Co znamenají barevné značky na tubě zubní pasty? Nejspíš se budete divit

Žena si dává zubní pastu Ground Picture / Shutterstock.com

Přemýšleli jste někdy nad tím, co značí barevné, zpravidla zelené, modré, červené a černé proužky či čtverečky na konci tuby od zubní pasty? Možná jste někdy v minulosti zaslechli, že jde o bližší specifikaci složení, ale to je pouze mýtus. Jejich správný význam sice není tak tajuplný, ale nejspíš vás překvapí.

Přečtěte si také

Nákupy na Shein nebo TEMU. Kvalita sortimentu a možnosti dopravy vás možná překvapí

K čemu údajně slouží barvy na zubních pastách?

Že je internet plný konspiračních teorií a hoaxů, není žádnou novinkou. Výjimkou bohužel nejsou ani zubní pasty a jejich záhadně barevné proužky na tubách.

Nejčastějším mýtem, který o tomto v zásadě nevinném značení koluje, je, že se jedná o upozornění na případnou toxicitu složení zubní pasty.

Za produkt plný chemikálií je považována zubní pasta s výstražným černým proužkem. Ten červený značí blíže neurčitou směs přírodních i chemických složek, modrý zase mix přírodních a léčivých přísad. A zelená je podle příznivců konspiračních teorií nejméně závadná, jelikož její složení je čistě přírodní.

Výrobní linka na tuby zubní pasty Itsanan / Shutterstock.com

Co se ve skutečnosti za barvami skrývá?

S barevnými proužky nebo čtverečky na sváru tuby je to ale úplně jinak. Rozhodně neznačí toxicitu či množství chemikálií, ani nám neříkají, která zubní pasta je ta „zdravá“. Jde pouze o jednoduchou technologickou značku, tedy prvek výrobního procesu, jež napomáhá automatizovaným strojům (rychlým výrobním linkám) určit konec budoucího obalu, provést řez ve správném místě a následně jej zatavit, aby z dlouhého pásu plastu vznikla tuba na zubní pastu.

Nepodceňujte ústní hygienu

Možná se teď ptáte, proč musí mít značky tolik barev. Odpověď je jednoduchá – vždy záleží na barevnosti celé tuby. Pokud na ní tedy převládá červená barva, nemůže být značení stejné, jelikož by to stroj zmátlo a nevěděl by, kde udělat ten správný řez. Proto barvy proužků a tuby musí být vždy odlišné a pro výrobní linku kontrastní.

Tyto značky je však možné najít i jinde, například na kosmetických produktech, lepidlech či výrobcích pro cukrářské účely, zkrátka téměř na všem, co se nachází v tubě. Nemusí jít ovšem o pravidlo, existují i pasty, které toto technologické značení na tubě nemají. Důvodem je novější technologie pro výrobu obalů.

Kartáček a zubní pasta CEPTAP / Shutterstock.com

Jak se vyhnout toxickým zubním pastám?

Pokud máte přece jen strach z toho, co se v zubních pastách nachází, přečtěte si složení. To totiž podléhá přísným pravidlům a žádné přísady nesmí být zatajeny. Vyhnout se však můžete těm kontroverzním, například parabenům, především methylparabenům, propylparabenům či butylparabenům a umělým barvivům.