Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak si vypěstovat kaki doma na zahradě. Exotickému ovoci se skvěle daří i v našich podmínkách

Jak si vypěstovat kaki doma na zahradě. Exotickému ovoci se skvěle daří i v našich podmínkách

Kaki se v našich končinách stává čím dál oblíbenějším ovocem. V obchodech jej nemůžete minout zejména nyní, před Vánocemi. Už dávno ale neplatí, že se jedná pouze o vzdálené exotické ovoce. Můžete si jej totiž vypěstovat sami na vlastní zahradě. Jak vypěstovat kaki, se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Věděli jste, že rýže, která se jí další den, je zdraví nebezpečná?
Věděli jste, že rýže, která se jí další den, je zdraví nebezpečná?

Ovoce plné chuti a vitamínů, které se ale při velké spotřebě prodraží

Kromě sladké chuti připomínající jablka, meruňky či žlutý meloun, má kaki nespočet příznivých účinků na naše zdraví a krásu. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a betakarotenu a obsahuje též cenné antioxidanty, které zpomalují stárnutí a preventivně působí proti nádorovým onemocněním.

Zavítáte-li pro kaki do obchodu, na podzim a v zimě na něj většinou narazíte za cenu 9,90 Kč za kus, v akci dokonce nyní stojí kus 6,90 Kč. Po zbytek roku se ale jeho cena může vyšplhat i na 16 korun za kus.

V případě, že jste si chuť zdravého kaki zamilovali nebo jej často využíváte v kuchyni, se vám může pravidelný přísun této šťavnaté sladké lahůdky pěkně prodražit. Ti, co mají zahradu, však nemusí zoufat. Kaki si totiž můžete s trochou trpělivosti a pravidelné péče vlastnoručně vypěstovat. Po pár letech se vám odmění bohatou nadílkou oranžových plodů.

Roubované kaki zvládne v našem podnebí přečkat i velké mrazy a plodit velké a chutné plody

Dostali jste chuť na kaki?

Kupte se slevou Kaki.

Porovnat slevy

Pokud si vyberete správnou odrůdu, kaki na zahradě zvládne i větší mrazy

Kaki neboli tomel je přenosná rostlina, která se v prvních letech pěstuje v květináči od jara do podzimu venku na zahradě a na zimu se přemísťuje dovnitř. Na světě existují stovky odrůd tohoto ovoce, pro domácí pěstování na zahradě jsou obecně nejvhodnější tyto tři druhy:

  • Tomel japonský (Diospyros kaki) – je nejvíce choulostivý, ale plodí největší a nejchutnější plody
  • Tomel kavkazký (obecný, Diospyros lotus) – je odolný vůči mrazu, současně má kvalitní plody
  • Tomel viržinský (Diospyros virginiana) – je nejvíce odolný, snáší teploty až do −25 °C, nicméně jeho plody jsou malé (v průměru mívají pouhých 5 cm) a v porovnání s ostatními odrůdami ne tolik chutné

Aby byly rostliny v našem podnebí co nejvíce mrazuvzdorné a zároveň nám dopřávaly chutné větší plody, zmíněné odrůdy se vzájemně roubují. Nejčastěji se setkáte s křížencem tomelu viržinského a japonského, případně s tomelem japonským naroubovaným na nejodolnější kavkazký.

Tip: Ceny nejlevnějších stromků tomelu v kontejneru začínají na internetu od 499 Kč. Nebojte se také nechat si od odborníků při nákupu poradit, jaký druh bude na základě vašich podmínek a potřeb nejvhodnější.

Jak pěstovat tomel ze sazenice

První roky

Zakoupený stromek je nutné prvních pár let nechat v kontejneru, aby si vytvořil co nejvíce kořenů a byl chráněný před mrazem. Na jaře a v létě mladé kaki umístěte na zahradu do polostínu a nechte jej postupně si zvykat na přímější slunce.

Na zimu ho schovejte do prosvětlené místnosti (na chodbu nebo schodiště, do sklepa, skleníku či zimní zahrady), kde teplota neklesne pod bod mrazu a je ideálně v rozmezí 5–10 °C. V dalších letech můžete přes zimu nechat stromek postupně zvykat na větší mrazy a uschovávat ho i do místností s teplotou pod 0 °C. Ven rostlinu zase vyneste, až se počasí ustálí na příznivých teplotách, tedy kolem dubna.

První roky kaki pěstujte v kontejneru a na zimu schovávejte

Přesazení na zahradu

Jakmile kmínek rostliny po několika letech doroste do tloušťky o průměru cca 3 cm, je kaki připravené na trvalé zasazení do půdy. Vyberte mu dostatečně slunné a teplé místo v závětří (vhodné je například umístění v blízkosti stěny domu). Tomelu obecně svědčí propustná půda a dostatek živin (postačí běžné, ale pravidelné hnojení s obsahem stopových prvků – například značek Kristalon nebo Ceresit).

V prvních letech se také doporučuje chránit v zimě kmen před silnými mrazy obalením netkanou textilií či chvojím nebo nahrnutím hlíny do výšky cca 50 cm. V létě zase dostatečně a pravidelně zalévejte.

Na první úrodu si musíte počkat

Na první sklizeň si většinou od výsadby musíte počkat několik dalších let. Tomel začíná kvést v květnu, plody dozrávají koncem září a během října. Protože ale bývají ještě nezralé, doporučuje se nechat je přejít prvním mrazem, čímž ztratí svou trpkou chuť.

Kaki dozrává v září a říjnu, sklizenou úrodu je ale potřeba většinou nechat ještě dozrát doma při pokojové teplotě

Kaki vypěstujete i ze semene

S trochou péče a píle se dá kaki vypěstovat i ze semen. Ideální doba pro výsev je v únoru. Semena můžete zakoupit buď na internetu (cena se pohybuje kolem 60 Kč za 4 kusy) nebo s trochou štěstí nějaké objevíte uvnitř zakoupeného kaki z obchodu (záleží na odrůdě i zralosti plodu).

Jak vysadit vlastní kaki?

  1. Pokud máte celé semeno přímo z ovoce, před zasazením jej očistěte a osušte.
  2. Připravte si zeminu pro výsev – ideální je propustná a mírně kyselá. Půdu vysypte na plech a dejte na cca 1 hodinu při 50 °C prohřát do trouby s pootevřenými dvířky.
  3. Mezitím si semeno namočte na 15 minut do teplé vody.
  4. Semena vysejte do přichystané zeminy, do hloubky 4–5 cm.
  5. Pro vyklíčení je vhodná pokojová teplota kolem 15–20 °C. Půdu také udržujte neustále stejnoměrně vlhkou.
  6. Kaki by mělo vyklíčit asi za měsíc. Jakmile trochu povyroste, přesaďte jej do vhodného květináče a dále opatrně pěstujte jako u zakoupených sazenic (s výsadbou do zahrady si však počkáte minimálně 3 až 4 roky).

Rada na závěr

Kaki by se mělo správně jíst plně dozrálé, kdy má dužina strukturu podobnou marmeládě a je nejsladší. Pokud plody otrháte nedozrálé (poznáte to na trpké chuti i tvrdé dužině), můžete je nechat dojít na lince při pokojové teplotě. Zrání urychlíte, jestliže je umístíte do blízkosti jablek.