Víte, proč zdobíme vánoční stromeček? Historie vás překvapí

Žena s holčičkou zdobí vánoční stromek Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Patříte mezi ty, kteří se každoročně nemohou dočkat okamžiku, až si doma konečně postaví vánoční stromeček a obřadně jej ozdobí? Bez zářivého vánočního stromku by to přece nebyly ty pravé Vánoce. Víte však, jak tato tradice vznikla?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Odkud pochází zdobení stromečku?

Mysleli jste si, že tradice zdobení stromečku se drží poslední století, maximálně dvě? Tak to vás překvapíme! Legenda o prvním ozdobeném stromku totiž pochází z roku 573.

Připisuje se Kolumbánovi z Bobbia, misionáři, který měl v Bretani a Burgundsku přivést pohany ke křesťanské víře. V období Vánoc se jim snažil přiblížit svátek narození Ježíše Krista a ozdobil při tom jedličku zapálenými pochodněmi ve tvaru křížů.

Kdo by snad nevěřil této legendě, přesvědčí ho písemné zmínky o prvních vánočních stromečcích z 16. století. Tehdy se u našich německých sousedů začaly stromečky zdobit oříšky, jablky a jinými potravinami. Do Čech se nazdobený vánoční stromeček dostal nejspíš až v 19. století.

Rodina zdobící vánoční stromek Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Vzhůru nohama?

Ještě před vánočními stromky měly v českých domácnostech své místo tzv. chvojky. Tyhle vršky stromků se věšely nad stůl obráceně, tedy špičkou dolů. Domácí je poté zdobili sušeným ovocem, tradičním pečivem nebo ořechy. Například jablíčka odkazovala na zakázané ovoce, které v ráji snědli Eva s Adamem. Stromeček pak měl připomínat rajský strom života, pod kterým často stály jesličky nebo betlém.

Chcete si i vy letos ozdobit vánoční stromek opravdu tradičně? Kupte místo skleněných koulí talíř plný rozmanitých druhů sušeného ovoce, které na stromeček zavěsíte pomocí háčků. Pořídíte-li si kolekci slaměných ozdob, dodáte stromečku punc tradice.

Tip: Zbyla vám doma jablka anebo máte v míse pomeranč, který už není úplně v kondici, a nevíte co s nimi? Nakrájejte je na tenké plátky o velikosti půl centimetru, zapíchněte do ovocných koleček pár hřebíčků na vaření a nechte na pečicím papíru uschnout na topení. Rázem budete mít nejen hezky provoněný domov, ale i novou ozdobu na stromeček jako z dob našich babiček.

Stromek ozdobený v červených dekoracích Ilona Kozhevnikova / Shutterstock.com

Bez světýlek ani ránu

Přemýšlíte, které barevné téma bude vašemu vánočnímu stromečku nejvíc slušet? Ověřenou klasikou jsou barvy jako červená, zlatá nebo zelená. Rozmanité kolekce vánočních ozdob seženete buď v těchto barevných kombinacích, nebo podle jednotlivých barev. Elegantně působí i mix různě velkých koulí v ladících barvách.

Na žádném vánočním stromečku pak nesmí chybět světýlka, která dodají tu pravou atmosféru. Vybírat můžete z teplých i studených odstínů. Kvalitnější světelné řetězy nabízejí i několik programů, podle kterých svítí a blikají. Novinkou jsou též světelné řetězy ve tvaru koulí, které obzvlášť vyniknou na vysokých vánočních stromcích. Krásné dekorace na Vánoce nabízejí třeba Jysk nebo Ikea.

Měkké perníčky s polevou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Měkké perníčky s polevou

Tyto měkké perníčky s polevou můžete jíst hned po upečení. Vyzkoušejte náš vánoční recept a perníčky se vám budou krásně rozplývat na jazyku. Perníkové těsto patří mezi tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.

Měkké perníčky s polevou

Jaké barvy jsou letos trendy?

Ani vánočnímu stromečku se nevyhýbá módní diktát. Každý rok je tak v kurzu jiná barevná kombinace a objevují se i veskrze moderní ozdoby, které mají s původní tradicí už pramálo společného. Pokud byste chtěli držet krok s trendy, zaměřte se letos hlavně na fialovou, modrou a růžovou.

Chcete být na Vánoce opravdu in? Inspirujte se skandinávským stylem a jednoduchostí. Zaměřte se na jeden barevný odstín a volte spíše méně dekorací, zato vyrobených z přírodních materiálů.

Jedlé ozdoby na vánočním stromku anastasiyaand / Shutterstock.com

Kdy zdobit stromeček?

Tušíme, že už nervózně klepete prsty do stolu. Kdy ale postavit vánoční stromeček, abyste nepohoršovali okolí? I tady se zvyky docela rozcházejí. V historii tradice velela stavět vánoční stromečky až na Štědrý den, čehož se stále drží i velká část českých domácností.

Tip: Nezapomeňte na stojan. Doporučujeme vybrat ten, do kterého můžete nalít vodu a plovoucí ryska vám ukáže, kolik jí v nádobě zbývá.

Zdroje: kudyznudy.cz, novinky.cz, decorateandmorewithtip.com