Jak správně skladovat jídlo v lednici: Na dolní police patří maso a ryby, nahoru zase hotové pokrmy

Žena dává zeleninu do lednice RossHelen / Shutterstock.com

Mnoho lidí po nákupu v supermarketu vyloží obsah do lednice podle toho, kde je zrovna místo. Víte ale, že každý druh potravin má v ledničce specifické místo? V jednotlivých přihrádkách jsou totiž teplotní rozdíly, díky kterým mohou potraviny vydržet déle, nebo se naopak rychleji zkazit. Pokud musíte každý týden vyhazovat zkažené jídlo, možná je na čase zjistit, jak jej správně uchovávat.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Spodní boxy

Dva spodní boxy jsou určeny jen pro ovoce a zeleninu. Ty potřebují nejvyšší vlhkost, která se vyskytuje právě v dolní části lednice. Pokud je budete skladovat právě zde, můžete si být jisti, že vám vydrží dlouho čerstvé.

Dávejte si ale pozor, které druhy ovoce a zeleniny do lednice vkládáte. Některé do ní totiž vůbec nepatří. Z ovoce jsou to různé exotické druhy (mango, ananas, banány), ze zeleniny hlavně rajčata, papriky, česnek, cibule. Jablka, avokáda, nektarinky, hrušky, broskve a meruňky vkládejte do lednice až ve chvíli, kdy jsou zralé. V případě, že budete chtít dát do lednice rozkrojené ovoce, uchovávejte jej v dóze na potraviny.

Ruka vkládá maso do lednice LightField Studios / Shutterstock.com

Dolní police

V dolních policích skladujte maso a ryby. Ty totiž potřebují stále poměrně dost vlhkosti, která zde dosahuje přibližně 85 %, což je pro jiné suroviny velké procento. Do této police patří i různé uzeniny, které se doporučují uchovávat například ve speciální dóze. Díky tomu vydrží déle a ostatní potraviny nenačichnou.

Prostřední police

Uprostřed lednice mají své místo mléčné výrobky. Všechny jogurty, mléko, tvarohy či sýry patří právě sem. Stejně jako u uzenin se i sýry doporučují uchovávat v uzavíratelné krabičce. Obzvláště ty silně aromatické. Můžete použít i máslenku, která poslouží stejně dobře jako jiná dóza. Pokud máte polic v lednici méně, můžete dát do té prostřední i masné výrobky, ale dávejte pozor, aby nepřišly do styku s těmi mléčnými (dochází tak k rychlejšímu kažení).

Horní police

Vrchní police slouží nejlépe pro uchovávání hotových pokrmů. Dbejte však na to, aby byly vždy vychladlé před tím, než je dáte do lednice. Patří sem veškeré polévky, omáčky, ale i zákusky, chlebíčky, dorty. Jednoduše vše, co je určeno k rychlé spotřebě. Také sem můžete dát džusy a minerálky.

Dveře

V poslední řadě zbývá zmínit dveře lednice. Sem patří vejce – ta mají své místo úplně nahoře. Pokud na ně máte speciální nádobu, vkládejte je špičkou dolů, déle tak vydrží čerstvá. Do police pod vejci můžete umístit různé marmelády, kečup, hořčici a jiná dochucovadla. Do spodního boxu, který je většinou i ten největší, pak patří otevřené mléko, pivo, džusy a minerálky.

Ruka dává vejce do lednice fongbeerredhot / Shutterstock.com

Věděli jste, že:

  • Důležité je správné umístění lednice. Vybrat musíte místo ne příliš chladné, ale ani ne teplé. Platí totiž pravidlo, že s každým stupněm nad 20 °C zvyšujete spotřebu lednice o 4–6 %. Důležitý je také dostatečný prostor, kolem spotřebiče nechejte proto odstup ode zdi cca 10 centimetrů.

Zdroj: Kupi