Jedlé kaštany mají stejný obsah vitamínu C jako citrony. Jen málokdo je však umí správně připravit

Jedlé kaštany mají stejný obsah vitamínu C jako citrony. V obchodech ale letos podražily PxHere

Horké pečené kaštany jsou jednou z pochoutek, které neodmyslitelně patří k Vánocům. Poradíme vám, jak je správně vybrat, připravovat i zdali se vyplatí vyzkoušet je na vánočních trzích. Věděli jste, že nejen skvěle chutnají, ale mají i nespočet příznivých účinků na naše zdraví?

Přečtěte si také

Jakou rybu připravit na Vánoce, když vám kapr nevoní?
Jakou rybu připravit na Vánoce, když vám kapr nevoní?

Stejný obsah vitamínu C jako citrony

Jedlé kaštany, tedy plody kaštanovníku setého (Castanea sativa), obsahují vitamíny B, E, K a ve velkém množství i vitamín C. Co se o nich často neví, je fakt, že v nich najdete stejné množství vitamínu C jako například v citronech. Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, zinku, draslíku, vápníku, fosforu i taninu, který je účinným antioxidantem.

Při pravidelné konzumaci podporují imunitu i trávení, působí proti zácpě, detoxikují organismus, přispívají k lepší funkci krevního oběhu a snižují krevní tlak. Potlačují únavu a bolesti hlavy, příznivé účinky mají i v případě psychických obtíží nebo úzkostí. A zlepšují také kvalitu pleti, vlasů a nehtů.

Vyzkoušejte je ještě dnes

Tip: Chcete-li si na pečených kaštanech pochutnat bez nutnosti jejich přípravy, v Albertu můžete zakoupit sáček loupaných pečených kaštanů značky Naše, které vás právě teď vyjdou ve slevě na 29,90 Kč/100 g. Díky praktickému balení jsou ideální jako zdravá svačinka do práce či na cesty.

Kaštany na vánočních trzích, to je zkrátka klasika. Vyzkoušeli jste je už? Francesco Paggiaro / Pexels

Pozor na plísně, vybírejte podle vzhledu

Kromě ceny doporučujeme u kaštanů vždy sledovat především jejich kvalitu. Kvůli své vysoké vlhkosti jsou totiž velmi náchylné k různým plísním, ke kterým mohou vlivem nevhodného skladování přijít už v obchodě. A to většinou zjistíte až doma při konzumaci.

Vždy kupujte pouze krásně lesklé, tmavě hnědé plody s hladkým povrchem. Vyhýbejte se těm se zkrabatělou, matnou slupkou nebo s drobnými dírkami či prasklinkami značícími výskyt červů nebo plísní.

Kaštany na vánočních trzích jsou klasika

Pečené kaštany jsou také typickou vánoční lahůdkou, kterou si nesmíte nechat ujít při návštěvě vánočních trhů. Ve větších městech za ně stánkaři zpravidla chtějí kolem 80 Kč za 100 g. Letos je ovšem otázkou nejen to, kolik by kaštany mohly nově stát, ale také zdali se vůbec nějaké trhy konat budou. Pokud však ano, neváhejte a tuto pochoutku rozhodně zkuste!

Kaštany lze doma uvařit nebo upéct v troubě, mikrovlnce nebo na pánvi Pixabay

4 snadné způsoby, jak si kaštany doma připravit

Pokud po kaštanech v obchodě vždy jen pokukujete a přemýšlíte, jak je doma připravit, máme pro vás dobrou zprávu. Je to velice snadné a jde to mnoha způsoby. Ještě než začnete, je důležité si kaštany připravit. To znamená:

  1. plody omyjte a proberte
  2. nařízněte nožem do kříže – ve špičce plodu nebo na jeho vypouklé straně (tzv. na bříšku)
  3. pokud budete kaštany péct (v troubě, mikrovlnce nebo na pánvi), naříznuté kaštany nechte předem cca 3 hodiny máčet ve studené vodě (budou měkčí a dříve hotové)

Vaření ve vodě

Kaštany vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly všechny ponořené. Přiveďte pod pokličkou k varu, poté ztlumte plamen a nechte ještě asi 20 minut vařit. Hotové kaštany odstavte, ale vodu neslévejte. Postupně je odebírejte naběračkou z hrnce tak, abyste je stihli všechny za tepla oloupat.

Pro snazší loupání se také doporučuje kaštany zabalit do utěrky a pomačkat. Skořápka více povolí a půjde to snáze.

Tip: Pokud vám dělá zpracovávání horkých kaštanů problém, můžete si pořídit užitečnou vychytávku – kleště na loupání jedlých kaštanů. Seženete je například v Tescomě (značka Presto) za cenu 129 Kč.

Výborné pečené kaštany si můžete připravit i doma. Na výběr máte hned ze čtyř postupů Flora Westbrook / Pexels

Pečení v troubě

Troubu předehřejte na 200 °C, naříznuté a namočené kaštany vysypte na suchý plech a nechte péct. Že jsou hotové, poznáte podle typické vůně i podle toho, že se jejich slupka začne v naříznutém místě rozevírat. Klasicky se pečou asi 10–15 minut.

Čekání si zatím zkraťte nějakou tou dobrotou

Pečení v mikrovlnce

Je podobné přípravě v troubě, ale rychlejší. Naříznuté a namočené kaštany vyskládejte po obvodu na talířek a doprostřed nalijte trochu vody. Dejte péct na cca 750 W. Doba pečení se může lišit, hotové kaštany začnou syčet a slupka se v místě naříznutí bude otevírat. Pokud kaštany dáte pod poklop, budou hotové rychleji.

Pečení na pánvi

Po vzoru tradičních stánkových prodejců si lze kaštany připravit i doma na pánvi. Na středním plamenu nechte rozehřát pánev a dejte na ni předem namočené a naříznuté kaštany. Pražte cca 10 minut do ztmavnutí (pozor, ať vám nezčernají) a občas promíchejte nebo s pánví zatřeste.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz