Potraviny, které můžete jíst během hubnutí ve velkém

Potraviny, které můžete jíst při hubnutí Canva

Chtěli byste shodit pár kilogramů a zároveň nehladovět? Potraviny, které jsou ideální na hubnutí, mají ve svém objemu málo kalorií. Zároveň ale obsahují spoustu vlákniny, takže zasytí, a vy si jich tedy můžete dopřát velké množství. Víte, po kterých potravinách během vašeho snažení sáhnout?

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Hlavní je vyváženost

Základem k úspěšnému hubnutí je zdravý a vyvážený jídelníček v kombinaci s dostatkem pohybu. Čím bohatší váš jídelníček je, tím lépe pro vaše tělo. Rozhodně se tedy neupínejte pouze na tyto vybrané potraviny, na rozdíl od ostatních je však můžete jíst ve velkém a často.

Zelená zelenina

Zelená zelenina se hodí na hubnutí mnohem více než jiná. Ať už je to brokolice, salát, okurka, zelí, cuketa a zelená paprika, můžete si je dopřát téměř v neomezeném množství. Mají totiž jen minimum kalorií a sacharidů. Samozřejmě to neznamená, že ostatní druhy zeleniny máte vyřadit, pouze u nich není obsah kalorií tak zanedbatelný.

Zelenina, která je dobrá při hubnutí. Canva

Vejce

Vejce jsou skvělou potravinou pro spalování tuků, protože nám dodávají pocit sytosti. Ve větším množství byste ale měli jíst pouze vaječné bílky. Ty totiž obsahují oproti žloutku jen minimum kalorií a skoro žádné tuky. Bílky jsou navíc kvalitním zdrojem bílkovin.

Tip: Pokud si k snídani budete připravovat míchaná vejce, dejte si třeba jen žloutek a tři bílky. Jídlo bude vyvážené a vy nebudete jíst zbytečné tuky navíc.

Červená řepa

Červená řepa je chutná, a navíc zdraví prospěšná zelenina. Má vysoký obsah železa a kyseliny listové, takže by neměla chybět v jídelníčku vegetariánů. Díky vysokému obsahu vlákniny čistí krev, spaluje tuky, posiluje svaly a podporuje imunitu a činnost střev.

Ananas

Ovoce je stejně jako zelenina skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Ananas patří mezi ty méně sladké druhy ovoce, jeho konzumace se tedy nemusíte bát. Zavodní organismus, protože obsahuje cca 90 % vody a díky látce bromelain pomáhá vylučovat tuky z těla.

Fazole

Obsahují spoustu vlákniny, tudíž se po nich cítíme sytí a nemáme potřebu se přejídat. Jsou zdrojem bílkovin a urychlují látkovou výměnu. Fazolím z konzervy se ale vyhněte, protože obsahují spoustu cukrů, soli a umělých aromat.

Tip: Fazole před vařením namočte! Zkrátíte tím dobu vaření, a navíc poté nebudou tak nadýmat.

Zařaďte do jídelníčku fazole. Canva

Ovesné vločky

Ideální snídaně se bez nich neobejde. Jsou plné vitamínů a vlákniny, zasytí nás na dlouhou dobu a podporují metabolismus ke spalování tuků. Díky tomu, že zpomalují vstřebávání sacharidů, se skvěle hodí do koktejlů na hubnutí.

Syrovátka

Syrovátka obsahuje vysoké množství kvalitních, lehce stravitelných živočišných bílkovin, laktózu a je velmi bohatá na vitamíny a minerální látky. Navíc tlumí chuť na sladké, proto prospívá hubnutí.