Cukroví bez cukru: Chutná skvěle a doma ho zvládne úplně každý

Rozválené těsto a vykrojené tvary hvězdy, stromku a srdce Natalia Krasyukova / Shutterstock.com

Toužíte omezit cukr nebo vyzkoušet nízkosacharidové stravování? I o Vánocích si pochutnáte, přinášíme totiž čerstvou várku netradičních receptů na vánoční (ne)cukroví. Dobroty, které si užije každý, kdo se vyhýbá cukru, lepku a vyššímu obsahu sacharidů. Low carb cukroví je in!

Přečtěte si také

Blíží se jarní Sbírka potravin. Víme, kdy bude probíhat v prodejnách a jak lze přispět online

Je kvalitní, chutné, a navíc neobsahuje cukr. I pečení bez bílého cukru totiž může být radost, když víte, jak na to. Pochutnejte si na netradičním cukroví, které potěší všechny, kdo se cukru vyhýbají.

Recept: Perníčky bez cukru a mouky

Vánoce bez perníčků? Ani náhodou. Máme pro vás nízkosacharidovou variantu tohoto tradičního cukroví, ovšem bez cukru a mouky. Na přípravu sladkých perníčků potřebujete:

Máte nakoupené dostatečné zásoby másla?

Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Smíchejte všechny suché ingredience, poté k směsi přidejte bílek, sirup a máslo. Míchejte, dokud nevznikne jemné těsto. Nechte ho odpočinout v lednici, následně jej můžete vyválet. Vykrajované perníčky pak stačí umístit na plech vystlaný pečicím papírem a potřít žloutkem s mandlovým mlékem. Pečte devět minut – a máte hotovo.

Tip: Perníčky můžete ozdobit mandlemi.

Váleček, vejce, máslo, mléko a mouka Maksim Vasic / Shutterstock.com

Recept: Křehké linecké bez cukru a lepku

Linecké cukroví nesmí o Vánocích chybět ani u vás doma – a to i v případě, že nejíte cukr nebo lepek. Prostě a jednoduše nahraďte bílou mouku mandlovou a cukr sladidlem dle vašeho výběru. Pojďme na to!

Využijte slev a nakupte suroviny na pečení výhodně

Kupte se slevou Lučina.

Porovnat slevy

Vejce, máslo a lučinu vyndejte z lednice předem, měly by mít pokojovou teplotu. Nastrouhejte si kůru z poloviny citronu a odložte. Do mísy přidejte žloutek, změklé máslo, lučinu, vanilkovou esenci a sladidlo. Do jiné mísy vložte všechny suché ingredience a důkladně promíchejte. Sypkou směs pak opatrně vmíchejte do té s máslem tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte jej v potravinové fólii odpočinout v lednici alespoň hodinu.

Poté můžete vždy z části těsta tvořit požadované tvary cukroví pomocí vykrajovátek a vkládat je na plech vyložený pečicím papírem. Linecké pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 10 minut. Vrchní části můžete ponechat s otvorem, aby pak byla vidět marmeláda. Nezapomeňte cukroví zaprášit práškovým xylitolem a uchovávejte jej v uzavíratelné sklenici či dóze.

Kulaté linecké cukroví s hvězdičkou uprostřed, marmeláda SAUGER / Shutterstock.com

Recept: Sladké kokosky bez cukru

Kokosové pusinky milují malí i velcí mlsouni. Udělejte radost těm svým a upečte jednu dávku kokosek. Jejich příprava je jednoduchá, stačí mít:

Bílky se solí vyšlehejte do tuhého sněhu. K němu opatrně přidejte kokos, kokosové mléko z plechovky a vanilkovou esenci. Směs je sladká po kokosu, proto není třeba doslazovat. Nakonec stačí hmotou naplnit zdobicí pytlík a na plech vystlaný pečicím papírem dělat malé hrudky. Pak už jen hurá s pusinkami do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Kokosky pečte zhruba deset minut.

Kokosové pusinky na barevném talíři Viktoria Hodos / Shutterstock.com

Recept: Pařížské rohlíčky

A na závěr jedny pařížské rohlíčky, které se na svátečním stole určitě neztratí. Jsou vynikající a oblíbí si je nejen milovníci čokolády. K jejich přípravě budete potřebovat:

Krém:

Poleva:

  • smetana ke šlehání
  • kvalitní čokoláda
Z mascarpone bývají ty nejlepší krémy

Mandle, kokosovou mouku a kakao smíchejte se změklým máslem a vejcem. Těsto by mělo být vláčné a jemně lepivé. Plňte jím vymazané formičky na rohlíčky až po okraj, poté pečte 10 minut na 180 stupňů.

Mezitím, co budou rohlíčky chladnout, můžete připravit krém. K vyšlehané šlehačce přidejte kelímek mascarpone a opět prošlehejte. Nakonec smíchejte s čokoládou a připraveným pařížským krémem pak zdobte rohlíčky. Ty na závěr ozdobte polevou z čokolády a trochy smetany. Nechte ztuhnout… a pozor, ať nezmizí ještě před Vánoci. Krásné svátky!