Bombardino, svařák z piva a další hřejivé tipy ze zahraničí, které si snadno připravíte i doma

Sklenice s bombardinem a šlehačkou alenacepl / Shutterstock.com

Chtěli byste vyzkoušet také něco jiného než léty osvědčený svařák? Přinášíme vám inspiraci na horké nápoje ze zahraničí. Je libo italské bombardino, horkou sangrii ze Španělska, grog z Tatranského čaje nebo polský svařák z piva? Stačí si jen vybrat...

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Italské Bombardino

Italové si zimu zpříjemňují nápojem Bombardino, za jehož vznik pravděpodobně vděčíme návštěvníkům horského střediska Livigno.

V roce 1972 byla tamější zima velmi třeskutá a nejen lyžaři toužili po nápoji, který by je zahřál, ale i zasytil. A díky nápadu Ericha Ciapponiho se to podařilo. Tento mladý barista smíchal horké espresso s našlehaným a ohřátým vaječným likérem Zabaglione a ozdobil šlehačkou posypanou kakaem – a lahodné Bombardino bylo na světě.

Dnes se k výrobě tohoto italského drinku nejčastěji používají vaječné likéry Advocaat nebo Bombardino. A kávu nahradila brandy nebo whisky. Původní variantě s kávou se dnes říká Calimero.

Když chcete doma vykouzlit grog, potřebujete zásoby

Recept na 2 porce poctivého Bombardina:

V hrnci svařte 2 dl vaječného likéru s velkým panákem whisky, brandy či rumu. Dbejte, aby teplota dosahovala max. 80 °C, jinak se alkohol vypaří. Směs nalijte do silnostěnných sklenic a ozdobte šlehačkou a kakaem.

Tradiční grog ve sklenici s citronem a skořicí Vilvarin / Shutterstock.com

Slovenský Tatratea

Jestliže holdujete silnějším nápojům, můžete vyzkoušet grog ze slovenského likéru Tatratea. Už před několika staletími se jím zahřívali horalové a zbojníci snášející drsnou tatranskou zimu. Nápoj si připravovali z horských bylin, horké vody, medu a destilátu. A jeho podávání bylo rituálem – předtím, než se dotyčný napil, nechyběla střelba do vzduchu, která měla zahnat zlé nemoci. Pro zesílení zdravotního účinku se čaj také zapálil, stejně jako short drink B-52.

Základními ingrediencemi dnešního Tatratea jsou výluhy z černého čaje Assam, červeného rooibosu a bílého čaje, doplněné o tajnou směs koření a bylin, macerovanou ve vinném nebo slivovicovém destilátu. Vybírat můžete hned ze 14 druhů tohoto oblíbeného likéru. Nejsilnější Tatranský čaj je 72% a přezdívá se mu Zbojnický. Grog se ale nejčastěji připravuje z 52% Tatratea, kde chuť bylin vynikne nejvíce.

Recept na Grog Tatratea:

Do silnostěnné sklenice nalijte 1 panáka Tatratea, zalijte horkou vodou a citrónovou šťávou. Přidejte svitek skořice a plátek citrónu.

Španělská Sangria

Národním nápojem Španělska je od nepaměti sangria, tedy červené víno s brandy a nakrájeným ovocem. Španělé si bez svého lahodného moku nedokážou představit ani zimu, a proto si z něj připravují také svařák. Sangriu běžně seženete i v našich obchodech, takže si nemusíte lámat hlavu s recepturou.

Jak připravit horký nápoj Sangria:

Příprava je obdobná jako u svařáku. V hrnci svařte sangrii společně s jedním svitkem skořice, 5 kusy hřebíčku a 1 hvězdičkou badyánu. Základem letní sangrie jsou plátky pomeranče či mandarinek, které nesmí chybět ani v zimní variantě tohoto nápoje. Sangria je sama o sobě sladká, během přípravy ji tedy ochutnejte a případně doslaďte.

Dvě sklenice se svařeným pivem Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Polský svařák z piva

Pokud chcete ochutnat něco opravdu netradičního, zkuste polský svařák Grzaniec vyráběný z piva. Ano, skutečně čtete dobře, Poláci nahradili víno chmelovým nápojem. A proč? Pivu se v Polsku dařilo jen v létě, v zimě byly upřednostňovány jiné moky. To se snažily pivovary napravit, a tak přišly s tzv. pivním svařákem, který je díky vitamínům obsaženým v chmelu skvělým bojovníkem proti nachlazení i jiným zimním neduhům.

Ani chuti se bát nemusíte, prý připomíná svařák s medovinou. A něco na tom asi bude, když už ho pije několik generací Poláků.

Vždycky se hodí mít doma vhodné koření

Recept na poctivý pivní svařák Grzaniec:

Grzaniec si můžete snadno vyrobit i z českého piva – v hrnci ho svařte s medem nebo cukrem a přidejte hřebíček, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Nápoj ozdobte plátkem citrónu. Toto je tradiční receptura, fajnšmekři ovšem navíc přidávají žloutek a rum. Stejně jako u svařáku i tady platí kontrolovat teplotu během přípravy.

Už víte, jaký z drinků vyzkoušíte?