Oslavte Mezinárodní den čokolády: Tipy, jak poznat opravdu kvalitní čokoládu

Mladá žena se usmívá a kousá do tabulky čokolády Dean Drobot / Shutterstock.com

Čokoláda je pochoutka oblíbená mezi všemi věkovými kategoriemi, zejména mladší ročníky se po ní však mohou utlouct. Oslavte Mezinárodní den čokolády s celou rodinou a odměňte se kouskem kvalitní čokolády. V článku se dozvíte, jak vybrat tu nejlepší pro vaše zdraví i chuťové pohárky.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Mezinárodní den čokolády

Jak vlastně tento den vznikl? Mezinárodní den čokolády se slaví každoročně 13. září od roku 2000. Tento datum byl zvolen na počest narozenin Miltona S. Hersheyho, zakladatele společnosti Hershey Chocolate Company, jednoho z největších výrobců čokolády na světě.

Co čokoláda obsahuje?

Podle evropské legislativy musí mít hořká čokoláda minimálně 35 % kakaa, mléčná čokoláda minimálně 25 % kakaa a bílá čokoláda minimálně 20 % kakaového másla. Některé čokolády mohou obsahovat i další přísady, jako je cukr, mléko, lecitin, vanilka nebo jiné aroma. Pokud chcete znát přesné složení čokolády, kterou kupujete nebo používáte na vaření, podívejte se na obal nebo na webové stránky výrobce.

Kakaová hmota, v pozadí kakaové boby a prášek iprachenko / Shutterstock.com

Z čeho se čokoláda vyrábí?

Čokoláda se vyrábí z kakaových zrn, která se získávají z kakaových stromů. Kakaové zrna se musí nejprve kvasit, sušit, pražit a loupat, než se z nich vytvoří kakaová hmota. Kakaová hmota se pak míchá s cukrem a dalšími přísadami, jako je kakaové máslo, mléko, vanilka nebo koření, podle toho, jaký typ čokolády se chce vyrobit. Existují různé druhy čokolády, jako je hořká, mléčná nebo bílá, které se liší podle obsahu kakaa a dalších složek.

Jak vybrat kvalitní a zdravou čokoládu?

Výběr čokoládových produktů je v dnešní době obrovský – naštěstí však existují poměrně jasná pravidla pro to, kterou čokoládu můžete stále považovat za vhodnou k pravidelné konzumaci. Základem je pečlivě studovat informace na obalu.

Nadýchaný perník s čokoládou
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Nadýchaný perník s čokoládou

Nadýchaný perník s čokoládou je super zdravý díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru. Také je neskutečně vláčný a chutný.

Nadýchaný perník s čokoládou

Obsah kakaa

Považujete vysokoprocentní čokoládu za tu nejlepší? Právě obsah kakaa je často považovaný za hlavní ukazatel kvality čokolády – odborníci se ale shodují na tom, že vysoký obsah kakaa sám o sobě dobrou čokoládu nedělá.

  • Velmi vysoký obsah kakaa (nad 80 %) v podstatě znamená, že veškerou chuť produktu přebíjí hořkost. Tyto čokolády se hodí především na úpravu s jinými ingrediencemi.
  • Ideálně by se hodnota kakaa v koupené čokoládě měla pohybovat okolo 60 až 70 %.
  • Někdy je možné narazit také na hořké varianty se zajímavou příchutí – například čokoláda Orion 68% s příchutí jahody se špetkou soli.
Jednotlivé druhy čokolády naskládané na sobě White bear studio / Shutterstock.com

Přidané cukry a tuky

Ztužený tuk přidaný namísto kakaového másla je hlavním nešvarem velkého množství méně kvalitních čokolád – a přitom by ho při správném použití kakaa nebylo ani potřeba. Správná čokoláda je tvořená především kakaovou sušinou a kakaovým máslem spolu s třtinovým cukrem.

Výjimku, co se týče přidaného tuku, mají samozřejmě mléčné čokolády, do nichž by se, jak je z názvu patrné, mělo přidávat sušené mléko. Naopak mezi čokolády, kterým je lepší se vyhnout, patří ty s označením kakaová pochoutka – neobsahují totiž požadované množství kakaa a nemohou se tedy čokoládou ani nazývat.

Účinky čokolády na zdraví

Jednou z hlavních výhod pravidelné konzumace čokolády je zlepšení krevního oběhu. Pokud ovšem nakupujete tu nekvalitní plnou přidaných nasycených tuků, naopak krevní oběh zhoršuje.

Blahodárně působí kvalitní čokoláda i na výkyvy nálad – nejen svou výbornou chutí, ale také přítomností látek, které ovlivňují důležité neurotransmitery a hormony v našem mozku, jako je například L-Tryptofan. A účinky na psychiku nekončí jenom u nálady – čokoláda podporuje i naši paměť a schopnost koncentrace.

Velmi důležitou součástí čokolád je pak směs minerálů. Jejím pojídáním můžete doplnit část doporučené denní dávky látek, jako je zinek, draslík, hořčík či železo.

Žena jí tabulku čokolády a usmívá se u toho Antonio Guillem / Shutterstock.com

Kolik čokolády sníst denně?

Konzumace čokolády není žádný všelék – a jak se navíc říká, všeho moc škodí. Příliš mnoho čokolády v jídelníčku nejenom zvyšuje váhu dětí, ale může mít i další nepříjemné dopady.

Negativní účinky

  • Nadmíra čokolády může ovlivňovat spánek a vést k nespavosti.
  • Během dne se pojídání čokolády někdy projevuje dětskou hyperaktivitou.
  • A samozřejmě nesmíme zapomenout na rizika alergenů (obzvláště u dětí do 2 let) a zvýšené pravděpodobnosti výskytu cukrovky.
  • Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a zatěžovat srdce a cévy.
  • Čokoláda může být alergenem pro některé lidi, kteří reagují na kakao nebo na jiné přísady v čokoládě.
  • Čokoláda je bohatá na tuky a kalorie, které mohou způsobit zažívací problémy, pokud jí jíte příliš mnoho nebo na lačný žaludek.
Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou

Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou je oblíbeným dezertem, v němž nenajdete ani špetku mouky. Příprava je navíc velmi jednoduchá a pěna zaručeně potěší malé i velké.

Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou

Z těchto důvodů se nedoporučuje dávat dětem více než 25 gramů čokolády za den, tedy ¼ obvyklé tabulky. Dospělí si mohou dopřát o něco více, a to okolo 30 gramů denně i více, pokud tedy dodržujete zdravou a vyváženou stravu a dostatečně se hýbete. Je tím nicméně myšlena již zmíněná kvalitní čokoláda, nikoliv přeslazené tyčinky s obrovskou dávkou přidaných tuků a cukrů.

Za dobrou čokoládu si připlatíte, pokud však chcete udělat dětem radost a zároveň se starat o jejich zdraví, jedná se o výbornou investici.

Zdroje: iDNES.cz, Wikipedia.org, Mojezdravi.cz, Lechocolat.cz