Nedejte statické elektřině ve vlasech šanci. 6 tipů, jak na ni

Usměvavá dívka s kudrnatými vlasy Canva

Trápí vás, obzvláště v zimě, nepříjemná statická elektřina ve vlasech? Nejste v tom sami. Stačí si upravit vlasy nebo nasadit šálu či čepici a je vystaráno. Jak vyhrát nad statickou elektřinou? Vyzkoušejte ověřené tipy!

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Statický náboj ve vlasech je poměrně běžnou záležitostí. S nadcházející zimou se blíží přesně to období, kdy jde o častý jev – kdo by neznal poletující vlasy nepříjemně nabité elektřinou.

Jak tedy vyřešit toto trápení? Zaměřte se na správné produkty a triky!

Pozor na suchý vzduch

Máte doma suché klima? V zimě, kdy většina domácností topí, dochází k vysušování vzduchu. Pokud vás tento problém trápí, zpozorněte – i příliš suché klima může být jednou z příčin, které mohou za statickou elektřinu ve vašich vlasech.

Abyste udrželi vlhkost v ovzduší i ve vlasech, pořiďte si praktický zvlhčovač vzduchu nebo vsaďte na mokré ručníky, které pověsíte přes topení. Nejenže se vám bude lépe dýchat, vaše vlasy navíc nebudou tak náchylné k nabití elektřinou.

Difuzér, nad nímž člověk drží prst a zachytává vycházející mlhu Canva

A co oblečení?

Některé materiály, z nichž je vyrobeno běžné oblečení, mohou být dalším spouštěčem nabitých vlasů, které neposedně létají kolem vaší hlavy. Jsou jimi třeba viskóza nebo polyester – nebojte se tedy investovat do přírodních textilií. To platí také pro šály a čepice.

Tip: Používejte kvalitní aviváže, které statickou elektřinu eliminují. Používáte-li sušičku prádla, v drogeriích do ní koupíte speciální vlhčené ubrousky, které kromě toho, že krásně voní, zabraňují vašemu prádlu, aby elektrizovalo.

Zvlhčovač vzduchu v zimě pomůže

Na česání záleží

Čím si v zimě češete vlasy? I na jejich úpravě totiž záleží. Vyhněte se syntetickým materiálům i v tomto případě – raději vsaďte na starý dobrý dřevěný hřeben. Pomoci vám může také poměrně jednoduchý trik. Před česáním hřeben či kartáč jemně přestříkněte stylingovým přípravkem či lakem na vlasy. To můžete udělat také v případě nasazování šály, nákrčníku či čepice. Jejich vnitřek jemně zvlhčete vlasových přípravkem.

Dřevěný hřeben na stole, vedle něj kamínky a sušené bylinky Canva

Hydratace je důležitá

Hydratované vlasy nebo pokožka nezpůsobují takové tření, aby došlo k výbojům statické elektřiny. Proto používejte tělová mléka či krémy a hydratační šampon s kondicionérem. Pomohou také antistatické spreje.

Sérum, které pečuje o vlasy

Pečující a zkrášlující séra na vlasy jsou další možností, jak účinně bojovat proti statické elektřině, která vznikne ve vysušených vlasech. Jednoduše zadržují vlhkost ve vlasech a brání jejím ztrátám. Vhodné sérum aplikujte do vlhkých umytých vlasů a již nesmývejte. Nejenže tak budete mít nádherné a pěstěné vlasy, navíc nehrozí ani obtěžující statická elektřina.

Vyživuje a zároveň chrání před statickou elektřinou

Ionizační fén

Jsou chytré a šetrné – ionizační fény, které vysouší vlasy rychle, aniž by je přitom zbytečně zatěžovaly. Takový způsob fénování vlasům neublíží – ani je zbytečně nevysušuje a nepoškozuje. Tyto fény by dokonce měly neutralizovat elektrický náboj ve vašich vlasech. Jak na to? Vysušte vlasy téměř do sucha fénem, poslední zbytky vlhkosti nechte uschnout přirozeně. Vaše vlasy vám poděkují.