Jakou rybu připravit na Vánoce, když vám kapr nevoní?

Vánoce nemusí znamenat kapr na talíři. Jakou rybu můžete zvolit? Canva

Vánoční zvyky se zdají být neměnné. Když se nad tím však zkusíme zamyslet, zjistíme, že tradice se mění nejen podle zemí, ale i podle krajů. Není tedy třeba setrvávat v tom, co nám úplně nevoní a ve sváteční čas nepřináší radost. Jednou z tradic, která často vyvolá rozpaky, je i vánoční kapr. Ne všem chutná. Zkuste tedy letos pojmout štědrovečerní hostinu trošku jinak. Jakou rybu zvolit?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Pstruh

Pokud máte ryby rádi „na přírodno“, vězte, že právě pstruh je ten pravý. Jedná se o dravce, který miluje volnou a čistou vodu plnou kyslíku. I ti z chovu jsou na své podmínky dost hákliví. Pstruhů je více druhů a vyplatí se je ochutnat nejen pro jejich chuť, ale také pro vliv na náš organismus – podporují imunitní systém, chrání srdce a mají protizánětlivé účinky (i díky obsaženému fosforu, selenu, omega 3 mastným kyselinám a řadě vitamínů).

Pstruh na másle

Vykuchanou rybu omyjte. Rozehřejte máslo (cca 100 g) a vlijte do pekáčku, kam přidáte i sůl. Poté v lázni pstruha vykoupejte. Pečte bez zakrytí v předem předehřáté troubě na 180 ˚C přibližně 30 minut (nemusíte otáčet). V závěru je možné posypat pstruha rozemletými mandlemi. Před servírováním pokapte citronem.

Tip od Kupi.cz: Abyste minimalizovali chuť a vůni rybiny a naopak vyzvedli jemnost masa, vložte do pstruha na kolečka nakrájenou cibuli.

Kde ulovit pstruha?
Na vánočním stole vynikne i losos Canva

Losos

Losos patří mezi oblíbené ryby na českých talířích. Jedná se druh, který dorůstá až 90 cm a váží kolem 10 kg. Žije zpravidla v chladnějších mořích (díky čemuž pak obsahuje i řadu tělu prospěšných látek v čele s omega 3 mastnými kyselinami). Kdysi migrovali i na naše území, avšak po vystavění přehrad došlo k jejich vyhubení. Od roku 2008 však probíhá pokus o jejich návrat (zejména v oblasti Českého Švýcarska). Pokud chcete své blízké o Vánocích chuťově potěšit, právě losos vám v tom může pomoci. Díky své výrazné chuti unese i větší experimenty. 

Losos s limetkovým přelivem

Zprudka opečte jednotlivé porce lososa na pánvi a poté vložte do předehřáté trouby na 160 ˚C a pečte cca 12 minut. Omáčku připravte na výpeku z ryby na pánvi, kde rozpustíte lžíci másla a přidáte i lžíci hladké mouky. Nechte zpražit. Poté postupně vmíchejte 200 ml vývaru, cca 100 ml bílého vína a šťávu z 1 limetky. Za stálého míchání nechte zhoustnout. Nakonec osolte.

Losos na bylinkách

Připravte si směs olivového oleje, bílého vína a bylin (např. saturejka, dobromysl a tymián). Zabalte jednotlivé porce lososa smíchaného se zálivkou do alobalu (nebo pečicího papíru), aby neunikala šťáva. Vložte prázdný pekáček do trouby a nechte ho předehřát na 180 ˚C. Teprve pak vložte porce lososa v alobalu a pečte cca 10 minut.

Tip od Kupi.cz: Pokládejte lososa vždy nejprve kůží dolů, aby se vytvořila chutná křupavá kůrka.

Udělejte si letos Vánoce jinak. Sáhněte po tuňákovi, lososu nebo tresce. Víme, jak je připravit Canva

Tuňák

Budete možná překvapeni, že tuňák nemusí být jen v „konzervě“. Jedná se o poměrně velkou rybu (dorůstá 2–2,5 metrů a váží cca 230 kg). Podobně jako u lososa obsahuje jeho maso vysoké množství omega 3 mastných kyselin, vitamínu D a řadu dalších vitamínů, například skupiny B. Díky nim pozitivně působí na srdce, podporuje správnou funkci mozku a má kladný vliv i na mužskou potenci. Z nutričních hodnot uveďme, že ve 100 g ryby najdeme přibližně 25 g bílkovin (stavební prvky našich svalů), proto je vhodný i pro aktivní jedince, kteří pracují na své postavě.

Jak připravit steak z tuňáka

Maso bývá velmi chutné, proto je dobré nechat mu prostor vyniknout. Připravte si steak z filetů. Pokud je chcete křehčí, naložte je den dopředu do směsi oleje a pepře. Poté je opečte na vysokých teplotách (cca 230 ˚C) z každé strany maximálně 30 vteřin. Až poté osolte. Maso můžete také obalit v sezamu. Vhodné je jako přílohu zvolit grilovanou zeleninu (cuketa, paprika, cibule, případně žampiony).

Vyzkoušejte steak z tuňáka
Treska se pro svou pevnost hodí i pro přípravu na pánvi Canva

Treska

Mezi výjimečně chutné ryby patří i treska. Je to zřejmě dáno tím, že jde o silnou dravou rybu, která žije v chladnějších mořských vodách mírného pásma. Zajímavostí je, že může dorůstat až do dvou metrů (při váze 90 kg) a dožít se 60 let. Výhodou této ryby je, že se chuťově dokáže přizpůsobit, v různých variantách úpravy se tak může zdát, že jde o úplně jiný druh. Tato variabilita dává prostor k improvizaci. Treska je vhodná i pro ty, kteří dodržují redukční dietu, neboť obsahuje rychle stravitelné bílkoviny a téměř žádný tuk. Zároveň je ideální pro ty, jež si budují svalovou hmotu. Treska má pevné maso, proto dobře snáší i přípravu na pánvi.

Treska s žampiony

Omytou tresku posolte, pokapejte citronem, zaprašte paprikou a opečte ji na pánvi nebo v troubě při 160 ˚C cca 20 minut. Mezitím připravte omáčku z hub: Nechte na másle zesklovatět jemně nasekanou cibulku s česnekem. Přidejte žampiony a opečte doměkka. Nakonec můžete přidat smetanu, kterou za stálého míchání necháte vytvořit hustější omáčku.