Na suchý vzduch, nachlazení i potíže se spaním. Objevte difuzéry a zvlhčovače, které provoní dům

Elektrický difuzér mezi svíčkami a okvětními lístky Africa Studio / Shutterstock.com

Trápí vás v zimě suché ovzduší, nachlazení nebo snad nespavost? Tyto potíže můžete vyřešit jednou provždy. Pořiďte si pomocníka do domácnosti – zvlhčovač vzduchu, difuzér nebo aromalampu.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Čím se vybavit na zimu? Přece vonnými přírodními esencemi, aromalampou, kvalitním zvlhčovačem vzduchu a zásobou čajových svíček! Jedině tak si zpříjemníte domácí mikroklima – už žádný suchý vzduch, jen příjemné ovzduší a léčivá vůně pro ještě příjemnější okamžiky.

Aromalampa

Aromalampa je nezbytnou výbavou útulné domácnosti. Funguje na principu zahřívání misky s vodou, do které přidáte několik kapek zvoleného esenciálního oleje. Jsou to právě éterické oleje, které dokážou porazit nachlazení, rýmu, stres či nespavost.

Nejenže si můžete zvolit design aromalampy, která tak dokonale padne do místnosti jako estetická dekorace, navíc jde o rychlý a účinný lék na mnoho neduhů. Pokud se chystáte aromaterapii vyzkoušet, je na čase nahlédnout pod roušku tajemství vůní, které pomáhají na fyzické i duševní úrovni.

Oleje do aromalampy

Oleje jsou extrahované z rostlin, vybírejte proto vždy jen ty 100% přírodní. Které se přes zimu neztratí?

  • Nespavost a úzkosti: levandule, meduňka, heřmánek nebo růže
  • Bolest a napětí svalů: jalovec, levandule, černý pepř, majoránka
  • Deprese a pocity beznaděje: geranium, grapefruit, jasmín, neroli, pačuli, santalové dřevo
  • Nachlazení: tea tree, tymián, skořice, eukalyptus
  • Únava: rozmarýn, máta peprná, šalvěj levandulolistá
Difuzér s okvětními lísky FabrikaSimf / Shutterstock.com

Vonné difuzéry

Pokud chcete vykouzlit příjemnou vůni, můžete vsadit ještě na další možnost – vonné difuzéry. Ty nevyžadují svíčku a lze zvolit klasiku v podobě difuzéru s bambusovými tyčinkami, nebo vybírat z moderních elektrických difuzérů, které kromě toho, že krásně voní, také jemně zvlhčují vzduch. Obě varianty jsou k dostání v mnoha designech.

Zkrášlete a provoňte svůj domov

Tip: Klasický vonný difuzér najdete nyní například v Albertu, Globusu či Bille. V nabídce je však mívají i specializované obchody jako například Kitos či Tescoma. A pokud chcete zkusit difuzér elektrický, například v Globusu jej až do začátku prosince najdete za 899 Kč.

Elektrický difuzér v moderním dřevěném designu vedle rostliny na stole Africa Studio / Shutterstock.com

Zvlhčovač vzduchu

Kvalitní zvlhčovač ovzduší sice váš domov neprovoní (pokud tedy není určen také pro tento účel), ale rozhodně si poradí s nízkou vlhkostí vzduchu. Jestliže vás doma trápí suché klima, pak je zvlhčovač snadným řešením. Ideální je použít jej do ložnice nebo obytné zóny, zkrátka tam, kde se často nacházíte. Díky zvlhčení klimatu předejdete infekcím a onemocněním vysušeného dýchacího ústrojí, popraskaným rtům, suché pokožce, a dokonce i podrážděným suchým očím.

Pro zdravou a čistou domácnost

Mezi jakými zvlhčovači můžete vybírat? Ty ultrazvukové rozkládají vodu na mlhu, kterou vhánějí do ovzduší. Parní zvlhčovače pak fungují na principu tepla – ohřívají vodu, která se následně odpařuje do vzduchu.

A co je jejich výhodou? Moderní přístroje kombinují funkce ionizace a zvlhčení vzduchu právě s aromaterapií – stačí přidat vhodný éterický olej a rýma nebo stres už nemají šanci.