Kdy má olej správnou teplotu na smažení? Pomůže trik s chlebem či rýží

Člověk smaží řízky na pánvi Canva

I jídla smažená na pánvi mohou být krásně křupavá a křehká jako z fritézy. Stačí dodržovat jedno pravidlo – správnou teplotu oleje. Tu totiž mnoho lidí při smažení na pánvi nebo v hrnci podceňuje. Přitom zjistit, zda je olej ideálně rozpálený, nemusí být doma vůbec žádný problém. Stačí znát pár užitečných a jednoduchých triků.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Co se stane, když potravinu vhodíte do oleje s nízkou teplotou?

Jídlo zbytečně nasákne olejem (a vy jej potom sníte) a začne se spíše vařit, než zprudka smažit. Ve výsledku se bude dělat pomaleji a bude mít horší chuť. Obtížněji také v tomto případě dosáhnete křupavého povrchu.

Jak nejpřesněji zjistit teplotu oleje?

Správně rozpálený olej by měl mít teplotu okolo 195 °C. Nejpřesněji této hodnoty samozřejmě dosáhnete s chytrým pomocníkem, jakým je například digitální kuchyňský teploměr.

  • Při výběru teploměru si vždy pozorně zjistěte, do jaké maximální teploty je určený. Pokud tedy chcete měřit rozpálený olej, horní hodnota teplotního rozsahu by měla být minimálně 200 °C.
  • Tuto podmínku splňuje na trhu například teploměr ProfiCook PC-DHT 1039 (rozsah: -45 °C až 200 °C, cena na internetu se pohybuje okolo 370 Kč) nebo digitální teploměr Tescoma Accura (rozsah: -50 °C až 300 °C, cena na internetu cca 400 Kč).

Další užitečnou vychytávkou jsou speciální pánve, které v sobě mají zabudovaný indikátor teploty (červené kolečko ve středu dna). Ten vám dá světelnou signalizací najevo, že pánev dosáhla požadované teploty. U nás je seženete zejména u značky Tefal, cena těch s nejmenším průměrem (20 cm) začíná na internetu zhruba na 350 Kč.

Talíř s hranolky, majonézou a kečupem Canva

K rozpoznání správně rozpáleného oleje postačí rýže nebo kousek chleba

Teplotu oleje však dokážete určit i bez teploměru nebo chytré pánvičky. Stačí na to jednoduchý domácí test. Do pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem vhoďte malý kousek jakékoliv suroviny (postačí drobek pečiva, pár zrnek strouhanky nebo rýže). Pokud olej kolem vhozeného předmětu začne ihned prskat a bublat, je připravený ke smažení.

Řídit se můžete také následující jednoduchou nápovědou, opět s kouskem chleba nebo lehčího pečiva. Po vhození do oleje sledujte, jak se potravina i tekutina chovají. Na základě toho snadno určíte přibližnou teplotu.

  1. Kousek chleba se po vhození do oleje potopí a vytvoří se kolem něho jen pár samostatných bublinek: teplota je stále příliš nízká, někde okolo 150 °C.
  2. Kousek chleba se nejprve potopí, poté pomalu vyplave na povrch, tvoří se kolem něho větší množství bublinek, ale neslyšíte typický praskavý zvuk: olej má teplotu okolo 160 °C (při této teplotě je vhodné smažit pouze například velmi křehkou zeleninu).
  3. Kousek chleba zůstane plavat na hladině, ihned se kolem něho utvoří velké množství bublinek a uslyšíte rychlé, hlasité praskání: olej má požadovanou teplotu 180–200 °C a je připravený na smažení.

Pozor, olej nikdy nenechte rozehřívat tak dlouho, až se z něj začne kouřit. Tehdy je přepálený a není v něm vhodné potraviny smažit. Navíc riskujete, že vám poblíž doutnající pánve něco vzplane.

Aby vám doma nikdy nedošel

Domácí test teploty oleje zvládnete i s vařečkou

Pokud nemáte po ruce chleba, k určení vhodné teploty vám poslouží také obyčejná dřevěná vařečka (musí být ale opravdu z přírodního dřeva, u umělých materiálů by mohlo dojít k poškození kuchyňského náčiní i kontaminaci oleje) – konec dřevěné rukojeti vařečky postavte do oleje, a pokud se kolem ní utvoří zmíněné velké množství bublinek, je olej rozpálený.