Jak si vypěstovat kaki doma na zahradě. Exotickému ovoci se skvěle daří i v našich podmínkách

Kaki rostoucí na stromě v zahradě nnattalli / Shutterstock.com

Kaki se v našich končinách stává čím dál oblíbenějším ovocem. V obchodech jej nemůžete minout zejména nyní, před Vánoci. Už dávno ale neplatí, že se jedná pouze o cizokrajné exotické ovoce. Můžete si ho totiž vypěstovat sami na vlastní zahradě. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Které vitamíny obsahuje a kolik stojí?

Kromě sladké chuti připomínající jablka, meruňky či žlutý meloun má kaki nespočet příznivých účinků na naše zdraví a krásu. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a betakarotenu a obsahuje též cenné antioxidanty, které zpomalují stárnutí a preventivně působí proti nádorovým onemocněním.

  • Zavítáte-li pro kaki do obchodu, většinou na něj narazíte za cenu 19 Kč za kus, v akci stojí kus kolem 9 Kč.

Pokud jste si tedy chuť zdravého kaki zamilovali nebo jej často využíváte v kuchyni, pravidelný přísun této šťavnaté, sladké lahůdky se vám může pěkně prodražit. Ti, kteří mají zahradu, však nemusí zoufat. Kaki si totiž můžete s trochou trpělivosti a pravidelné péče vlastnoručně vypěstovat. Po pár letech se vám odmění bohatou nadílkou oranžových plodů.

Ovoce kaki v misce a kolem ní anitasstudio / Shutterstock.com

Pěstování kaki

Kaki neboli tomel je přenosná rostlina, která se v prvních letech pěstuje v květináči, od jara do podzimu venku na zahradě a na zimu se přemisťuje dovnitř. Na světě existují stovky odrůd tohoto ovoce, pro domácí pěstování na zahradě jsou nicméně obecně nejvhodnější tyto tři:

  • Tomel japonský (Diospyros kaki) – je nejvíce choulostivý, ale plodí největší a nejchutnější plody.
  • Tomel kavkazský (obecný, Diospyros lotus) – je odolný vůči mrazu a má též kvalitní plody.
  • Tomel viržinský (Diospyros virginiana) – je nejvíce odolný a snáší teploty až do −25 °C, jeho plody jsou však malé (v průměru mívají pouhých 5 cm) a v porovnání s ostatními odrůdami ne tolik chutné.

Aby byly rostliny v našem podnebí co nejvíce mrazuvzdorné a zároveň nám dopřávaly chutné větší plody, zmíněné odrůdy se vzájemně roubují. Nejčastěji se setkáte s křížencem tomelu viržinského a japonského, případně s tomelem japonským naroubovaným na nejodolnější kavkazský.

Štrúdl z exotického ovoce kaki
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Štrúdl z exotického ovoce kaki

Štrúdl z exotického ovoce kaki je dokonale vláčný a doslova se vám rozplyne na jazyku. K podzimu štrúdl prostě neodmyslitelně patří, neváhejte tedy a dopřejte si ho v této luxusní formě. Jsme přesvědčeni o tom, že si kombinaci kaki, skořice a vanilky obalenou v křupavém těstě zamilujete.

Štrúdl z exotického ovoce kaki

Tip: Ceny nejlevnějších stromků tomelu v kontejneru začínají na internetu od 499 Kč. Nebojte se také nechat si od odborníků při nákupu poradit, který druh bude na základě vašich podmínek a potřeb nejvhodnější.

Jak pěstovat tomel ze sazenice

První roky

Zakoupený stromek je nutné prvních pár let nechat v kontejneru, aby si vytvořil co nejvíce kořenů a byl chráněný před mrazem. Na jaře a v létě mladé kaki umístěte na zahradu do polostínu a nechte jej postupně si zvykat na přímější slunce.

Na zimu ho schovejte do prosvětlené místnosti (na chodbu nebo schodiště, do sklepa, skleníku či zimní zahrady), kde teplota neklesne pod bod mrazu a je ideálně v rozmezí 5–10 °C. V dalších letech můžete přes zimu nechat stromek postupně si zvykat na větší mrazy a uschovávat ho i do místností s teplotou pod 0 °C. Ven rostlinu zase vyneste, až se počasí ustálí na příznivých teplotách, tedy kolem dubna.

Čtyři plody kaki rostoucí na stromě bbearlyam / Shutterstock.com

Přesazení na zahradu

Jakmile kmínek rostliny po několika letech doroste do tloušťky o průměru cca 3 cm, je kaki připravené na trvalé zasazení do půdy. Vyberte mu dostatečně slunné a teplé místo v závětří (vhodné je například umístění v blízkosti stěny domu). Tomelu obecně svědčí propustná půda a dostatek živin (postačí běžné, ovšem pravidelné hnojení s obsahem stopových prvků).

V prvních letech se také doporučuje chránit v zimě kmen před silnými mrazy obalením netkanou textilií či chvojím nebo nahrnutím hlíny do výšky cca 50 cm. V létě zase dostatečně a pravidelně zalévejte.

První sklizeň

Na první sklizeň si většinou od výsadby musíte počkat několik let. Tomel začíná kvést v květnu, plody dozrávají koncem září a během října. Protože ale bývají ještě nezralé, doporučuje se nechat je přejít prvním mrazem, čímž ztratí svou trpkou chuť.

Jak vypěstovat strom kaki ze semene

S trochou péče a píle se dá kaki vypěstovat i ze semen. Ideální doba pro výsev je v únoru. Semena můžete zakoupit buď na internetu (cena se pohybuje kolem 70 Kč za 4 kusy), nebo s trochou štěstí nějaké objevíte uvnitř zakoupeného kaki z obchodu (záleží na odrůdě i zralosti plodu).

Muž sklízí kaki ze stromu, který je těmito plody obsypaný Cesar M. Amor / Shutterstock.com

Jak vysadit vlastní kaki?

  1. Pokud máte celé semeno přímo z ovoce, před zasazením jej očistěte a osušte.
  2. Připravte si zeminu pro výsev – ideální je propustná a mírně kyselá. Půdu vysypte na plech a dejte na cca 1 hodinu při 50 °C prohřát do trouby s pootevřenými dvířky.
  3. Mezitím si semena namočte na 15 minut do teplé vody a poté je vysejte do přichystané zeminy, do hloubky 4–5 cm.
  4. Pro vyklíčení je vhodná pokojová teplota kolem 15–20 °C. Půdu také udržujte neustále stejnoměrně vlhkou.
  5. Kaki by mělo vyklíčit asi za měsíc. Jakmile trochu povyroste, přesaďte jej do vhodného květináče a dále opatrně pěstujte jako u zakoupených sazenic (s výsadbou do zahrady si však počkáte minimálně tři až čtyři roky).

Rada na závěr

Kaki by se mělo správně jíst plně dozrálé, kdy má dužina strukturu podobnou marmeládě a je nejsladší. Pokud plody otrháte nedozrálé (poznáte to na trpké chuti i tvrdé dužině), lze je nechat dojít na lince při pokojové teplotě. Zrání urychlíte, jestliže je umístíte do blízkosti jablek.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, izahradkar.cz, gardeningknowhow.com, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com