Plynatost a nadýmání nejsou nic příjemného. Trápí vás tyto problémy také? Zjistěte, které potraviny je způsobují a omezte je nebo úplně vyřaďte z jídelníčku. Poradíme vám několik bylinek a léčivých produktů z lékárny, které vám při nadýmání poskytnou účinnou první pomoc.
Které potraviny způsobují nadýmání?
Plynatost a nadýmání může být způsobeno mnoha různými potravinami. Účinky jsou na každého člověka jiné. Jde o velmi individuální záležitost, a tak potravina, která jednomu způsobuje problémy, nemusí druhému dělat vůbec nic.
- Luštěniny
Častým zdrojem plynatosti jsou luštěniny, obzvlášť, pokud jich zkonzumujete větší množství. Důležitá je správná příprava: dlouhá doba namočení, odebírání pěny během vaření apod. Méně nadýmavé jsou loupané luštěniny, obzvlášť červená čočka. Luštěniny je ideální kombinovat s anýzem, majoránkou či bazalkou, které přispívají k lepšímu trávení.
- Brukvovitá zelenina
Zelí, brokolice či kapusta umí zadělat na pěkně nafouklé břicho. To proto, že obsahují rafinózu, kterou v tlustém střevě tráví bakterie produkující plyny. V jiných ohledech je brukvovitá zelenina zdravá, takže se jí nevzdávejte úplně. Konzumujte ji v menších porcích a dbejte na kvalitní tepelnou úpravu. - Mléko a mléčné výrobky
Laktóza je pro spoustu lidí špatně stravitelná. Patříte mezi ně i vy? Vylučte ze svého jídelníčku mléko. Konzumujte raději kysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, které obsahují podstatně méně laktózy. - Příliš slaná jídla
Problémy může způsobovat také vysoký obsah soli. Zvykněte si méně solit a vyhýbejte se soleným chipsům či tyčinkám. - Perlivé nápoje
Sodovka či sycená minerálka dokážou udělat pěknou neplechu. Volte raději neperlivé nápoje. Dávejte si pozor i na látky sorbitol a xylitol, které najdete v některých dietních nápojích bez cukru. - Žvýkačky
Látky sorbitol a xylitol jsou obsaženy i v některých žvýkačkách. Naše tělo plně tyto chemické látky neabsorbuje a putují tak dál do tlustého střeva, odkud vycházejí v podobě „hrozivě zapáchajícího plynu“.
Proč větry tak zapáchají?
Málokdo ví, že plyny, které se nám tvoří v těle, jsou bez zápachu. Ten způsobuje právě jídlo, respektive látky v něm obsažené. Původcem zápachu mohou být potraviny obsahující síru, z nichž v našich střevech při trávení vzniká sirovodík.
Pozor! Velmi silný zápach může být i symptomem nemoci.
Jak bojovat s nadýmáním?
Prevencí nadýmání je omezování potravin, které jej způsobují, a také pravidelný pohyb. Co ale dělat, když nadýmání přijde? Účinnou pomoc vám zajistí čaje nebo přípravky z lékárny.
- Fenykl: známá bylinka při trávicích obtížích, pomáhá s nafouklým břichem i rozbouřeným žaludkem, podobně účinkují máta, anýz nebo zázvor, dále pak heřmánek, který je pro jemnou chuť ideální bylinkou pro děti
- Iberogast: rostlinné kapky řešící problémy s trávením různého druhu, účinně uvolňují bolesti břicha při nadýmání
- Espumisan: měkké tobolky proti nadýmání a pocitu plnosti
- Hylak: kapky podporující funkci střev, pomáhají při různých trávicích obtížích, brání množení choroboplodných zárodků, a tak usnadňují léčení možné infekce, která trávicí potíže způsobuje
- Pancreolan: tablety dodávající potřebné enzymy k normálnímu trávení, pomáhají především při nadýmání a plynatosti
Jestliže vaše problémy přetrvávají delší dobu, navštivte lékaře, neboť se může jednat o vážnější zdravotní problém.