Jedlé kaštany mají stejný obsah vitamínu C jako citrony. Jen málokdo je však umí správně připravit

Jedlé kaštany leží na stole Light and Vision / Shutterstock.com

Horké pečené kaštany jsou jednou z pochoutek, které neodmyslitelně patří k podzimním chladným dnům, a především k Vánocům. Poradíme vám, jak je správně vybrat, připravovat i zdali se vyplatí vyzkoušet je na vánočních trzích. Věděli jste, že nejen skvěle chutnají, ale mají i nespočet příznivých účinků na naše zdraví?

Přečtěte si také

Je bílá čokoláda skutečně čokoládou, nebo se jedná pouze o klam výrobců?

Co obsahují jedlé kaštany?

Jedlé kaštany, tedy plody kaštanovníku setého (Castanea sativa), obsahují vitamíny B, E, K a ve velkém množství i vitamín C. Co se o nich často neví, je fakt, že v nich najdete stejné množství vitamínu C jako například v citronech. Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, zinku, draslíku, vápníku, fosforu i taninu, který je účinným antioxidantem.

Účinky na zdraví

Při pravidelné konzumaci podporují imunitu i trávení, působí proti zácpě, detoxikují organismus, přispívají k lepší funkci krevního oběhu a snižují krevní tlak. Potlačují únavu a bolesti hlavy, příznivé účinky mají i v případě psychických obtíží nebo úzkostí. A zlepšují také kvalitu pleti, vlasů a nehtů.

Pečené kaštany, které se prodávají na trhu Millionstock / Shutterstock.com

Jak vybrat jedlé kaštany v obchodě?

Kromě ceny doporučujeme u kaštanů vždy sledovat především jejich kvalitu. Kvůli své vysoké vlhkosti jsou totiž velmi náchylné k různým plísním, ke kterým mohou vlivem nevhodného skladování přijít už v obchodě. A to většinou zjistíte až doma při konzumaci.

Vždy kupujte pouze krásně lesklé, tmavě hnědé plody s hladkým povrchem. Vyhýbejte se těm se zkrabatělou, matnou slupkou nebo s drobnými dírkami či prasklinkami značícími výskyt červů nebo plísní.

Kde koupit jedlé kaštany?

Pečené kaštany jsou také typickou vánoční lahůdkou, kterou si nesmíte nechat ujít při návštěvě vánočních trhů. Ve větších městech za ně stánkaři zpravidla chtějí kolem 80 Kč za 100 g. Letos je ovšem otázkou, kolik by mohly kaštany nově stát. Nekupujeme je však po kilech, ale na chuť, proto neváhejte a tuto pochoutku rozhodně zkuste!

Sehnat je můžete na podzim i v supermarketech. Jejich cena se pohybuje od 17 Kč do 25 Kč za 100 g.

4 snadné způsoby, jak si kaštany doma připravit

Pokud po kaštanech v obchodě vždy jen pokukujete a přemýšlíte, jak je doma připravit, máme pro vás dobrou zprávu. Je to velice snadné a jde to mnoha způsoby. Ještě, než začnete, je důležité si kaštany připravit. To znamená:

  1. Plody omyjte a proberte.
  2. Nařízněte je nožem do kříže – ve špičce plodu nebo na jeho vypouklé straně (tzv. na bříšku).
  3. Pokud budete kaštany péct (v troubě, mikrovlnce nebo na pánvi), naříznuté kaštany nechte předem cca 3 hodiny máčet ve studené vodě (budou měkčí a dříve hotové).

Krémová polévka z jedlých kaštanů
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Krémová polévka z jedlých kaštanů

Jemná krémová polévka z jedlých kaštanů vás zaručeně ohromí. Tato specialita se připravuje převážně na přelomu podzimu a zimy, kdy dozrávají jedlé kaštany. Jejich pečenou variantu asi netřeba představovat, objevte také tuto nevšední polévku podle našeho receptu.

Krémová polévka z jedlých kaštanů

Vaření ve vodě

Kaštany vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly všechny ponořené. Přiveďte pod pokličkou k varu, poté ztlumte plamen a nechte ještě asi 20 minut vařit. Hotové kaštany odstavte, ale vodu neslévejte. Postupně je odebírejte naběračkou z hrnce tak, abyste je stihli všechny za tepla oloupat.

Pro snazší loupání se také doporučuje kaštany zabalit do utěrky a pomačkat. Skořápka více povolí a půjde to snáze.

  • Tip: Pokud vám dělá zpracovávání horkých kaštanů problém, můžete si pořídit užitečnou vychytávku – kleště na loupání jedlých kaštanů.
Pečené kaštany na pánvi Marka777 / Shutterstock.com

Pečení v troubě

Troubu předehřejte na 200 °C, naříznuté a namočené kaštany vysypte na suchý plech a nechte péct. To, že jsou hotové, poznáte podle typické vůně i podle toho, že se jejich slupka začne v naříznutém místě rozevírat. Klasicky se pečou asi 10–15 minut.

Pečení v mikrovlnce

Je podobné přípravě v troubě, ale rychlejší. Naříznuté a namočené kaštany vyskládejte po obvodu na talířek a doprostřed nalijte trochu vody. Dejte péct na cca 750 W. Doba pečení se může lišit, hotové kaštany začnou syčet a slupka se v místě naříznutí bude otevírat. Pokud kaštany dáte pod poklop, budou hotové rychleji.

Pečení na pánvi

Po vzoru tradičních stánkových prodejců si lze kaštany připravit i doma na pánvi. Na středním plamenu nechte rozehřát pánev a dejte na ni předem namočené a naříznuté kaštany. Pražte cca 10 minut do ztmavnutí (pozor, ať vám nezčernají) a občas promíchejte nebo s pánví zatřeste.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, fresh.iprima.cz, ireceptar.cz