Marakuja: Tropické ovoce z obchodů, které nakopne vaši imunitu

Marakuja, v pozadí marakujový džus s ledem NIKCOA / Shutterstock.com

Na celém světě existuje odhadem asi 2 000 různých druhů ovoce. Ovšem v Česku a dalších zemích západního světa známe a používáme asi jen 10 % z nich. Co si takhle trošku obohatit jídelníček a seznámit se s tropickým druhem ovoce, které u nás sice neroste, ale můžete ho tu už bez problému koupit?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Co je mučenka?

Řeč je o ovoci jménem marakuja, známém také jako mučenka, anglicky passion fruit. Jedná se o ovoce velké asi jako mandarinka s fialovou nebo žlutooranžovou slupkou, pod kterou se skrývají chutná, ale poměrně tvrdá semínka a sladká šťáva.

Marakuja patří mezi tropické druhy, ke svému růstu tedy potřebuje dostatek slunce. Pěstuje se v Indonésii, Jižní Americe, Africe nebo Austrálii. V těchto regionech můžete marakuju koupit velmi levně, jeden plod vás přijde na pouhých pár korun podle toho, v které zemi se zrovna nacházíte.

Pěstování marakuji

Mučenka je tropická rostlina, která má ráda slunce a teplo. Proto byste ji měli umístit na jižní nebo západní okno. Pokud ji chcete pěstovat venku, musíte ji vysadit po posledních jarních mrazících a přenést ji dovnitř před prvními podzimními mrazíky.

Barevný květ mučenky Esin Deniz / Shutterstock.com

Půda a zalévání

Mučenka potřebuje propustnou a humózní půdu, která dobře zadržuje vlhkost. Můžete použít směs rašeliny, kompostu a písku nebo koupit speciální substrát pro mučenky. Půdu byste měli udržovat mírně vlhkou, ale nikdy ne přemokřenou. Mučenku zalévejte pravidelně, ne však příliš často. V létě ji zalévejte jednou za dva dny, v zimě jednou za týden.

Jak ji vypěstovat ze semínka nebo sazenic?

Mučenku můžete pěstovat z vlastních semen nebo koupit sazenice v zahradnickém centru. Pokud chcete pěstovat mučenku ze semen, musíte je nejprve namočit do vody na 24 hodin a pak je zasít do vlhkého substrátu. Semena by měla klíčit za 2 až 4 týdny. Pokud chcete pěstovat mučenku ze sazenic, musíte je zasadit do květináče s dostatečným prostorem pro kořeny.

Druhy mučenky

Mučenka jedlá

Jednotlivé druhy mučenek se liší mimo jiné barvou slupky. Mezi nejznámější a nejprodávanější patří mučenka jedlá (Passiflora edulis), která může mít slupku podle odrůdy fialovou či žlutou. Její semínka jsou žlutá a díky své barevnosti často používaná jako ozdoba dortů, koktejlů apod.

Mučenka jazykovitá

Druhým nejznámějším druhem je mučenka jazykovitá (Passiflora ligularis). Barva její slupky je žlutooranžová, oproti mučence jedlé je o něco drobnější, semínka jsou tmavší a menší. Tato marakuja se hodí spíše do smoothie a koktejlů.

Mučenka rozřízlá na půl, další mučenky v celku NECHAPHAT / Shutterstock.com

Účinky mučenky

Věděli jste, že?

  • Marakuja je nakopávač imunity. Obsahuje totiž velké množství vitamínu C, ale také vitamíny B3 a B6.
  • V některých zemích se květy marakuji používají pro přípravu prostředku pro lepší spánek a celkové zklidnění.
  • Marakuja se označuje jako superovoce. Kromě vitamínů totiž obsahuje také velké množství vlákniny, a tak pomáhá s trávicími problémy.
  • Zklidňuje nervy a zmírňuje stres díky svým sedativním a antidepresivním vlastnostem.
  • Zvyšuje vstřebávání železa, které je důležité pro krevní oběh a imunitu.
  • Poskytuje našemu tělu další vitamíny a minerály, jako jsou vitamíny B3 a B6, draslík, fosfor, hořčík a vápník.
Mangová zmrzlina
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mangová zmrzlina

Mangovou zmrzlinu jen ze tří ingrediencí si zamilujete. Stačí mít po ruce jen hodně zralé mango a přezrálý banán, přidat smetanu – a dílo je hotovo. Žádnou jinou zmrzlinu už nebudete chtít jíst, to vám garantujeme.

Mangová zmrzlina

Prodej a cena

Pokud chcete ochutnat marakuju, aniž byste museli překonávat oceán, máte veskrze tři možnosti.

Supermarkety

Čas od času nabízejí marakuju některé supermarkety. Stačí sledovat slevové akce a třeba se vám poštěstí ji někde ulovit. Jeden kus koupíte okolo 16 až 21 Kč, což je za pár semínek a trošku sladké šťávy poměrně drahá legrace. Ve slevě ji však pořídíte okolo 13,90 až 14,90 Kč.

Stánek se smoothie s marakujou Anna Kolásková / Kupi.cz

Tržnice s exotickým ovocem

Další možností jsou tržnice. Dnes už ve větších městech často najdete asijské, většinou vietnamské, tržnice, kde místní prodávají spoustu bylinek, koření a také exotického ovoce. V Praze zajděte do tržnice Sapa, v Brně do Vinama. Cena na tržnicích za 1 kus se pohybuje okolo 10–15 Kč.

E-shopy s ovocem

Poslední možností je přímý import ze zahraničí, o který se starají některé e-shopy s ovocem. Stačí do vyhledávače zadat „marakuja koupit“ nebo „mučenka koupit“ a ihned uvidíte, které e-shopy a za kolik právě mučenku prodávají. Cena bude tím vyšší, čím čerstvější bude marakuja.

3 tipy, jak jíst marakuju

  1. Marakuju rozřízněte na dvě poloviny. Vezměte lžičku, vydlabejte semínka a šťávu a jen tak je pojídejte. Semínka jsou sice trošku tvrdší, ale měli byste je bez problému rozkousat.
  2. Vydlabejte stejným způsobem semínka z marakuji a rozmixujte je s mangem a banánem do lahodného smoothie. Jestliže se chcete osvěžit, přidejte do smoothie led.
  3. Použijte semínka z marakuji jako ozdobu hotového cheesecaku. Stačí vydlabat semínka ze dvou kusů ovoce a jednoduše nalít na cheesecake. A máte hotovo.

Pozor, slupka se v syrovém stavu nejí! Obsahuje totiž malé množství jedovatého kyanidu.

Zdroje: Blendea.cz, Jaktak.cz, Wikipedia.org