Vánoce jsou za dveřmi a my se na ně pečlivě připravujeme. K pečení cukroví a nakupování dárků pro naše milované patří dozajista i výběr vhodného stromečku.
Který je však pro nás nejlepší? Živý, nebo raději umělý? Než se rozhodneme, jakým krasavcem ozdobíme náš byt po dobu kouzelných Vánoc, měli bychom myslet na potřeby nejen naše, ale celé rodiny.
Pronikavá vůně, nebo „nesmrtelný“ materiál? Čemu dáme přednost? Snad každý člověk miluje přírodu, a proto by se zřejmě většina z nás nejraději rozhodla pro živý kousek. Zda zvolit smrk, borovici, nebo jedli však není jen otázkou našeho vkusu. Vedle řezaného stromku se také nabízí jiná varianta, pro mnohé lidi přijatelnější, a to živý strom v květináči.
Pokud volíme klasiku, čerstvý řezaný stromek, není třeba dělat si těžkou hlavu. Vánoční stromky se pěstují na speciálních plantážích, kde je o ně dobře postaráno. Podléhají tak poctivé kontrole a hnojení. Jestliže se ohlížíte na své finance, nejvíce ušetříte při koupi smrku ztepilého. Bohužel však jeho jehlice také nejdříve opadávají. Jeho příbuzný, smrk pichlavý se stříbrnými jehlicemi, je o něco trvanlivější.
Co se týká řezané borovice, její jehlice opadávají podstatně méně. Na plné čáře však v našich domácnostech boduje jedle kavkazská. Prakticky vůbec neopadává, její odolnost ji tak předurčuje k vysoké ceně. Vydrží dlouho čerstvá i v přetopených místnostech, nemusíme na ni tedy brát ohled. Mezi vánočními stromky je nejdražším nabízeným druhem.
Jestliže se chceme vyhnout úklidu napadaného a rozšlapaného jehličí všude po bytě a likvidaci unaveného stromku, můžeme zvážit koupi jeho imitace. Tady však musí být ostražití zejména alergici. Umělé vánoční stromky se vyrábí z PVC, kde je základním materiálem ropa. Mohou tak obsahovat zdraví škodlivé látky, a dokonce někdy mnohonásobně převyšovat povolenou normu. Další nevýhodou je skutečnost, že umělá hmota je hořlavá. Proto je třeba dávat pozor, pokud necháme svítit světýlka nebo si hrajeme s prskavkami!
Každý stromek si žádá své. Přinášíme tipy, co udělat, aby ten váš vydržel co nejdéle.
Po skončení Vánoc je třeba jej odzdobit a dle možností zkompostovat, odnést do sběrné stanice nebo postavit vedle popelnice.
V hobby marketech seženete unikátní přípravek pro výživu vánočních stromků značky AGRO , který oddaluje dobu zasychání větviček i jehličí a prodlužuje celkovou svěžest stromku. Obsahuje 3 účinné látky, které dodávají energii jehličnanu v teplém prostředí domova a složka stříbra výrazně omezí tvorbu bakterií ve vodě - voda se nekazí a nezapáchá (UNI HOBBY 49 Kč).
Péče o takový stromek není nijak složitá. Navíc je pěstování v květináči bezpochyby ekologičtější než každoroční nakupování stromků nových. Můžeme jím ozdobit dokonce zahradu nebo terasu, hlavní je zajistit jehličnanu co nejvíce světla. Pokud ho umístíme v bytě, měli bychom pamatovat i na umělé světlo. Doporučuje se přitom doba svícení alespoň 4 hodiny denně.
Odborníci na dřeviny radí zákazníkům vybírat si z pomalu rostoucích jehličnanů. Jejich cena je sice vyšší, ale dlouhodobě je to rozhodně výhodnější. Z tohoto důvodu bychom neměli do květináče kupovat borovici, protože roste příliš rychle. Platí zde přímá úměrnost, čím je stromek vyšší, tím také dražší.
V zahradnictví se běžně prodávají stromky v květináči od výšky 45 cm do 170 cm. Před koupí vybraného jehličnanu je třeba zkontrolovat, zda není poškozen. Důležité jsou také podmínky skladování. Proto je třeba se na místě ujistit, zda byl stromek uložen v chladu. Jehličnan potřebuje být ve stínu, určitě nesmí být vystavován přímému slunci. Co se týká další pravidelné péče, ideální je zalévat ho dvakrát do týdne a občas pohnojit. Mladé stromky je potřeba přesadit jednou ročně na jaře do větších nádob, starší bohatě stačí přesazovat každý druhý rok.