Zapomněli jste někomu koupit vánoční dárek? Zachrání vás domácí výroba jedlých a tekutých delikates

Sklenice s domácími džemy a zavařeninami Canva

Chcete se pod vánočním stromečkem blýsknout a zároveň být originální, anebo jste snad zapomněli na někoho blízkého s dárkem? Co takhle zkusit vyrobit své vlastní jedlé dárky? Příprava domácích sirupů, džemů či likérů je snadnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Vlastnoručně vyrobený dárek navíc obdarovaného zahřeje u srdce.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Domácí likéry zvládnete snadno

Kdo z dospělých by neměl rád likéry, které se rozplývají na jazyku a navozují poklidnou atmosféru? Večery své rodině, známým či přátelům můžete zpříjemnit hned několika druhy.

Na své si přijdou jak milovníci sladkých likérů, tak i ostřejších nápojů. Ať už ale připravíte jakýkoli, obejdete se bez různých „éček“ a barviv, které výrobci často do nápojů přidávají, ať už z důvodu zvýraznění chuti či barvy.

Je libo něco sladkého na přípitek?

Kávový likér

Recept na 1,5 litru likéru:

  • 8 žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
  • 250 g třtinového cukru
  • 400 ml kondenzovaného mléka
  • 250 ml tuzemského rumu Božkov speciál kávový
  • pár kávových zrn

Nejdříve vyšlehejte žloutky s vanilkovým a třtinovým cukrem do krémové pěny, k té následně přidejte kondenzované mléko a vlijte tuzemský rum. Připravenou směs pomalu zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí, poté přidejte pár kávových zrn. Hotový likér nechte vychladnout při pokojové teplotě. Skladujte ho v lednici, ze které jej vyndejte až těsně předtím, než dárek poputuje pod vánoční stromeček.

Tip: Nechcete se trápit s hromadou vajíček? Nebo pro svého bližního sháníte něco speciálního? Vyzkoušejte tento náš recept na likér bez vajec i mléka – a to hned ve třech variantách!

Šálek s kávovým likérem a suroviny na jeho výrobu Canva

Zázvorový likér

Na 1 litr si připravte:

  • 500 g oloupaného a nastrouhaného zázvoru
  • 5 citronů
  • 150 ml vodky
  • 10 lžic medu

Oloupaný a nastrouhaný zázvor vložte do hrnce, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené citrony, vodku a med. Nechte macerovat minimálně dva dny. Připravený nálev následně přeceďte přes plátýnko nebo cedník, aby vám v likéru neplavaly zázvor a citron. Hotový likér přelijte do připravených sklenic.

Děláte cukroví na poslední chvíli?

Marmeláda nadchne každého milovníka sladkého

Každý máme v rodině nebo mezi přáteli nějakého mlsouna, který si rád pochutná – a právě pro ně jsou skvělou volbou domácí džemy, které připravíte podle chuti obdarovaného. Pokud ovšem chcete něco opravdu výjimečného, sáhněte po sezónním ovoci a zkombinujte jej s různými druhy koření.

Hruškový džem s vanilkou

  • 500 g oloupaných vyzrálých hrušek
  • 250 g želírovacího cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové tresti
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • pár kapek šťávy z citrónu

Oloupané hrušky nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s želírovacím cukrem a vložte do hrnce. Poté, co se směs začne vařit, přidejte skořici a dřeň z vanilkového lusku. Krátce povařte a pak už jen naplňte do připravených sklenic, které zavřené obraťte dnem nahoru a nechte alespoň půl hodiny odpočinout. Vychladlý džem nechte ztuhnout v lednici.

Tři skleničky s domácí marmeládou a skořicí Canva

Sirupy osladí život, a navíc dodají zdraví

Také sirupy potěší obdarovaného, a to hned dvakrát. Jednak jako ingredience k přípravě nápojů, jednak i jako lék. Takový sirup z rýmovníku přijde vhod nejen při nachlazení, jde i o skvělý základ pro dobrou limonádu.

Sirup z rýmovníku

Recept na 1 litr rýmovníkového sirupu:

  • 35 listů rýmovníku
  • 1–2 citrony
  • 1 pomeranč
  • 1 litr vody
  • 1 kg krystalového nebo třtinového cukru

Omyté listy rýmovníku natrhejte na malé kousky (při řezání nožem se ztrácí vitamíny) a spolu s citronem a pomerančem nakrájenými na kolečka vložte do vhodné nádoby. Ingredience zalijte horkou vodou a nechte 24 hodin macerovat. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a vařte na mírném ohni. Po dosažení sirupové konzistence nalijte hotový sirup do sklenic.