Pemza není jen na nohy. Jak ji prakticky využít v domácnosti?

Přírodní pemza tmavé barvy na masážní rukavici STUDIO GRAND WEB / Shutterstock.com

Většina z nás zná pemzu jako pomůcku pro odstraňování zrohovatělé kůže. Tato vyvřelá hornina dokáže ale mnohem víc, než jen vyhladit paty. Věděli jste, že ji můžete použít třeba k odstranění žmolků na svetru nebo k úklidu psích chlupů?

Přečtěte si také

Propadlá STK. Jak vysoká pokuta řidiči za jízdu hrozí a co se bude dít v případě dopravní nehody?

Co je pemza a jak vznikla?

Pemza je vyvřelá hornina, která vzniká při vulkanickém výbuchu vyvržením sopečné horniny. Následným prudkým ztuhnutím v kontaktu s chladnou vodou a vzduchem vzniká pevná hornina s bublinovitou strukturou.

Většinou má světlou, bílou, šedou nebo nažloutlou barvu a její povrch je drsný. Už od starověku se také používá jako pomůcka pro osobní hygienu. To však není jediné její použití. Jak s ní můžete v domácnosti kouzlit?

1. Vyčistí troubu

Pemza není vhodná jen na osobní hygienu – ve skutečnosti s ní odstraníte i většinu nečistot v kuchyni, například v troubě. Abyste povrch trouby nepoškrábali, před čištěním pemzu namočte. Pak ji můžete použít na odstranění spálenin, zbytků jídla i mastnoty. Ve spojení se sprejem na čištění trouby účinek obou ještě zvýšíte. Dobře funguje ale i pemza samotná, což se hodí především tehdy, když chcete použití chemických prostředků v kuchyni snížit na minimum.

Pemza na okraji kachliček Alexlky / Shutterstock.com

2. Odstraní žmolky

V průběhu zimy se může stát, že vaše oblíbené svetry začnou častým nošením žmolkovatět. Můžete si samozřejmě pořídit elektrický odstraňovač žmolků, který si s nimi poradí. Jestli ale nechcete utrácet za další přístroj, obraťte se na starou dobrou pemzu.

Tentokrát ji nechte suchou a krouživými pohyby s ní přejíždějte po tkanině. Uvidíte, jak žmolky začnou mizet a svetry budou zase jako nové! Máte drahý vlněný kabát a žmolky se objevily i na rukávech a švech? I na ty můžete pemzu použít. U velmi jemných látek ji ale raději vyměňte za šetrnější metodu – mechanickým odstraňováním byste je totiž mohli poničit.

Dopřejte prádlu tu nejlepší péči

3. Odstraní chlupy

Čištění chlupů po domácích mazlíčcích, to je nikdy nekončící práce. Psí a kočičí přítomnost v bytě je milá, ale srst na koberci a gauči už méně. Nechce se vám pokaždé vytahovat vysavač se speciálním nástavcem, abyste se chlupů zbavili? Sáhněte opět po pemze.

Skvěle vyčistí právě koberce, ať už v domě nebo v kufru vašeho auta. Před použitím ji navlhčete a stírejte srst z povrchu jedním směrem. Tím všechny chlupy smotáte do jedné kuličky, kterou pak jednoduše vyhodíte.

Vana s prkénkem se svíčkami, pemzou a ručníkem FotoHelin / Shutterstock.com

4. Depiluje nohy

Je mnoho žen, kterým nevyhovuje depilace chloupků pomocí žiletky. Na jemné pokožce totiž může způsobovat podráždění či nepříjemné zarůstání chloupků. Pokud to je i váš případ, máte několik možností. Můžete zkusit depilační voskové pásky nebo krém, případně si našetřit na laserovou epilaci. Anebo si vzpomeňte na pemzu!

Namočte ji alespoň 15 minut předem. Poté namydlete kůži mýdlem nebo sprchovým gelem a krouživými pohyby přejíždějte pemzou. Minuta kroužení denně vám zajistí hladkou pokožku na opravdu dlouho! Aby procedura nebyla bolestivá, na pemzu příliš netlačte. Také se vyhněte oblasti bikin, podpaží a tváři. Kůže na těchto místech je citlivá a mohli byste ji podráždit.

Pro zdravou a krásnou pleť

5. Funguje jako vonný difuzér

Esenciální oleje vytváří v domácnosti krásnou vůni a hlavně útulnou a příjemnou atmosféru. Jestli ale nemáte vonnou lampu nebo nechcete zapalovat svíčku, využijte pemzu. Díky pórovitému povrchu s množstvím malých vzduchových otvorů skvěle nasaje éterický olej a pomalu jej uvolňuje zpět do prostoru.

Na pemzu nakapejte přibližně 30 kapek vonného oleje. Speciální směsi mohou zvýšit odolnost organismu, uvolnit dýchací cesty při rýmě nebo třeba uklidnit po náročném dni. Pemzu s olejem pak můžete zakomponovat do dekorace s kameny či mušlemi a nechat ji provonět obývací pokoj. Zavěsíte-li ji do malého síťového sáčku do skříně, provoní oblečení i prostor šatny.

Kde ji koupit a kolik stojí?

Přírodní pemzu pořídíte v kamenných i online drogeriích a výjimečně na ni můžete natrefit i v obchodech se zdravou výživou. Cena se obvykle pohybuje od 50 do 150 Kč.