Klasický, bezlepkový nebo veganský? Guláše, na kterých si pochutná celá rodina

Guláš v misce na dřevěném stole Marian Weyo / Shutterstock.com

Nevíte, co uvařit k večeři? Připravte lahodný guláš, jednoduché a chutné syté jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte některý z našich receptů a nezapomeňte – nejlepší guláš je ten odleželý.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít kávový lógr v domácnosti a na zahradě?

Jde o klasické pomalé, avšak poměrně snadné vaření. Navíc z jednoho hrnce. Dostali jste chuť na poctivý guláš? V zimních měsících příjemně zahřeje a zasytí celou rodinu. Na tom sójovém si pochutnají i vegetariáni, hrstkový ocení milovníci všehochuti. Inspirujte se.

Recept na vepřový guláš s paprikou

Je hutný a díky čerstvé paprice má šmrnc. Řeč je o vepřovém guláši s paprikou, který zvládne připravit každý. K jeho přípravě potřebujete:

Postup:

Umyté a očištěné maso nakrájejte na menší kostky a osolte. Mezitím můžete na plátky nakrájet česnek a na drobno cibuli. Obojí dozlatova restujte v hrnci, načež můžete přidat maso. Jemně jej poprašte mletou paprikou, okořeňte a zalijte vývarem tak, aby se pod poklicí mohla směs 30 minut dusit. Mezitím je čas nakrájet papriky na nudličky a přidat je k dušenému masu.

  • Tip: Je guláš málo hustý? Podle libosti jej můžete zahustit, i když to většinou hravě zvládne cibule. V případě potřeby použijte chleba nebo hotovou tmavou jíšku.
Guláš s bramborami, fazolemi a klobásou Richard Semik / Shutterstock.com

Recept na hrstkový guláš – co dům dal

Můžete do něj přidat vše, nač máte chuť – základem je však kvalitní vepřové nebo hovězí maso. Postup je stejný jako u tradičního guláše, ovšem s tím rozdílem, že potřebujete několik surovin navíc. Kromě koření, mleté papriky, cibule a masa přidejte na nákupní seznam:

Jako v prvním případě řádně poduste maso na cibulovém základu s paprikou. Později můžete do kastrolu přidat nakrájené další ingredience a vše společně povařit do měkka. A kdy takový guláš chutná nejvíce? Přece když je vařen na ohni v kotlíku!

Recept na veganský sójový guláš

Proč by si vegetariáni nebo vegani nemohli pochutnat na guláši? Stačí vyměnit maso za sóju. Kromě sójových kostek si pro přípravu veggie guláše připravte:

Veganský zeleninový guláš z rajčat, česneku a papriček siamionau pavel / Shutterstock.com

Postup

Krokem číslo jedna k úspěšnému pokusu o sójový guláš je příprava sójových kostek. Sóju vařte ve vývaru 10 minut, poté ji důkladně sceďte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Další kroky jsou opět důvěrně známé – osmažte cibuli a česnek, zaprašte je paprikou a chilli. Přidejte rajčata, papriky a sóju. Guláš dochuťte a vařte do změknutí paprik ještě asi 10 minut. Na závěr podávejte s rýží a ozdobte jarní cibulkou.

Tip: Náhražku masa v podobě chutných veggie „masových“ produktů najdou vegetariáni a vegani v prodejnách Lidlu. Už jste zkoušeli?

Nezapomeňte si pohlídat brambory v akci

Recept na vegetariánský dýňový guláš

Dýně, kam se podíváte. Co tedy jednu využít a uvařit neméně zajímavý dýňový guláš? Tento druh guláše je rovněž vhodný pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou přijímat maso. Stačí si připravit:

Jak začít? Vše nakrájejte na drobné kostky. Osmažte cibulku, přidejte dýni, brambory a koření. Vše podlijte vývarem a vařte do měkka. Podle chuti můžete a nemusíte přidat lžíci rajčatového protlaku. Tato bezmasá varianta je výborná – můžete ji použít jen tak, příznivci masa si k ní mohou upéci třeba krkovici. Přejeme vám dobrou chuť!