Konec plýtvání jídlem? Naučte se využít i zbytky potravin

Slupky v plechovém hrnci s nápisem kompost j.chizhe / Shutterstock.com

Trápí vás plýtvání? Se stále populárnějším trendem zero waste vyvstává na povrch rovněž otázka plýtvání jídlem. Co s nevyužitými potravinami nebo zbytky pokrmů? Jak je co nejlépe zužitkovat?

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Plýtvání jídlem není jen plýtvání jídlem. Znamená to také plýtvání pracovní silou, zdroji nebo penězi – a to jistě nechce nikdo z nás. Jak se naučit neplýtvat? Přinášíme tipy a triky, jak jídlo zachránit.

Snadná večeře z přílohy?

Zbyly vám brambory, těstoviny nebo rýže od oběda a nevíte, co s nimi? Pokud jste uvařili větší množství, než jste schopni zkonzumovat, nastal čas využít je v dalších receptech. Brambory a těstoviny můžete snadno zapéci a z rýže lze připravit rizoto či chutnou kaši ke snídani – třeba s medem a ovocem!

Zralé ovoce nevyhazujte

Pokud na své ovoce už nemáte chuť, nemusíte ho vyhazovat nebo odkládat. Raději ho buď zpracujte ihned, anebo zamrazte – díky čemuž jej později využijete třeba pro přípravu krému či pudinku. A že máte chuť na něco sladkého? Upečte třeba ovocný koláč s marmeládou nebo topingem z přezrálého ovoce! Pochutná si jistě celá rodina.

Skladujte potraviny tak, aby vám byly vždy po ruce

Nenechte zeleninu zkazit se

Příliš mnoho zeleniny? Udělejte si s blízkými pohodový filmový večer. K vašemu oblíbenému filmu se totiž báječně hodí zeleninové chipsy – tak proč nemlsat zdravě?

  • Na tenké plátky nakrájenou zeleninu umístěte na pečicím papírem vystlaný plech. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 200 stupňů.
  • Domácí zeleninové chipsy můžete vyrobit například z červené řepy, mrkve, nebo dokonce cukety.
  • Pokud máte v lednici i zbytek sýru, nastrouhejte jej na chipsy a krátce zapečte.
  • Tip: Do mrazáku i mikrovlnky? Sada dóz do se v domácnosti rozhodně neztratí.
Vakuová balička s rybou Iurii Korolev / Shutterstock.com

A co mléčné výrobky?

Ano, i mléčné výrobky, které nestihnete spotřebovat, lze jednoduše zamrazit. Tvrdé sýry lze snadno nakrájet na větší kostky a v potravinářské fólii je přemístit do mrazničky. A zamrazit můžete i mléko – v plastové lahvi či misce. Vydrží takto až tři měsíce a po rozmrazení se skvěle hodí třeba na využití do sladkých, pečených moučníků.

  • Tip: S vakuovou svářečkou fólií vydrží vaše potraviny čerstvé po dlouhou dobu. Skvělá cesta, jak si zajistit maso, zeleninu a mnoho dalšího vždy po ruce.

Masové dobroty

Máte maso nebo salámy s končícím datem spotřeby a už nevíte, co s nimi? Zužitkujte je v dalších receptech – lze je namlít a využít třeba v chutných kroketách, které navíc lze i zamrazit. A pokud jde o maso samotné, můžete se zavděčit i domácím mazlíčkům. Stále oblíbenější je totiž tzv. strava BARF neboli syrová strava a kosti – a vy tak můžete pejskovi připravit báječnou misku plnou dobrot. Masa, vajec, zeleniny i bylinek. Vyzkoušíte to?

Vadnou vaše bylinky?

Nedaří se vašim bylinkám, přestože jste je přesadili a pravidelně jim věnujete lásku a péči? Pak je možná ten pravý čas jejich čerstvé zbytky zamrazit nebo z nich udělat báječné domácí pesto.

  • Bylinky stačí rozmixovat s olivovým olejem, oříšky, sýrem... zkrátka jim dát podobu takového pesta, jaké máte rádi. Co takhle toho se sušenými rajčátky?