Recept na levné a rychlé vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Vanilkové rohlíčky na talíři vedle vánoční hvězdy Anna Kolásková

Kuchyní se line vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků a to znamená jediné – Vánoce jsou konečně tady! Upéct vanilkové rohlíčky není vůbec těžké. Stačí vám pár ingrediencí, šikovné ruce a voňavé rohlíčky jako od babičky mohou být na stole do hodiny a půl. Nalaďte se na Vánoce, pusťte koledy, nalejte si něco dobrého na zahřátí a dejte se s námi do pečení.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Vanilkové rohlíčky zvládnou i začátečníci

Základem vanilkových rohlíčků je hladká mouka. Pokud se však snažíte žít zdravě, použijte klidně její celozrnnou variantu. Na chuti to nepoznáte, jen barva rohlíčků bude o něco tmavší.

Dále do receptu patří máslo, které musíte nechat změknout zhruba 1 až 2 hodiny před pečením. Potřebovat budete také moučkový cukr, pravý vanilkový cukr (nikoliv vanilinový) a mleté lískové oříšky, které dodají rohlíčkům nádhernou oříškovou vůni.

Posledními ingrediencemi jsou 1 žloutek (nejlépe z vajec z volného chovu) a 1 lžička sušené nebo čerstvé citronové kůry z bio citronu.

Zásobujte se na pečení máslem v akci

Vanilkové rohlíčky – recept

Co budete potřebovat na 1 plech rohlíčků:

  • 120 g hladké mouky (případně pšeničné celozrnné)
  • 100 g změklého másla
  • 40 g mletých lískových oříšků
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 menší žloutek
  • půl kávové lžičky citronové kůry
  • špetku soli (na zvýraznění chuti)
  • moučkový cukr na obalování
Rozemleté lískové oříšky v misce, vedle celé lískové oříšky Canva

Příprava ingrediencí před pečením:

Nejdříve si připravte všechny suroviny: 100 gramů másla nechte změknout na pokojovou teplotu zhruba 1 až 2 hodiny před pečením. Dále si najemno namelte 40 gramů lískových oříšků ručním mlýnkem. Mouku (120 gramů) i moučkový cukr (50 gramů) si odvažte, prosejte přes síto a smíchejte se špetkou soli. Připravte si také 1 žloutek, 1 lžičku vanilkového cukru a půl lžičky citronové kůry. Nyní už máte vše nachystané a můžete se vrhnout na samotné pečení.

Oříšky dodají cukroví jedinečnou chuť

Postup:

  1. Do mísy dejte prosetou hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Na pomoc si vezměte vidličku, kterou těsto pomalu zpracujte.
  2. Jakmile už v těstě nejsou větší hrudky másla, přidejte do mísy mleté lískové oříšky, vanilkový cukr, žloutek, citronovou kůru a špetku soli.
  3. Rukama těsto uhněťte na kompaktní hmotu. Pokud se vám bude lepit, přisypte trošku mouky nebo cukru. Následně jej lze ihned zpracovat, případně nechat odležet v lednici 1 hodinu. Výsledek je prakticky stejný.
  4. Těsto si rozdělte na 6 částí a každou z nich vyválejte na pomoučeném vále do tenkého válečku. Ten potom rozdělte na více částí – rohlíčků – a každý z nich ještě v dlani vytvarujte do výsledné podoby.
  5. Rohlíčky skládejte na předem pomoučený a vymazaný plech nebo na pečicí papír. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 12 minut, dokud nejsou rohlíčky tak akorát tmavé. A nezapomeňte je průběžně hlídat, aby se nespálily.