Jak správně skladovat kávu, aby si dlouho zachovala intenzivní aroma?

Ženské ruce držící sušenky a šálek kávy na červenobílé šále Vera Dimov / Shutterstock.com

Také patříte mezi milovníky kávy? Naučte se ji správně skladovat, aby si zachovávala úžasnou chuť a vůni! Zjistěte, kde kávu kupovat a kam ji doma uložit, abyste si ji pak mohli vychutnávat v co nejvyšší kvalitě.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Začíná to nákupem

Jestli pijete kávu jen proto, abyste se ráno probrali a byli schopní dojít do práce, možná vám stačí kupovat si v supermarketech velké množství té vakuově balené, mleté.

Pravým gurmánům byste ale takovou kávou radost neudělali. Jestli si chcete svůj oblíbený hořký nápoj skutečně vychutnat, vytvořte si nové návyky.

Místo mleté kupujte kávu zrnkovou. Ideální je ji mlít až těsně před přípravou, nemáte-li však jinou možnost, nechejte si ji namlít v obchodě. Taktéž nekupujte jen levnou kávu v supermarketech, ale vyzkoušejte spíše tu v kavárnách, pražírnách či specializovaných prodejnách. Nese to řadu výhod.

  • Pořídíte zde kávu mnohem vyšší kvality, ba leckdy i čerstvě upraženou.
  • Obsluha vám poskytne podrobné informace a pomůže s výběrem.
Dopřejte si kvalitní horký šálek za dobrou cenu

Velká balení obvykle vycházejí finančně výhodněji, jsou však vhodná pouze pro ty největší „pijany“. Káva ze sebe nejvíce vydá cca 14 dní po upražení, pak pomalu ztrácí kvalitu. Pár týdnů po upražení si na ní ještě pochutnáte, po půl roce už ovšem za mnoho nestojí. Kupujte proto jen takové množství, které jste schopni vypít během přibližně jednoho měsíce.

Talířek se šálkem kávy gurelcesur / Shutterstock.com

Tipy pro lepší skladování kávy

  • Skladujte kávu v původním obalu. Pražírny ji obvykle prodávají v hermeticky uzavřených sáčcích s možností opakovaného uzavírání.
  • Přesypte ji do dózy. Ta by měla být vybavena kvalitním uzávěrem, který nepropustí vzduch ani vlhkost. Nejlepší jsou tzv. vakuové dózy, které nicméně vycházejí poměrně draho. Vyhněte se průhledným skleněným dózám, sluneční světlo kávě nesvědčí. Raději ji proto ani nekupujte v obchodech, kde ji skladují právě ve skle.
Nastartujte svůj den
  • Nedávejte ji do lednice! Možná jste slyšeli, že v ní zůstane delší dobu čerstvá, jedná se ovšem o lživý mýtus. Jejím uschováním zde riskujete, že se zrna dostanou do kontaktu s vlhkostí.
  • Chraňte ji před vysokým teplem. Ponechání v zaparkovaném autě, uložení v blízkosti kávovaru či jiného elektrospotřebiče, který sálá teplo do okolí, skladování poblíž topení, to vše může mít negativní vliv na chuť i vůni kávových zrn.
Šálek horké kávy mezi kávovými zrny Kingmaya Studio / Shutterstock.com

Jaká káva se u nás dá koupit?

  1. Instantní – vyznačuje se snadnou přípravou, chuťově ovšem nebývá příliš kvalitní. Vyhovuje spíše těm, kteří vyhledávají především kofeinové povzbuzení, a nikoliv nutně plnou chuť kvalitní kávy.
  2. Kávové kapsle – slouží k přípravě kávy v kávovaru na kapsle. Obchody nabízejí velký výběr složení, intenzity aromatu a také příchutí.
  3. Zrnková či mletá – v různých poměrech obsahuje dva druhy kávy, a to arabiku a robustu. Rozšířené jsou například značky Illy, Lavazza nebo Tchibo, kvalitnější kávu nicméně nabízejí také malé, lokální pražírny.