Jak vybrat vánoční stromek? Důležitá je i péče o něj doma

Vánoční stromek v obývacím pokoji u křesla Canva

Vánoce se kvapem blíží a začíná být jasné, že musí padnout rozhodnutí také ohledně jednoho z hlavních aktérů, tedy vánočního stromku. Zatímco někdo již před lety zvolil umělou variantu, jiní si dopřejí stromek živý. Jak zařídit, aby vydržel co nejdéle?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Živý stromek? Myslíš na ekologii? Ano!

S příchodem prosince se na parkovištích začínají objevovat malé lesy. Potkat zde můžete několik druhů stromů v různých velikostech i tvarech. Jaký vybrat, je otázkou osobních preferencí a velikosti prostoru, kde bude umístěn.

Řada známých se možná podiví, že stále kupujete živý stromek, a budou argumentovat ekologií. Vězte, že vypěstování vánočního stromku (a jeho následná likvidace) je výrazně ekologičtější než výroba a likvidace stromku umělého.

Ten se navíc vyplatí až při pravidelném používání po dobu alespoň 20 let. Nenechte se tedy odradit a svému živému úlovku dopřejte náležitou péči.

Začíná to nákupem

Upřednostněte spíše venkovní prodejce, stromkům je v chladném prostředí výrazně lépe. Při výběru se vždy podívejte na jehlice, které by měly být svěží a při doteku rozhodně zůstat na stromě. Zkontrolujte i větve, zda nejsou poničené. Pro příjemnější přepravu doporučujeme stromek nechat zabalit.

Kmínek si rozhodně nechte seříznout, jinak si budete muset pořídit také sekyrku (obzvlášť v městských bytech nebývá standardním vybavením). Pozor však na kůru na kmínku. Stromek „pije“ prostřednictvím pletiva pod kůrou – pokud jej odstraníte, zabráníte příjmu vody.

Vánoční stromek v bytě vedle pohovky Canva

Jak udržet stromek déle čerstvý?

  1. Co nejdéle mějte stromek v chladném prostředí (ideální je zimní zahrada, zahradní domek nebo zastíněné místo na terase či balkónu).
  2. Pozor na střídání teplot a přímé sluneční záření – pakliže jej umístíte na balkón, kam svítí přes den sluníčko, stromek se začne vysoušet a vadnout.
  3. Používejte stojany, kam lze nalít vodu. Dají se koupit v různých rozměrech. Navíc bude stromek díky váze vody více stabilní.
  4. Před umístěním do stojanu s vodou stromek seřízněte (odstraníte tak zaschlou smůlu, která mu znemožňuje nasát vodu). Dejte si však pozor, aby zbylá kůra zasahovala až do vody, neloupejte ji.
  5. Pokud nemáte stojan s nádobkou na vodu, pravidelně stromek roste rozprašovačem.
  6. Ozdoby věšte spíše ke kmínku a větve příliš nezatěžujte. Krásné ozdoby si můžete vybrat v akci v Tescu (15 ks za cenu 55,90 Kč) nebo v UNI HOBBY (12 ks za 59 Kč).
Ještě je čas na dokoupení vánočních ozdob

Jak a kdy odstrojit vánoční stromek?

Zatímco některé tradice uvádějí, že vánoční strom s námi může zůstat až do Velikonoc, zpravidla se s ním loučíme na Tři krále. Jenže jak to udělat, abychom doma ještě dlouho po Vánocích nenacházeli zapadlé jehličky a pohyb po bytě nebyl možný jen v pevné obuvi? Přinášíme pár tipů:

  1. Před jakoukoli manipulací rozprostřete pod stromkem igelit, případně staré prostěradlo.
  2. Společnými silami posuňte stromek do prostoru, abyste měli přístup k ozdobám.
  3. Sundejte vše (včetně kovových háčků či šňůrek), aby nebyl problém s likvidací stromku.
  4. Jakmile je odzdobeno, vezměte si delší provázek a stáhněte větve. Pokud se totiž budete bytem a chodbou pohybovat bez sepnutých větví, dřív nebo později o něco zavadíte. A vodopád jehliček lze jen těžko zastavit.
Vánoční ozdoby na živém stromku Canva

Kam se stromkem po Vánocích?

Většina měst stromky sváží a kompostuje, případně z nich dělá štěpku, která se používá mimo jiné k ochraně rostlin v městských parcích, případně jako ozdoba.

Tip od Kupi.cz: Pokud použijete stromek na tvorbu vlastního kompostu, připravte si po odzdobení velký pytel a systematicky odstříhejte větve, které je pak možné zkompostovat. Snížíte tak rovněž riziko padajících jehliček.

Pozor: Kvůli riziku zapomenutého háčku se nedoporučuje nosit strom do lesa. Zvěř by se mohla zranit.

Vánoční stromeček v květináči, světýlka Canva

Živý stromek v květináči

Alternativou klasického řezaného vánočního stromku může být stromek v květináči. Je však třeba si uvědomit, že se nejedná o klasickou pokojovou rostlinu ani o legraci „jen“ přes Vánoce. Pořád je to strom, který potřebuje péči. Jak na něj?

  • Nechte jej co nejdéle zdobit balkón nebo terasu. Do tepla (teploty nad 20 ˚C) jej dejte maximálně na 14 dní.
  • Stromek v květináči špatně snáší blízkost zdroje tepla (topení, přímotopy...).
  • Pravidelně jej zvlhčujte prostřednictvím rozprašovače.
  • Jednou za rok ho pohnojte.
  • Zalévejte často, ale málo. Půda musí být vlhká, ne promáčená.
  • Ocení světlo. Pokud jej máte v místnosti, kam pravidelně nechodíte, rozsviťte mu.
  • Vyhněte se prskavkám a svícím. Vyzrajte na to vánočním řetězem nebo LED osvětlením.