Bombardino, svařák z piva a další hřejivé tipy ze zahraničí, které si snadno připravíte i doma

Sklenice s bombardinem a šlehačkou alenacepl / Shutterstock.com

Chtěli byste vyzkoušet také něco jiného než léty osvědčený svařák? Přinášíme vám inspiraci na horké nápoje ze zahraničí. Je libo italské bombardino, horkou sangrii ze Španělska, grog z Tatranského čaje nebo polský svařák z piva? Stačí si jen vybrat...

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Italské Bombardino

Italové si zimu zpříjemňují nápojem Bombardino, za jehož vznik pravděpodobně vděčíme návštěvníkům horského střediska Livigno.

V roce 1972 byla tamější zima velmi třeskutá a nejen lyžaři toužili po nápoji, který by je zahřál, ale i zasytil. A díky nápadu Ericha Ciapponiho se to podařilo. Tento mladý barista smíchal horké espresso s našlehaným a ohřátým vaječným likérem Zabaglione a ozdobil šlehačkou posypanou kakaem – a lahodné Bombardino bylo na světě.

Dnes se k výrobě tohoto italského drinku nejčastěji používají vaječné likéry Advocaat nebo Bombardino. A kávu nahradila brandy nebo whisky. Původní variantě s kávou se dnes říká Calimero.

Když chcete doma vykouzlit grog, potřebujete zásoby

Recept na 2 porce poctivého Bombardina:

V hrnci svařte 2 dl vaječného likéru s velkým panákem whisky, brandy či rumu. Dbejte, aby teplota dosahovala max. 80 °C, jinak se alkohol vypaří. Směs nalijte do silnostěnných sklenic a ozdobte šlehačkou a kakaem.

Tradiční grog ve sklenici s citronem a skořicí Vilvarin / Shutterstock.com

Slovenský Tatratea

Jestliže holdujete silnějším nápojům, můžete vyzkoušet grog ze slovenského likéru Tatratea. Už před několika staletími se jím zahřívali horalové a zbojníci snášející drsnou tatranskou zimu. Nápoj si připravovali z horských bylin, horké vody, medu a destilátu. A jeho podávání bylo rituálem – předtím, než se dotyčný napil, nechyběla střelba do vzduchu, která měla zahnat zlé nemoci. Pro zesílení zdravotního účinku se čaj také zapálil, stejně jako short drink B-52.

Základními ingrediencemi dnešního Tatratea jsou výluhy z černého čaje Assam, červeného rooibosu a bílého čaje, doplněné o tajnou směs koření a bylin, macerovanou ve vinném nebo slivovicovém destilátu. Vybírat můžete hned ze 14 druhů tohoto oblíbeného likéru. Nejsilnější Tatranský čaj je 72% a přezdívá se mu Zbojnický. Grog se ale nejčastěji připravuje z 52% Tatratea, kde chuť bylin vynikne nejvíce.

Recept na Grog Tatratea:

Do silnostěnné sklenice nalijte 1 panáka Tatratea, zalijte horkou vodou a citrónovou šťávou. Přidejte svitek skořice a plátek citrónu.

Španělská Sangria

Národním nápojem Španělska je od nepaměti sangria, tedy červené víno s brandy a nakrájeným ovocem. Španělé si bez svého lahodného moku nedokážou představit ani zimu, a proto si z něj připravují také svařák. Sangriu běžně seženete i v našich obchodech, takže si nemusíte lámat hlavu s recepturou.

Jak připravit horký nápoj Sangria:

Příprava je obdobná jako u svařáku. V hrnci svařte sangrii společně s jedním svitkem skořice, 5 kusy hřebíčku a 1 hvězdičkou badyánu. Základem letní sangrie jsou plátky pomeranče či mandarinek, které nesmí chybět ani v zimní variantě tohoto nápoje. Sangria je sama o sobě sladká, během přípravy ji tedy ochutnejte a případně doslaďte.

Dvě sklenice se svařeným pivem Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Polský svařák z piva

Pokud chcete ochutnat něco opravdu netradičního, zkuste polský svařák Grzaniec vyráběný z piva. Ano, skutečně čtete dobře, Poláci nahradili víno chmelovým nápojem. A proč? Pivu se v Polsku dařilo jen v létě, v zimě byly upřednostňovány jiné moky. To se snažily pivovary napravit, a tak přišly s tzv. pivním svařákem, který je díky vitamínům obsaženým v chmelu skvělým bojovníkem proti nachlazení i jiným zimním neduhům.

Ani chuti se bát nemusíte, prý připomíná svařák s medovinou. A něco na tom asi bude, když už ho pije několik generací Poláků.

Vždycky se hodí mít doma vhodné koření

Recept na poctivý pivní svařák Grzaniec:

Grzaniec si můžete snadno vyrobit i z českého piva – v hrnci ho svařte s medem nebo cukrem a přidejte hřebíček, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Nápoj ozdobte plátkem citrónu. Toto je tradiční receptura, fajnšmekři ovšem navíc přidávají žloutek a rum. Stejně jako u svařáku i tady platí kontrolovat teplotu během přípravy.

Už víte, jaký z drinků vyzkoušíte?