Dáváte při nákupu přednost tmavému pečivu se semínky v domnění, že je zdravější než to bílé? Není tomu vždy tak! V supermarketech se často setkáte s bílým pečivem, které je dobarvováno, aby působilo lepším dojmem. Víte, co ve skutečnosti kupujete?
U našich zahraničních sousedů najdete na cedulkách u nebaleného pečiva kromě názvu a ceny také jeho složení. S tím se v českých supermarketech nesetkáte, protože jeho uvedení není povinné.
U prodejce si ale můžete vyžádat, aby vám složení jednotlivých kusů pečiva ukázal. Tyto seznamy jsou však často staré i několik let a neaktualizované, přestože se sortiment průběžně obměňuje. Některé pečivo tam tedy vůbec nenajdete. Vyzkoušeli jsme prodejny Lidl, Tesco, Globus a Kaufland v Brně a ve všech nám ochotně pracovníci sekce pečiva seznam ukázali, případně do něj dali nahlédnout.
Seznamy se složením pečiva bývají nepřehledné a psané malými písmeny. Zákazník tak často nedokáže přiřadit správný druh pečiva ke konkrétnímu složení.
Lidé často žijí v domnění, že čím tmavší pečivo, tím zdravější. Přitom ne všechny výrobky, které se vydávají za tmavé, jsou celozrnné. Mohou být pouze obarvené karamelem, praženým ječným sladem nebo jinou praženou obilovinou.
Tyto látky jsou sice většinou přírodní, vy ale nekupujete celozrnné pečivo, jak se domníváte, ale pouze obarvené bílé. Navíc ne vždy jsou použité látky přírodní, mohou být i syntetické.
Existují některé druhy pečiva, které musí mít zaručené složení, a vy tak máte jistotu, co konzumujete. Které to jsou?
Pokud pečivo nese v názvu slovo „celozrnné“, musí obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky, z jakékoliv celozrnné obiloviny. Ta slouží jako zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Narazíte tak například na celozrnný žitný chléb, celozrnný pšeničný rohlík, celozrnný lisovaný balený chléb nebo celozrnné suchary.
S pšeničným pečivem se v supermarketech setkáte nejčastěji. Musí obsahovat minimálně 90 % pšeničné mouky. Ta je oproti ostatním moukám nejméně výživově hodnotná, zato se z ní dá vyrobit nadýchané pečivo s křupavou kůrkou.
Žitné pečivo musí obsahovat 90 % žitné mouky. Oproti pšeničnému pečivu obsahuje žitná mouka přirozeně více vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Nelze z ní vyrobit nadýchané pečivo, proto se používá na výrobu žitného chleba či dalamánků.
Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % jiných obilovin než pšenice nebo žita (například luštěniny nebo olejniny). Do těsta tedy mohou být přidávány například ovesné vločky, sezam, slunečnice či jiná semínka v množství 5 % na všechny obilné suroviny.
Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné! Nenechte se tímto pojmem oklamat. Celozrnné pečivo bývá častěji mnohem zdravější než to vícezrnné.
Tip: Udělejte si raději vlastní chléb sami doma. Hodit se vám k tomu může domácí pekárna a kdy jindy si ji přát, než teď od Ježíška. Pokud raději chcete klasiku, na trhu jsou i formy na kulatý chléb do trouby.