Vanilkové rohlíčky a kokosové kuličky bez cukru? Jde to! Tyhle recepty si oblíbíte

Čokoládové kuličky posypané kokosem NoirChocolate / Shutterstock.com

Sladké Vánoce se v posledních letech staly noční můrou nejen diabetologů, ale také praktických lékařů. Se zvýšeným příjmem bílého rafinovaného cukru se totiž zvyšuje riziko vzniku řady nemocí. Není se čemu divit, že po vánoční smršti se kromě nárůstu hmotnosti v ordinacích objevují lidé s kožními obtížemi, zažívacími potížemi, únavou či zvýšeným krevním tlakem. Udělejte si Vánoce chutné, sladké, ale bez bílého cukru!

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky rozhodně nedávejte! Chybu dělá většina z nás

Tipy, jak na zdravější Vánoce

Ať už se rozhodnete péct cokoli, je třeba pamatovat na to, že cukroví není večeře, oběd ani snídaně. Je to zpestření našeho jídelníčku. Udělejte cukroví méně než loni! Neuzobávejte. Vaše trávení je totiž stále aktivní. Vyhraňte si čas (ideálně spíše v dopoledních hodinách), kdy budete zdravě mlsat.

Při pečení sáhněte po kypřicím prášku bez fosfátu, případně po jedlé sodě, jsou k tělu šetrnější. Pozor na vanilínový cukr, pokud si chcete pochutnat, kupte si raději vanilkovou esenci. Těsto lze vytvořit například využitím banánu nebo předem namočených (zpravidla 5 hodin) a poté rozmixovaných ořechů.

Nezapomeňte na strouhaný kokos

Tip od Kupi.cz, jak na sladké

  • sladkou chuť dodá jídlu například skořice, navíc je vhodná i pro diabetiky
  • pokud vás honí mlsná, sáhněte po ořeších – stačí hrst, nikoli kila
  • zkuste mlsání oživit různými semínky – zejména v sušenkách chutnají skvěle
  • zdravé ingredience můžete získat i za skvělé ceny, pokud sledujete Kupi.cz, kde najdete různé slevové akce a akční nabídky
Košík sušených plodů grafvision / Shutterstock.com

Recept: Vanilkové rohlíčky bez cukru a s proteinem

Co se nám zpravidla nedostává, jsou bílkoviny (stavební kameny našich tkání včetně svalů). Zkuste na sebe tedy vymyslet zdravou kličku.

Potřebujete:

  • 100 g ovesné mouky (můžete zvolit s příchutí vanilky)
  • 30 g vanilkového proteinu (+ nějaký na obalení)
  • 60 g najemno nasekaných vlašských ořechů (z lískových ořechů se těsto může drolit)
  • 1 větší jablko (nastrouhat, povařit a poté mixérem vytvořit pyré)
  • 1 střední vejce
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Nejprve smíchejte suché ingredience a poté přidejte pyré, vejce a vanilkový extrakt.
  2. Rukama vypracujte hladké těsto. Nechte v potravinové fólii odpočinout do druhého dne.
  3. Poté z těsta tvarujte rohlíčky, které vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pečte cca 10 minut při 160 ˚C, ještě teplé je obalte v troše proteinového prášku.
  • Tip: Těsto si rozdělte na více dílů a vytahujte z lednice postupně, s chladným se lépe pracuje.
Kokosové kuličky na stole NatalyaBond / Shutterstock.com

Recept: Kokosové kuličky

Mezi typické vánoční příchutě patří i kokos, zkuste si tedy vytvořit doslova kokosové orgie. A navíc bez zmíněného bílého cukru. Pokud toužíte po „oslazení“, lze použít 10 g sladidla (např. erythritol) nebo lžíci medu. A jak na to?

Potřebujete (na cca 30 kuliček):

  • 80 g strouhaného kokosu
  • 10 g kokosového oleje
  • 70 g kokosového mléka (pozor, nikoli nápoje)
  • 20 g hořké čokolády (alespoň 80%)
  • nastrouhané oříšky dle chuti
  • sušené ovoce, jako např. datle nebo fíky (pozor na to doslazované!)
  • špetku čisté želatiny (kuličky budou lépe držet)
Víte, že lze použít banány místo sladidla?

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Rozmixujte kokos najemno tak, aby se z něj pomalu stávala pasta (bude se lepit ke stěnám mixéru).
  2. Poté přidejte kokosový olej a mléko (v pokojové teplotě) a ještě zamíchejte.
  3. Část těsta dejte do lednice a do části můžete vmíchat například ořechy nebo rozmixované sušené ovoce. Poté jej také nechte zchladit.
  4. Po cca hodině těsto vyndejte a tvořte kuličky nebo placičky. Pokud se těsto lepí, vložte jej ještě do lednice.
  5. Do středu kuliček můžete dát mandli, hotové je lze zdobit čokoládou (z roztavené čokolády s trochou kokosového oleje). Můžete je obalit i dalším kokosem nebo rozemletými ořechy.
  6. Poté nechte vše ztuhnout.
Datle s kešu v misce Timolina / Shutterstock.com

Recept: Datlová pochoutka s kešu

Potřebujete:

  • 50 g sušených nedoslazovaných datlí
  • 150 g kešu oříšků natural
  • 80 g nahrubo namletých vlašských ořechů (pro ozvláštnění lze použít i pekanové)
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 6 lžic kokosového oleje
  • 30 g hořké čokolády s obsahem kakaa minimálně 80 %

Postup:

  1. Na 3–5 hodin si namočte do vlažné vody nesolené kešu a vypeckované datle. Obojí zjemní. Není třeba nechávat přes noc jako ostatní ořechy.
  2. Slijte vodu a nechte okapat. Poté dejte stranou cca 2/3 kešu a zbytek rozmixujte s 40 g datlí doslova na kaši.
  3. Smíchejte směs s nahrubo nasekanými ořechy. Toto těsto vmačkejte do formy na dort (čím menší, tím budou řezy vyšší), přičemž dno vyložte potravinovou folií.
  4. Na přípravu „krému“ budete potřebovat většinu namočených kešu ořechů, kokosové mléko a 3 lžíce kokosového oleje.
  5. Vše dohladka rozmixujte. Vzniklou směsí potřete vrstvu z kešu, vlašských ořechů a datlí.
  6. Ozdobnou vrstvu vytvořte ze zbytku surovin a přidejte nasekanou (nastrouhanou) hořkou čokoládu. Vše rozmixujte.
  7. Opět ji opatrně naneste. Nechte chladit do druhého dne. Servíruje se nakrájené jako řezy. Volte spíš menší kousky, protože jsou syté.