Jak rychle zbavit auto námrazy na skle? Pomůže ocet, cibule a další vychytávky

Žena seškrabuje námrazu z namrzlého čelního skla kryzhov / Shutterstock.com

Nepatříte mezi ty šťastlivce, kteří parkují auto v garáži? Pak je na čase nastavit si budík o 10 minut dříve. Je tu totiž sezóna ranního škrábání skel. Věděli jste, že zamrznutí čelního skla se dá docela jednoduše předejít? A jak postupovat, abyste auto neponičili?

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Clona na čelní sklo proti námraze

Chcete-li si ráno ušetřit čas a vyhnout se škrábání zamrzlého skla, myslete dopředu. Ještě večer jej zvenku zakryjte kartonem nebo starou dekou. Aby je neodnesl vítr, přivřete je ze stran do dveří.

Za pár korun si též můžete pořídit speciální clonu na čelní sklo, kterou na okno rozprostřete a ráno během chvilky zase sbalíte. Její výhodou je, že z ní sníh a led oklepete výrazně jednodušeji než ze zmiňované deky a nenavlhne jako karton. Seženete ji v dobře zásobených hypermarketech nebo hobby marketech.

Ruka škrábající námrazu z čelního skla Kim Kuperkova / Shutterstock.com

Octová kúra proti námraze

Zakrývání čelního skla není jediná možnost, jak námraze v zimě předejít. Máte doma ocet? Umíchejte svému autu speciální koktejl! Stačí smíchat tři díly octa a jeden díl vody a naplnit tekutinou nádobu s rozprašovačem. Na noc pak sklo postříkejte a můžete jít s klidem spát.

Kdybyste na tuto octovou kúru večer zapomněli, nic se neděje. Stejná směs totiž dokáže ráno námrazu rychle rozpustit. A jestli jste doma nenašli ocet, stejně tak lze použít i půlku rozkrojené cibule. Tou okno večer přetřete a ráno vás žádné zdlouhavé čištění skel čekat nebude.

Rozmrazovač skel mějte vždy po ruce

Sprej proti námraze

Neochránili jste svůj vůz před namrznutím a ráno vás přivítala ledovka? Pokud se vám nezamlouvají naše kuchyňské rady, pořiďte si profesionální chemický rozmrazovač skel. Tyto spreje proti námraze stačí nastříkat na zamrzlá okna a pár minut počkat. Chemie led rozpustí a vy jej pak oškrábete výrazně snadněji. A pokud navíc v průběhu zapnete vyhřívání okna, bude rozmrazování o to rychlejší.

Žena čistí čelní sklo auta smetáčkem na sníh Krasula / Shutterstock.com

Škrabka na led

Klasická metoda, na kterou byste měli být vždy připraveni a vybaveni, je mechanické škrábání oken. Dodržujte několik pravidel, abyste sklo neponičili. Zapomeňte na cédéčka a platební karty, pořiďte si do základní výbavy auta jednoduchou škrabku na led. Tu nejjednodušší seženete už za pár korun a v případě nouze vám čistění oken usnadní.

Pořiďte si parťáka do zimy co nejdříve

S rostoucí oblibou velkých rodinných aut se čím dál tím častěji setkáte i s různými teleskopickými škrabkami, na jejichž druhém konci je i šikovný smetáček na sníh. S ledovou námrazou si pak nejlépe poradí škrabka mosazná, musíte ale dávat pozor, abyste neponičili gumová těsnění skel. Zimomřivým dámám pak lze koupit škrabku s rukavicí, která je po ránu i zahřeje.

Toto nikdy nedělejte!

I u rozmrazování autoskel se rozmohl takový nešvar – polévání horkou vodou. Jestli si však nechcete způsobit škodu za tisíce, na tuto metodu rychle zapomeňte. Promrzlé sklo se totiž po styku s horkou vodou začne rozpínat, a to může způsobit jeho prasknutí – zvlášť, pokud je na něm drobné poškození, např. od kamínku, o kterém ani nemusíte vědět.

A i když budete mít štěstí a sklo na autě zůstane celé, ani tak se nejedná o chytrý nápad. Často se totiž může stát, že voda na skle rychle ztratí svou teplotu a znovu zamrzne. A vy jste tam, kde jste byli. Pokud si vážně chcete rozmrazování urychlit vodou, použijte studenou, maximálně mírně vlažnou. I mezi ní a zmrzlým sklem panuje teplotní rozdíl, ale ne takový, aby způsobil škodu.