Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nestíháte nákup vánočních dárků? Zachrání vás domácí výroba jedlých a tekutých delikates

Nestíháte nákup vánočních dárků? Zachrání vás domácí výroba jedlých a tekutých delikates

Chcete se pod vánočním stromečkem blýsknout a zároveň být originální? Co takhle zkusit vyrobit své vlastní jedlé dárky? Příprava domácích sirupů, džemů či likérů je snadnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Vlastnoručně vyrobený dárek navíc obdarovaného zahřeje u srdce.

Přečtěte si také

Proč vyprané prádlo nevoní? 4 největší zabijáci aviváže
Proč vyprané prádlo nevoní? 4 největší zabijáci aviváže

Kdo z dospělých by neměl rád likéry, které se rozplývají na jazyku a navozují poklidnou atmosféru? Večery své rodině, známým či přátelům můžete zpříjemnit hned několika druhy. Na své si přijdou jak milovníci sladkých likérů, tak i ostřejších nápojů. Ať už ale připravíte jakýkoli, obejdete se bez různých „éček“ a barviv, které výrobci často do nápojů přidávají, ať už z důvodu zvýraznění chuti či barvy.

Kávový likér

Recept na 1,5 litru likéru:

  • 8 žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
  • 250 g třtinového cukru
  • 400 ml kondenzovaného mléka
  • 250 ml tuzemského rumu Božkov speciál kávový
  • pár kávových zrn

Příprava likéru je velmi jednoduchá. Nejdříve vyšlehejte žloutky s vanilkovým a třtinovým cukrem do krémové pěny. Poté přidejte kondenzované mléko a vlijte tuzemský rum. Připravenou směs pomalu zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Přidejte pár kávových zrn. Hotový likér nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté jej skladujte v lednici, ze které jej vyndejte až těsně předtím, než dárek poputuje pod vánoční stromeček.

Příprava kávového likéru je velmi jednoduchá

Zázvorový likér

Na 1 litr si připravte:

  • 500 g oloupaného a nastrouhaného zázvoru
  • 5 citrónů
  • 150 ml vodky
  • 10 lžic medu

Oloupaný a nastrouhaný zázvor vložte do hrnce, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené citróny, vodku a med. Nechte macerovat minimálně dva dny. Připravený nálev přeceďte přes plátýnko nebo cedník, aby vám v likéru neplavaly zázvor a citrón. Hotový likér přelijte do připravených sklenic.

Marmelády pro mlsaly

Každý máme v rodině nebo mezi přáteli nějakého mlsala či mlsalku. A právě pro ně jsou skvělou volbou domácí džemy, které připravíte podle chuti obdarovaného. Pokud ale chcete něco opravdu výjimečného, sáhněte po sezónním ovoci, a zkombinujte jej s různými druhy koření.

Hruškový džem s vanilkou

  • 500 g oloupaných vyzrálých hrušek
  • 250 g želírovacího cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové tresti
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • pár kapek šťávy z citrónu

Oloupané hrušky nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s želírovacím cukrem a vložte do hrnce. Poté, co se směs začne vařit, přidejte skořici a dřeň z vanilkového lusku. Krátce povařte a pak už jen naplňte do připravených sklenic, které zavřené obraťte dnem nahoru a nechte alespoň půl hodiny odpočinout. Vychladlý džem nechte ztuhnout v lednici.

Domácí marmelády z vlastní zahrádky potěší pod stromečkem nejednoho mlsouna

Domácí sirupy pro každého

Sirupy potěší obdarovaného hned dvakrát. Jednak jako ingredience k přípravě nápojů, tak i jako lék. Takový sirup z rýmovníku přijde vhod nejen při nachlazení, ale i jako skvělý základ pro dobrou limonádu.

Recept na 1 litr rýmovníkového sirupu:

  • 35 listů rýmovníku
  • 1–2 citróny
  • 1 pomeranč
  • 1 litr vody
  • 1 kg krystalového nebo třtinového cukru

Omyté listy rýmovníku natrhejte na malé kousky (při řezání nožem se ztrácí vitamíny) a spolu s citrónem a pomerančem nakrájenými na kolečka vložte do vhodné nádoby. Ingredience zalijte horkou vodou a nechte 24 hodin macerovat. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a vařte na mírném ohni. Po dosažení sirupové konzistence nalijte hotový sirup do sklenic.