Nejsou to jen limonády nebo sladkosti. 4 nejhorší potraviny z obchodu, které vám ničí střeva

Žena jí sladké donuty u otevřené lednice Pixel-Shot / Shutterstock.com

O síle imunity a pevnosti zdraví rozhoduje především střevní mikroflóra – tím, co jíme, ji buďto vyživujeme, nebo oslabujeme. Vyvážená strava střevní mikroorganismy posiluje, naopak rychlé stravování, nadměrné množství kofeinu a další nešvary ji vychylují z rovnováhy, což se v konečném důsledku odráží nejen na našem fyzickém zdraví, ale i psychické pohodě. Jakým nápojům a potravinám je proto lepší se vyhnout?

Přečtěte si také

Toužíte po poctivém domácím pečivu? Začněte s přípravou žitného kvásku

Proč je střevní mikroflóra důležitá?

Mikroorganismy a probiotika v našich střevech plní řadu důležitých funkcí pro naše tělo. Střevní mikroflóra je důležitým faktorem celkového zdraví – i proto se říká, že obranyschopnost organismu pochází především ze střev.

Existuje však řada potravin, které důležitým bakteriím ve střevech škodí, a přesto je mnohdy konzumujeme denně.

Nezdravé jídlo z fastfoodu a cukrovinky beats1 / Shutterstock.com

Které potraviny škodí střevnímu mikrobiomu?

Mikrobům, úplně stejně jako nám, prospívají základní, kvalitní potraviny, které nejsou průmyslově upraveny a doslazeny či dochuceny aditivy – náhradními sladidly. Potravina, kterou konzumujeme, by měla být nejen zdrojem živin pro nás, nýbrž také pro naše střevní bakterie.

Některé typy potravin ale tyto bakterie nepodporují a mohou je i zabíjet, čímž pak škodí našemu fyzickému a psychickému zdraví. Které to jsou?

  • Slazené nápoje – Přemíra sladidel v limonádách našim střevům rozhodně neprospívá. Především kolové nápoje jsou úplnými zabijáky střevní mikroflóry.
  • Pochoutkové saláty – Tyto saláty jsou stabilizovány celou řadou konzervantů, aby v obchodech vydržely co nejdéle. Konzervanty nicméně zabraňují nejen tvoření bakterií v salátu, ale i vzniku dobrých bakterií v našich střevech.
  • Cukrovinky – To, že nejsou pro naše tělo zdravé, ví snad každý. Některé konkrétní kousky, jako např. kyselé pásky, ovšem působí velmi negativně i na naše probiotické střevní bakterie.
  • Uzeniny – Zvlášť ty obsahující konzervační látky zastavují i množení přátelských, probiotických bakterií.
Klobásy na krájecím prkénku Valentina_G / Shutterstock.com

Jak obnovit střevní mikroflóru?

Kromě toho, že konzumaci špatných potravin omezíte, v nejlepším zcela vyloučíte, existuje ještě řada věcí, které můžete pro střevní mikrobiom udělat, a tím jej obnovit nebo alespoň stabilizovat a udržovat ve zdraví.

  • Jíst pravidelně – Střeva mají ráda pravidelnost. Proto by se mělo snídat, obědvat i večeřet ve stejný čas.
  • Pravidelný pitný režim – Pijte nejlépe 2 až 3 litry čisté vody denně.
  • Jíst pomalu a řádně žvýkat – Pokud u jídla spěcháme a všechno do sebe jen rychle „naházíme“, střeva se nám odvděčí špatným trávením. To může vést časem až k tzv. malabsorpci, tedy poruše vstřebávání živin z potravy v zažívacím ústrojí.
  • Pestrá a zdravá strava – Bohatá na všechny esenciální vitamíny, minerály, stopové prvky, ale i základní živiny, jako jsou sacharidy, zdravé tuky a hodnotné bílkoviny.
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Obecně lze tedy říci, že bychom neměli jíst často potraviny, které obsahují umělé konzervanty a příliš mnoho cukru. Průmyslově upravené potraviny proto raději nahraďte čerstvými.

Tip: Výbornými zdroji probiotik jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka či kysané zelí.

Zdroje: archiv.szu.cz, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, medicalnewstoday.com