Recepty na domácí sirupy proti kašli za pár korun

Sirup proti kašli, nalévaný na polévkovou lžíci siam.pukkato / Shutterstock.com

Radily nám to už naše babičky – na kašel je zkrátka nejlepší poctivá domácí medicína. A věřte, že věděly, co říkají. Než se proto rozhodnete vyrazit pro zásoby pastilek, tobolek a léků do nejbližší lékárny, nechte se inspirovat zkušenostmi starší generace. Máme pro vás pár tipů, jak si domácí léčivou kúru připravit.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Domácí sirup na kašel z cibule

Když se řekne domácí medicína, většině z nás se asi na prvním místě vybaví cibule s cukrem. Obvykle se připravuje dvěma způsoby:

Jednodušší variantu tvoří pouze dvě suroviny – cibule a cukr. V tomto případě nakrájíme cibuli na kolečka, vezmeme zavařovací sklenici a vrstvu cibule v ní zasypeme cukrem. Tento postup opakujeme, dokud ji celou nenaplníme. Poslední vrstva by měla být z cukru. Přes noc necháme směs ve sklenici odležet v ledničce, vzniklou šťávu můžeme podávat po lžičkách 3x denně. Tato medicína je velmi oblíbená i u dětí a rychle působí.

Druhou variací je mix nakrájené cibule, medu a citronové šťávy. Cibuli nakrájíme na co nejmenší kostičky, vložíme do misky, přidáme med a vymačkáme citronovou šťávu. Množství si určíme dle potřeby a chuti, ale v zásadě platí, že čím více vitamínů, tím lépe. Následně necháme opět odležet v chladničce.

Sirup na kašel s olivovým olejem

Na přípravu tohoto sirupu budete potřebovat:

  • ¾ šálku syrového organického medu
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • citronovou šťávu ze 2 citronů

Jak na to:

Všechny ingredience smícháme v menším hrnci a nastavíme plotnu na střední ohřev – hodně zahříváme, ale pozor, nevaříme! Poté necháme vychladnout, vložíme do skleněné nádoby a uzavřeme pevným víčkem. Sirup je možné uchovávat v ledničce po dobu tří měsíců, jeho dávkování je vhodné coby jedna čajová lžička či lžíce denně, případně dle potřeby.

Čaj, pepř, zázvor, skořice, česnek Vishal Gulati / Shutterstock.com

Sirup na kašel s kajenským pepřem

Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 2 lžíce vody

Postup a dávkování:

Vše jednoduše smícháme a rovnou užíváme – ideálně dle potřeby po jedné čajové lžičce. Tato směs se však nedoporučuje dětem mladším 12 měsíců.

Sirupy z lékárny se zázvorem, medem a citronovou šťávou

Jaké látky a složky jsou přidávány do sirupů proti kašli, které najdeme v lékárnách? Pokud se zaměříme na jejich obsah, zjistíme, že nejvýznamnějšími přísadami jsou zázvor, med, citronová šťáva a glycerin.

  • Zázvor přirozeně působí jako lék odstraňující zduření. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které uleví od bolesti v krku, a také předchází kašli a dokáže jej výrazně zmírňovat.
  • Co se týče medu, je oceňovaný pro svou schopnost tlumit kašel a léčit horní cesty dýchací.
  • Citronová šťáva poslouží vysokým obsahem vitamínu C, což je perfektní na potlačení kašle a nachlazení. Je i silným antioxidantem a značně podporuje náš imunitní systém.
  • Poslední zmiňovaná látka, glycerin, pak zklidňuje zanícené povrchy sliznic a pomáhá tak zklidnit kašel a bolest v krku.
Čaj, med, citron a zázvor Dmitrii Ivanov / Shutterstock.com

Kde koupit kvalitní med?

Pokud sháníte pro svou medicínu opravdu kvalitní med, ten nejlepší seženete přímo od včelařů. K tomu vám může pomoci například portál najdisivcelare.cz, který včelaře z celého Česka i ze Slovenska propojuje se zákazníky, kteří si mohu vybrat libovolný druh medu – od květového a lesního, přes smíšený až po ten plástvový.

Právě plástvový med je proti nachlazení velmi účinný, jelikož má prokazatelné antivirové a protizánětlivé účinky. Pro svoji soudržnost se na výrobu medicíny příliš nehodí, dá se ovšem jen tak přikusovat.

Med ve sklenici a v pozadí plástev a škrabka sweet marshmallow / Shutterstock.com

Dejte si horkou sprchu a dodržujte pitný režim

Dalším snadným způsobem, jak se efektivně zbavit kašle, je používání horké sprchy. Touto léčebnou metodou naše peněženka také trpět nebude a můžeme díky ní urychlit proces uzdravování. Je ale třeba vytvořit si vhodnou atmosféru – obdobu parní lázně. Zavřeme se do koupelny a zůstaneme tam co nejdéle, ideálně až půl hodiny.

Při léčbě je také důležité důsledně dodržovat pitný režim kvůli uvolňování hlenů v dýchacích cestách. Vhodné je pití nejen vody, nýbrž také čajů, vývarů a polévek. A aby se naše tělo co nejdříve uzdravilo, je taktéž nezbytné dopřát mu dostatek kvalitního odpočinku.

Zdroje: Medical News Today, National Library of Medicine