Pozor na úspory při topení: V bytě hrozí plíseň, varuje odborník. Jak se jí zbavit?

Žena čistí houbičkou plíseň v rohu místnosti Dmitriy Utlanov / Shutterstock.com

Nedostatečně větrané místnosti, ve kterých se drží vlhkost, jsou pro plísně jako stvořené. Existence plísní v domácnosti ovšem není jen estetický problém, ale má také negativní vliv na naše zdraví. Poradíme vám, jak s plísněmi zatočit i jak předcházet jejich vzniku.

Přečtěte si také

Výborná omáčka, která má říz: Recept na křenovou omáčku jako od babičky

Snížené topení podporuje plísně

Riziko plísní je v dnešní době ještě vyšší vzhledem k rostoucím cenám energií. „Pokud jste omezili topení ve své domácnosti, dejte si pozor – vytápění ohřívá a vysušuje stěny, čímž vzniku plísní brání. Pokud tedy topíte málo, mohou být stěny studené a vlhké, což je pro rozvoj plísní ideální,“ varuje odborník na diagnostiku staveb Petr Nový.

Plísně patří mezi mikroskopické houby a velmi rychle se množí. Při růstu vytvářejí spory – své rozmnožovací orgány. Za vhodných podmínek se pak z jedné spory může vytvořit až miliarda dalších v období 5 dnů.

Spory se z plísní uvolňují do ovzduší, ze kterého je vdechujete, a ohrožují tak vaše zdraví. Dráždí ke kašli, způsobují slzení očí a mnoho dalších alergických reakcí, ze kterých vznikají závažnější zdravotní problémy. Proto je raději zlikvidujte co nejdříve!

Jak na likvidaci plísně v domě?

Pokud není plíseň příliš rozrostlá a má podobu jen několika skvrnek nebo se drží na malém prostoru, dokážete se s ní vypořádat sami. Jestliže však máte napadenou větší plochu, raději zavolejte na likvidaci specialisty.

Žena v roušce a rukavicích s čisticími prostředky Andrew Angelov / Shutterstock.com

Existuje mnoho přípravků proti plísním v domácnosti. Mezi ty nejznámější patří Savo proti plísním, které aktuálně seženete třeba v Lidlu se slevou za 49,90 Kč. Je velmi účinné a zabírá opravdu rychle.

Zvolit můžete i čisticí prostředky jiných značek, např. Bref či Larrin. Stačí ho nastříkat na postižené místo dle instrukcí na etiketě a nechat působit. Poté zbytky, které na stěnách zůstaly, setřete navlhčeným hadříkem.

  • Pozor! Je velice důležité, aby byl hadřík vlhký. Jestliže budete plíseň stírat na sucho, roznese se do okolí. Nikdy nezapomínejte ani na ochranné rukavice.
Klasika, která s plísněmi zatočí

Jde to i bez chemie

Chytrá houba na plíseň

Do boje proti plísním lze vyslat i speciální houby, které plíseň požírají. Doporučujeme například tu pod názvem Bio Repel, kterou běžně seženete v drogerii. Není nijak škodlivá pro lidi ani pro domácí mazlíčky, a tak může být její používání bezpečnější než použití chemie.

  • Houbu rozpusťte ve vodě a potřete s ní postižená místa. Poté, co veškerou plíseň zlikviduje, usne v klidovém stadiu a znovu se aktivuje až při výskytu další plísně.
  • Na takto ošetřená místa nepoužívejte žádnou chemii, protože by houbu zabila.

Jedlá soda proti plísni

Soda je ideální k odstranění menších ložisek plísně a také zabraňuje jejímu dalšímu šíření. Smíchejte ji s vodou v poměru 1 : 1 a vzniklou pastu naneste na postižená místa. Nechte uschnout, a místo následně lehce vydrhněte kartáčem.

Vsaďte na ekologický úklid

Ocet proti plísni

Dá se použít samotný i lehce ředěný vodou. Přelijte ho do nádoby s rozprašovačem a nastříkejte místa, kde se vyskytuje plíseň. Po uschnutí setřete její zbytky vlhkým hadrem.

Uklízecí prostředky a kartáč v rohu koupelny s plísní Svetlin Gospodinov / Shutterstock.com

Jak se plísní vyvarovat?

  • Odvlhčovače – při zvýšené vlhkosti v domácnostech, kde se plísním daří nejvíce, jsou odvlhčovače dobrými pomocníky.
  • Větrejte – průvan a čerstvý vzduch plísně rády nemají. Ideální je větrat krátce a intenzivně, za deště či mlhy kvůli vysoké vzdušné vlhkosti větrání omezte.
  • Nechte zdi dýchat – prostor za nábytkem stojícím těsně u zdi je pro plísně ideální. Proto zde ponechte mezeru alespoň 5 centimetrů, aby byla zajištěna přirozená cirkulace vzduchu.
  • Omezte sušení prádla na sušáku v bytě – sušení prádla v menších místnostech zvyšuje vlhkost vzduchu. Zvažte proto pořízení sušičky prádla.
  • Při vaření používejte digestoř – vyvarujete se tak případnému zvýšení vlhkosti. Nezapomínejte ani na pokličky.