedaří vaší vánoční hvězdě nebo kaktusu? Na vině je špatná zálivka a teplota

Květináč s vánoční hvězdou v obývacím pokoji New Africa / Shutterstock.com

Červená a zelená jsou tradičními symboly Vánoc, tak jako dvě rostliny, které se při květu pyšní stejnými barvami. Vánoční hvězda a vánoční kaktus. Máme pro vás pár rad, jak zajistit, aby vám během svátků krásně kvetly, a staly se tak nepřehlédnutelnou vánoční ozdobou.

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Vánoční kaktus: Jak na to, aby vykvetl o Vánocích?

Kvetoucí kaktus je jedním z tradičních zázraků Vánoc. Aby vám během svátků vykvetl, je dobré dát ho do chladnější místnosti s teplotou do 15 °C.

V době květu nezapomeňte jednou za týden na pravidelnou zálivku. Půda v květináči by nikdy neměla úplně vyschnout, zároveň by však neměla být přemokřená.

Tip pro urychlení vykvetení

Jakmile na kaktusu začnou rašit poupata, je nejlepší rostlinu přihnojovat tekutým hnojivem na kaktusy. Vyhněte se ale těm, která obsahují vápník, protože jej kaktusy obecně nesnáší. V obchodech se cena liší zejména podle objemu lahvičky.

  • Vybírat můžete z těch levnějších (například hnojivo značky Nohel Garden, cena na internetu začíná na 40 Kč/500 ml), běžnější jsou ovšem hnojiva o objemu 250 ml (například Agro, cena od 25 Kč/250 ml).
Je nejvyšší čas pořídit si vánoční kaktus

Jakmile bude vánoční kaktus obsypaný poupaty, můžete jej přemístit do vytápěného pokoje, nicméně ani zde by neměla teplota překročit 20 °C. Jako nejlepší čas pro přesun se doporučuje cca týden před Štědrým dnem. Kaktus totiž v teple kvete rychle a mohlo by se stát, že odkvete ještě před Vánoci.

Žena rosí vánoční kaktus v květináči TSViPhoto / Shutterstock.com

Nejčastější problémy při kvetení kaktusu a jak je vyřešit

  1. Neraší žádná poupata: Nejčastější příčinou je příliš vysoká teplota v místnosti. Přemístěte kaktus někam, kde je okolo 12–15 °C, ideálně na chodbu nebo do zimní zahrady.
  2. Poupata opadávají: Nejčastější příčinou je suchý vzduch. Zkuste zvýšit vlhkost v místnosti a kaktus pravidelně roste odstátou vodou.
  3. Rostlina žloutne, nekvete, opadávají články výhonů: Na vině mohou být uhnívající kořeny, za což může přílišná zálivka. Počkejte, až substrát vyschne (ne však úplně), a poté dodržujte přiměřenou zálivku jednou za týden.

Jak se starat o vánoční kaktus během roku

Po odkvětu především omezte přísun vody. Vánočnímu kaktusu nejvíce vyhovují okna na severní stranu, nedělá mu totiž dobře přímé sluneční světlo. Pokud tedy máte okna na východ nebo jih, během slunečných dnů je dobré mít alespoň stažené žaluzie nebo vytvořit polostín. Jakmile se počasí stabilně oteplí, tedy kolem dubna nebo května, kaktus můžete dát ven – do stínu nebo polostínu (nikdy ne na přímé slunce) a na místo, které je chráněné před deštěm.

Vánoční kaktus Margarita Kuku / Shutterstock.com

Jak se starat o vánoční hvězdu?

Tato rostlina, která k Vánocům neodmyslitelně patří, pochází z Mexika. Doma byste ji proto měli mít v místnosti, kde je teplota alespoň 20 °C. Rozhodně jí nesvědčí průvan, zato má ráda rozptýlené (tedy ne přímé) sluneční světlo a dostatečnou vlhkost vzduchu. Pravidelně ji roste odstátou vodou nebo ji umístěte do blízkosti zvlhčovače vzduchu.

Jak zalévat vánoční hvězdu?

Vyvarujte se přílišné zálivky. Pokud čas od času zapomenete pokojové rostliny zalít, hvězdě to vůbec neublíží. Její substrát by měl být stále jen mírně vlhký. Zalévejte ideálně vlažnou, odstátou měkkou vodou. A pokud jí chcete dopřát trochu hnojiva, vybírejte jakékoliv určené pro kvetoucí pokojové rostliny.

Pro mnohé neodmyslitelná součást Vánoc

Jak vybrat vánoční hvězdu v obchodě

Zdravou vánoční hvězdu v obchodě poznáte tak, že je už odspodu olistěná mladými výhonky. Vždy si ji pečlivě prohlédněte, zda nemá listy a stonky napadené škůdci nebo tmavými skvrnami. Neměla by mít přemokřenou půdu. Špatným znamením dále je, pokud z ní při opatrné manipulaci (tedy při zvedání, jemném doteku nebo položení do nákupního košíku) opadávají listy.

Rozkvetlá vánoční hvězda vedle dárku PinkCoffee Studio / Shutterstock.cz

Vyvarujte se také hvězdám, které jsou vystavené venku. Nedělá jim totiž dobře průvan a chladno. Z toho důvodu jí věnujte dostatečnou péči i při samotném převozu z obchodu domů a zabalte ji raději do několika vrstev papíru.

  • Cena menších hvězd (s průměrem květináče cca 9 cm) začíná letos v obchodech na 40 Kč. Středně velké rostliny (průměr 12 cm) seženete většinou za cenu od 80 Kč a ty největší (průměr od 14 cm) jsou k dostání za cenu od 120 Kč.
Na Vánoce můžete věnovat pozornost i této rostlině

Jedovaté pro mazlíčky

Vánoční kaktus i hvězda mají jednu společnou nevýhodu – jsou považovány za jedovaté, zejména pro kočky, které rády okusují jejich listy. V těch se nachází toxické látky, které by jim mohly uškodit. V takovém případě raději nákup zvažte nebo rostliny umístěte někam, kde se k nim zvířata nedostanou.

Nejlepší je zajistit kočkám dostatečný přísun alternativní zeleně určené ke konzumaci, například vypěstujte nebo kupte kočičí trávu, kterou budou moci okusovat namísto nebezpečných rostlin.