Sladké Vánoce se v posledních letech staly noční můrou nejen diabetologů, ale také praktických lékařů. Se zvýšeným příjmem bílého rafinovaného cukru se totiž zvyšuje riziko vzniku řady nemocí. Není se čemu divit, že po vánoční smršti se kromě nárůstu hmotnosti v ordinacích objevují lidé s kožními obtížemi, zažívacími potížemi, únavou či zvýšeným krevním tlakem. Udělejte si Vánoce chutné, sladké, ale bez bílého cukru!
Kupte se slevou Strouhaný kokos Belbake.
Co se nám zpravidla nedostává, jsou bílkoviny (stavební kameny našich tkání včetně svalů). Zkuste na sebe tedy vymyslet zdravou kličku.
Potřebujete:
Postup: Nejprve smíchejte suché ingredience a poté přidejte pyré, vejce a vanilkový extrakt. Rukama vypracujte hladké těsto. Nechte v potravinové fólii odpočinout do druhého dne. Poté z těsta tvarujte rohlíčky, které vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pečte cca 10 minut při 160 ˚C, ještě teplé je obalte v troše proteinového prášku.
Mezi typické vánoční příchutě patří i kokos, zkuste si tedy vytvořit doslova kokosové orgie. A navíc bez zmíněného bílého cukru. Pokud toužíte po „oslazení“, lze použít 10 g sladidla (např. erythritol) nebo lžíci medu. A jak na to?
Potřebujete (na cca 30 kuliček):
Postup: Rozmixujte kokos najemno tak, aby se z něj pomalu stávala pasta (bude se lepit ke stěnám mixéru). Poté přidejte kokosový olej a mléko (v pokojové teplotě) a ještě zamíchejte. Část těsta dejte do lednice a do části můžete vmíchat například ořechy nebo rozmixované sušené ovoce. Poté jej také nechte zchladit.
Po cca hodině těsto vyndejte a tvořte kuličky nebo placičky. Pokud se těsto lepí, vložte jej ještě do lednice. Do středu kuliček můžete dát mandli, hotové je lze zdobit čokoládou (z roztavené čokolády s trochou kokosového oleje). Můžete je obalit i dalším kokosem nebo rozemletými ořechy. Poté nechte vše ztuhnout.
Potřebujete:
Kupte se slevou Datle sušené Kalifa.
Postup: Na 3–5 hodin si namočte do vlažné vody nesolené kešu a vypeckované datle. Obojí zjemní. Není třeba nechávat přes noc jako ostatní ořechy. Slijte vodu a nechte okapat. Poté dejte stranou cca 2/3 kešu a zbytek rozmixujte s 40 g datlí doslova na kaši. Smíchejte směs s nahrubo nasekanými ořechy. Toto těsto vmačkejte do formy na dort (čím menší, tím budou řezy vyšší), přičemž dno vyložte potravinovou folií.
Na přípravu „krému“ budete potřebovat většinu namočených kešu ořechů, kokosové mléko a 3 lžíce kokosového oleje. Vše dohladka rozmixujte. Vzniklou směsí potřete vrstvu z kešu, vlašských ořechů a datlí. Ozdobnou vrstvu vytvořte ze zbytku surovin a přidejte nasekanou (nastrouhanou) hořkou čokoládu. Vše rozmixujte. Opět ji opatrně naneste. Nechte chladit do druhého dne. Servíruje se nakrájené jako řezy. Volte spíš menší kousky, protože jsou syté.