I jídla smažená na pánvi mohou být krásně křupavá a křehká jako z fritézy. Stačí dodržovat jedno pravidlo – správnou teplotu oleje. Tu totiž mnoho lidí při smažení na pánvi nebo v hrnci podceňuje. Přitom zjistit, zda je olej ideálně rozpálený, nemusí být doma vůbec žádný problém. Stačí znát pár užitečných a jednoduchých triků.
Jídlo zbytečně nasákne olejem (a vy jej potom sníte) a začne se spíše vařit, než zprudka smažit. Ve výsledku se bude dělat pomaleji a bude mít horší chuť. Obtížněji také v tomto případě dosáhnete křupavého povrchu.
Správně rozpálený olej by měl mít teplotu okolo 195 °C. Nejpřesněji této hodnoty samozřejmě dosáhnete s chytrým pomocníkem, jakým je například digitální kuchyňský teploměr.
Nákupní tip: Při výběru teploměru si vždy pozorně zjistěte, do jaké maximální teploty je určený. Pokud tedy chcete měřit rozpálený olej, horní hodnota teplotního rozsahu by měla být minimálně 200 °C. Tuto podmínku splňuje na trhu například teploměr ProfiCook PC-DHT 1039 (rozsah: −45 °C až 200 °C, cena na internetu se pohybuje okolo 399 Kč) nebo digitální teploměr Tescoma Accura (rozsah: −50 °C až 300 °C, cena na internetu také cca 399 Kč).
Další užitečnou vychytávkou jsou speciální pánve, které v sobě mají zabudovaný indikátor teploty (červené kolečko ve středu dna). Ten vám dá světelnou signalizací najevo, že pánev dosáhla požadované teploty. U nás je seženete zejména u značky Tefal, cena těch s nejmenším průměrem (20 cm) začíná na internetu zhruba na 350 Kč.
Teplotu oleje však dokážete určit i bez teploměru nebo chytré pánvičky. Stačí na to jednoduchý domácí test. Do pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem vhoďte malý kousek jakékoliv suroviny (postačí drobek pečiva, pár zrnek strouhanky nebo rýže). Pokud olej kolem vhozeného předmětu začne ihned prskat a bublat, je připravený ke smažení.
Řídit se můžete také následující jednoduchou nápovědou. V tomto případě doporučujeme použít pro test chleba nebo jiný kousek lehčího pečiva. Po vhození do oleje sledujte, jak se potravina i tekutina chovají. Na základě toho snadno určíte přibližnou teplotu.
Pozor, olej nikdy nenechte rozehřívat tak dlouho, až se z něj začne kouřit. Tehdy je přepálený a ani v něm není vhodné potraviny smažit. Navíc riskujete, že vám poblíž doutnající pánve něco vzplane.
Pokud nemáte po ruce chleba, k určení vhodné teploty vám poslouží také obyčejná dřevěná vařečka (musí být ale opravdu z přírodního dřeva, u umělých materiálů by mohlo dojít k poškození kuchyňského náčiní i kontaminaci oleje) – konec dřevěné rukojeti vařečky postavte do oleje, a pokud se kolem ní utvoří zmíněné velké množství bublinek, je olej rozpálený.