Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Červené chilli papričky v míse marcin jucha / Shutterstock.com

Ostré a pálivé pokrmy sice nejsou všemi oblíbené, avšak jejich zařazení do jídelníčku může být tělu prospěšné. Chilli papričky a jiné pálivé ingredience zvyšují výdej energie po jídle, mohou tedy pomoci s hubnutím. Podporují krevní oběh a trávení, zrychlují metabolismus, snižují cholesterol a dokážou také navodit pocit štěstí.

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Proč je jídlo „ostré“?

To, že ostrá jídla pálí, způsobuje látka zvaná kapsaicin. Právě ta dělá z pálivých jídel zázračné pomocníky pro naše tělo, protože podporuje proces hubnutí. Dokáže toho ale mnohem více. Jednou za čas bychom se tedy ostrým pokrmům neměli vyhýbat.

Kapsaicin dokáže tělo přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků a má schopnost tento proces urychlovat. Ke spalování tuků dochází především v oblasti břicha, což je dobré z estetického i zdravotního hlediska. Tuk kolem břicha se nabaluje na orgány, a to může vést k onemocněním srdce a cév.

Kapsaicin dále snižuje pocit hladu. Při jeho pravidelné a dlouhodobé konzumaci se snižuje potřeba jíst tučná, přesolená a sladká jídla.

Chilli con carne
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Chilli con carne

Chilli con carne je mexický pokrm, jehož základ tvoří mleté maso. Většinou se používá hovězí maso, ale můžete sáhnout i po vepřovém, krůtím nebo jehněčím. Chilli con carne bývá často označováno jako ohnivý pokrm, jelikož se do něj dává spousta koření a bylinek. Příprava je vcelku jednoduchá, vhodná i pro kuchaře začátečníky.

Chilli con carne

Kapsaicin a jeho účinky na zdraví:

  • Zlepšuje imunitu – ničí totiž bakterie v těle, a tak předchází různým infekcím a virům.
  • Zbaví rýmy i zánětu dutin – zvyšuje vylučování hlenů v nose, ulehčuje odkašlávání, a tím uvolňuje dutiny.
  • Chrání před infarktem a mrtvicí – dokáže rozšiřovat cévy, ředit krev a rozproudit krevní oběh, a tak pomáhá předcházet vzniku srdečních a cévních chorob.
  • Bojuje proti rakovině – likviduje rakovinné buňky, ale zdravým neublíží.

Tip: Trápí vás bolesti zad, kloubů či revma? Vyzkoušejte kapsaicinové náplasti, které seženete v lékárnách. Podporují krevní oběh, likvidují bakterie, zrychlují metabolismus, prohřívají pokožku a tiší bolest.

Muž jí pálivé jídlo frantic00 / Shutterstock.com

Chilli papričky jako afrodiziakum

Chilli je největším zdrojem kapsaicinu, který patří mezi kapsaicinoidy. Chilli papričky jsou bohaté na vitamíny, zlepšují imunitu a napomáhají spalování tuků. V některých kulturách se používají také jako afrodiziakum. Existuje jich asi 3 000 druhů a liší se stupněm pálivosti, za které mohou právě kapsaicinoidy.

Tip: V supermarketech koupíte nakládané jalapeňos papričky, které jsou lahůdkou pro všechny milovníky ostrého jídla. Jako skvělý dárek poslouží i koš chilli koření v kombinaci s nakládanými papričkami – seženete jej na internetu či ve vybraných obchodech.

Můžete být díky chilli šťastnější?

Možná se do zdá jako hloupost, ale konzumace chilli opravdu dokáže zlepšit náladu, a tím předcházet depresím. Na výskyt kapsaicinu v krvi reaguje naše tělo produkcí hormonů endorfinu a serotoninu, které jsou známé jako hormony štěstí.

Nic se však nemá přehánět. Dejte si pozor na konzumaci příliš pálivých chilli papriček, které mohou být naopak zdraví nebezpečné. A někdo může mít na kapsaicin také alergii.

Zdroje: WebMD, Healthline, Health