Veganské mleté maso z Lidlu rozděluje společnost: Proč chtějí vegani jíst něco, co vypadá jako maso?

Veganské mleté maso z Lidlu rozděluje společnost: Proč chtějí vegani jíst něco, co vypadá jako maso? Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Konečně se výrobky privátní značky Lidlu „Next Level Meat“ usadily nastálo i u nás! Kdo by však čekal, že se pod tímto názvem bude prodávat prémiové maso pro náročné spotřebitele, byl by na omylu! Výrobky se zeleným logem jsou rostlinného původu, a tudíž nejvíce potěší vegany a vegetariány.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Vypadá to jako maso, ale není to maso

Když nekompromisní milovník masité stravy zjistí, že to, co vypadá na první pohled tak lákavě, ve skutečnosti masem není, výrobek šmahem odsoudí.

Jak to, že něco rostlinného může tak věrně napodobit maso? V tom musí být určitě hodně zdraví škodlivého barviva a vůbec nemůže být řeč o zdravé potravině!

A proč by vlastně vegan nebo vegetarián chtěl jíst něco, co vypadá jako maso? Není to tak trochu proti jejich přesvědčení? Možná budete důvody překvapeni.

Poznali byste, že na talíři není maso? Lidl

Co veganské mleté obsahuje?

Na předním obalu výrobku si můžete všimnout, že se jedná produkt na bázi sójové, hrachové a pšeničné bílkoviny a také tam nechybí informace, že je určen ke smažení.

Co nám tyto údaje říkají?

V zásadě to, že výrobek obsahuje dva alergeny – sóju a lepek a je bohatý na bílkoviny. Složení je pochopitelně trošku obsáhlejší a najdete jej na zadní straně obalu.

Veganské mleté tedy obsahuje následující suroviny:

pitná voda, nakládané žampiony (žampiony, jedlá sůl, kyselina citronová, antioxidant kyselina L-askorbová), kokosový tuk, hrachová bílkovina (9 %), pšeničná bílkovina (7,4 %), řepkový olej, sójová bílkovina (3,8 %), sójová mouka, koření, emulgátor methylcelulosa, jedlá sůl, aromata, hrachový škrob, extrakt z pekařského droždí, bambusová vláknina, rostlinný koncentrát (koncentrát šťávy z červené řepy), konzervant sorban draselný, octan sodný a kouřové aroma.

Obsahuje sice spoustu éček, jsou ale špatná?

Tento výrobek samozřejmě obsahuje mnoho éček, i když to na první pohled není znát, protože ve složení jsou vypsány celé názvy, nikoli jejich označení.

Ve složení toho skutečně není málo, ale připravit z rostlinných surovin hmotu, která bude připomínat vzhledem i chutí maso, si použití nějakých pomocných látek už žádá.

Přestože je složení veganského mletého obsáhlé, nenajdete v něm žádné éčkové barvivo, jak by se podle výrazné červené barvy mohlo na první pohled zdát. Je totiž obarveno červenou řepou.

Jedná se o poměrně hodně průmyslově zpracovaný výrobek, čehož si je ale drtivá většina veganů (tedy cílová skupina) určitě vědoma, protože se obvykle zajímají o složení toho, co jedí, více než běžně se stravující občan.

Tento produkt tedy rozhodně nelze srovnávat s klasickým mletým masem, kde je složení podstatně stručnější. Některé druhy mletých mas jsou zcela bez éček a obsahují jen jednodruhové maso, případně směs hovězího a vepřového. Některá mletá masa však obsahují i éčka, jako jsou například stabilizátor E326, antioxidanty E300, E330, E331 či dextrózu.

Proč by vegan měl jíst něco, co vypadá jako maso?

Odpověď se jistě bude u každého člověka lišit. Někteří skutečně do pusy nestrčí nic, co byť jen vzhledem připomíná maso, ale spousta z nich si v dětství prošla masovým obdobím a vegany, případně vegetariány, se stali až poté.

Maso přestali jíst, protože jim nechutná nebo jim vadí, že kvůli němu dochází k drancování přírody a utrpení zvířat, případně jde o kombinaci těchto důvodů. Existuje mnoho veganů, kteří maso nejedí z etických důvodů, ale i přesto jim jeho chuť či konzistence chybí.

Chutí sice veganské mleté nenahradí opravdové maso, ale po tepelné úpravě je výborné, což dokáže uznat i kdejaký milovník masa.

Ale toto veganské „maso“ není skutečným masem, to víme.

V první řadě bílkoviny

Jde o to, že vegani, stejně tak jako ostatní lidé, potřebují přijímat bílkoviny. Bez nich by naše tělo strádalo a vzhledem k tomu, že toto rostlinné „maso“ jich obsahuje hned 17,9 gramů, jeví se jako ideální potravina. Zároveň představuje alternativu k fazolím a tofu, které jsou jinak v jídelníčku veganů a vegetariánů jedním z hlavních zdrojů bílkovin.

Pouhých 275 gramů za skoro 80 Kč!

Spousta lidí, kteří se stravují veganským způsobem, jistě nepředpokládají, že budou tento výrobek jíst na denní bázi. V balení je pouze 275 gramů a stojí 79,90 Kč, což není zrovna málo.

Jen tak dál...

Je dobře, že se v sortimentu obchodních řetězců začínají objevovat rozmanité výrobky i pro lidi s odlišnými stravovacími návyky, než má většina populace. Veganské mleté bohužel zatím nenajdeme ve všech prodejnách Lidl v České republice, ale určitě se brzy všichni dočkáme.