6 tipů, jak se zbavit pocitu nafouklého břicha

Žena sedí na posteli a drží se za břicho fizkes / Shutterstock.com

Nepříjemný pocit nafouklého břicha zažil asi každý z nás. Většinou se dostaví po nějakém jídle, v důsledku stresu, kvůli přicházející menstruaci nebo třeba během těhotenství. Někdy si s ním tělo dokáže poradit samo a za pár hodin je po bolesti. Jenže existuje mnoho lidí, kteří takové štěstí nemají a s pocitem nafouklého břicha bojují každou chvíli. Také patříte mezi ně? Pak čtěte dál.

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Co se v nafouknutém břiše děje?

Pocit nafouklého břicha může trápit úplně každého a je jedno, zda se jedná o člověka s nadváhou, nebo štíhlého, mladého, či starého. Na vině může být mnoho faktorů – onemocnění, stres, zánět nebo třeba alergie na nějakou složku potravy, například ve formě celiakie.

Výše zmíněné faktory přispívají k tomu, že dochází k nesprávnému trávení potravy a zvýšené tvorbě plynu ve střevech. Tím pádem se začne břicho nafukovat a bolet.

Pokud takovým pocitem trpíte až příliš často, měli byste v první řadě vyhledat lékaře a o svém stavu se s ním poradit. Pokud jste ale už u lékaře byli a ten možnost onemocnění či alergie vyloučil, případně vaše obtíže zatím nejsou tak časté, ale i tak byste s nimi rádi něco dělali, zkuste naše osvědčené tipy.

Žena držící se za břicho Mangostar / Shutterstock.com

1. Vyhýbejte se potravinám, které kvasí

Respektive – zvykejte na ně své tělo postupně. Mnoho potravin, které fermentují, totiž patří mezi ty zdravé, a tak by bylo škoda o ně tělo zcela ochudit. Patří sem například luštěniny, cereálie (pšenice i žito), některé druhy ovoce (třeba jablka, meruňky, švestky, broskve, melouny nebo třešně), a dokonce i zelenina (cibule, česnek, květák či brokolice).

Zkuste vysledovat, po kterém jídle se vám nejčastěji břicho nafukuje, a zapisujte si, co přesně v něm bylo. Možná tak velmi brzy najdete potravinu, která vašemu tělu nesvědčí.

2. Nasaďte probiotika

Ne všechny bakterie, které v našem těle žijí, jsou špatné. Existují i takové, které mu vysloveně prospívají – a právě některé z nich se rády usídlují ve střevech, kde pomáhají trávicímu systému spotřebovávat zbytky živin. Když jich ale máme málo, střeva svou práci nezvládají a my bychom jim měli aktivně pomoci. A to nejlépe pomocí probiotik, která seženete v každé lékárně.

  • Tip: V lékárně koupíte také prostředky proti nadýmání a plynatosti, které poslouží jako první pomoc (např. kapky Espumisan či Iberogast, tablety Pancreolan Forte či roztok Hylak Forte).
Žena si na břiše drží ruce spojené do tvaru srdce SewCream / Shutterstock.com

3. Omezte alkohol a kouření

Nebo ještě lépe – zkuste přestat úplně. Vedle střev hrají důležitou roli při trávení i játra – produkují žluč, která pomáhá tenkému střevu správným způsobem vstřebávat živiny. Pokud však dáváme játrům pravidelně zabrat odbouráváním alkoholu, nebudou tvořit žluč tak, jak mají, ta nebude pomáhat tenkému střevu a nadýmání bude na světě.

U kouření je to mnohem prostší – mimo to, že našemu tělu vysloveně škodí, se nám při něm daří bezděčně polykat vzduch, který poté zvyšuje plynatost.

4. Pozor na žvýkačky a perlivé nápoje

U žvýkání a pití perlivých nápojů jde vlastně o stejný problém jako u kouření, tedy o polykání vzduchu. Oproti kouření jsou ovšem škodlivé méně. Velké potíže trávení způsobují i látky sorbitol a xylitol, umělá sladidla, která některé žvýkačky a nápoje obsahují a která u citlivějších jedinců mohou způsobit právě nadýmání.

5. Uvolněte se

Zažívací potíže mohou způsobovat i pocity úzkosti, stres nebo deprese. Dlouhodobý stres je navíc spouštěčem mnoha dalších zdravotních komplikací, nejen pocitu nafouklého břicha.

Jak se ho zbavit? Samozřejmě je vždy žádoucí řešit samotnou příčinu – někdy to ale není tak jednoduché. Zkuste tedy do svého denního režimu zavést alespoň pravidelnou duševní hygienu. Zajděte si na jógu, meditujte nebo se jděte jen tak projít. Zkuste alespoň chvíli na nic nemyslet, hluboce dýchat a užívat si ticha okolo sebe.

Žena sedí v křesle a odpočívá Alliance Images / Shutterstock.com

6. Začněte se hýbat

Tím, že rozhýbete své tělo, rozpohybujete i střeva, která díky tomu budou fungovat rychleji a lépe se vypořádají s nahromaděným plynem. Nemusíte hned pětkrát týdně hodinu běhat nebo boxovat, stačí začít po malých krůčcích.

Důležité je si z pohybu vytvořit rutinu, díky níž se budete vždy už podvědomě těšit na dávku endorfinů, které vás pozitivně naladí na další den. Začněte například půlhodinkou svižné procházky, jízdou na kole nebo si jděte zaplavat. Hlavně teď v zimě vám za to bude imunita extra vděčná. Na nic tedy nečekejte a vyrazte ven!

Zdroje: blendea.cz, denik.cz, medicalnewstoday.com, hopkinsmedicine.org