Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Rostlinná mléka z obchodu. Vyplatí se je kupovat?

Rostlinná mléka z obchodu. Vyplatí se je kupovat?

Rostlinná mléka jsou trendem současné doby. Už je nevyhledávají pouze lidé s intolerancí na laktózu, ale stala se oblíbeným nápojem téměř všech. Především pak příznivců zdravého životnímu stylu. Jejich benefity jsou jistě nesporné, ale týkají se i rostlinných mlék volně dostupných v obchodech, tedy produktů potravinářského průmyslu?

Přečtěte si také

Jak vybrat sjezdové lyže? Nejen jejich délka je důležitá
Jak vybrat sjezdové lyže? Nejen jejich délka je důležitá

Proč se rostlinná mléka začala vyrábět?

Živočišné mléko je již dlouhou dobu oblíbeným nápojem snad celého lidstva. Rostlinné mléko představuje pouze jeho alternativu, která je vhodná zejména pro jedince trpící intolerancí na laktózu, alergií nebo citlivostí na živočišnou bílkovinu. Dalším častým důvodem, proč se někteří lidé přiklánějí právě k rostlinné variantě, jsou mikroby, jež se nacházejí v živočišných mlékách a mohou mít zásluhu na některých onemocněních u člověka, jako je například Crohnova choroba. Z těchto i jiných důvodů, zpravidla také díky stoupající popularitě, se dnes vyrábí rostlinná mléka sójová, ovesná, mandlová, rýžová, kokosová, špaldová, kešu nebo smíšená.

Rostlinná mléka představují alternativu k tomu živočišnému

Zkoumejte výživové údaje

Protože ty nám o kvalitě rostlinného mléka řeknou nejvíce. Pokud si hlídáte denní energetický příjem, zaměřte se na jejich kalorickou hodnotu. Mezi nejvíce vydatné patří v tomto směru rýžové mléko, podobně na tom je i to ovesné. Naopak nejméně kalorií najdete v oříškových mlékách, třeba v mandlovém a kešu.

Větší množství tuků obsahuje mléko sójové a částečně i mandlové. Je sympatické, že většina rostlinných mlék má velmi nízký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA), které mohou ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. Jinak tomu je u kokosového mléka, jehož primární formou tuku jsou právě nasycené mastné kyseliny.

Zajímat bychom se měli také o množství sacharidů, které se v těchto nápojích vyskytují většinou jako cukry, škroby nebo takzvané pomalé sacharidy. Není je nutné hned házet do jednoho pytle, přece jen jsou zdrojem energie, ale pravdou také je, že některá rostlinná mléka obsahují zbytečně mnoho cukru – klasického, třtinového či glukózo-fruktózového sirupu. Nejhůře je na tom mléko rýžové, ve kterém je podobné množství cukru jako například v Coca-Cole.

Sójové mléko obsahuje více bílkovin než ostatní rostlinné varianty

Zapomenout nemůžeme ani na podíl bílkovin a vlákniny. Naprostá většina rostlinných nápojů je na tom stejně – neobsahují téměř žádné bílkoviny. Světlou výjimkou je však mléko sójové. Největší obsah vlákniny se nachází zase v mléku ovesném.

Rostlinné alternativy mohou být obohaceny o přidaný vitamín D, vitamín B12 nebo vápník, který má mimochodem lepší vstřebatelnost než vápník nacházející se v živočišných mlékách. Nejvíce těchto pro tělo prospěšných látek najdeme opět v sójovém mléku.

Na co si při výběru dávat pozor?

Pravděpodobně na obsah cukru. Čím je v mléku vyšší množství cukru, tím více se vyplatí ho vůbec nekupovat. Nejvíce jej najdete, kromě rýžového, také ve variantách ochucených (až 80 g na 1 l), zpravidla čokoládových, vanilkových apod. Pozor si dávejte rovněž na jablečný extrakt, fruktózu nebo maltodextrin, které by mohly způsobit problémy hlavně lidem s poruchami zažívání. Naopak vítejte vyšší obsah bílkovin a přidané vitamíny a vápník.

Kokosové mléko obsahuje hodně nasycených mastných kyselin

Z obchodu nebo domácí?

Určitě domácí výroby. Na výrobě rostlinného mléka v domácích podmínkách není nic složitého, navíc bude plné tělu prospěšných látek, jelikož nepůjde o žádný dochucený a pro potravinářský průmysl výnosnější produkt. Kupovaná rostlinná mléka jsou spíše nevýhodnou a předraženou náhražkou. A jen tak pro zajímavost, v jednom litru mandlového mléka najdete přibližně asi deset mandlí. Takové množství použijete při vlastní výrobě přibližně na 100 ml. 

Tip: K výrobě rostlinného mléka budete potřebovat výkonný vysokootáčkový mixér. Mezi ty nejlepší na našem trhu jsou food processory Sage, G21, Sencor a Bosch.