Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

4 nejhorší potraviny z obchodu, které jsou nebezpečné pro naše střeva

4 nejhorší potraviny z obchodu, které jsou nebezpečné pro naše střeva

O tom, jakou budeme mít imunitu a zda budeme zdraví fyzicky i psychicky, se rozhoduje především v našich střevech. Ta jsou proto často označována za náš druhý mozek a mikroorganismy v nich zase za zapomenutý orgán. Máme-li v nepořádku střevní mikroflóru, pravděpodobně se to odrazí na našem celkovém zdraví. Na jaké potraviny a nápoje si proto dát pozor?

Přečtěte si také

Recepty z mletého vegetariánského (ne)masa. Vyzkoušejte veggie plněné papriky nebo mexickou směs
Recepty z mletého vegetariánského (ne)masa. Vyzkoušejte veggie plněné papriky nebo mexickou směs

Mikroorganismy a probiotika, žijící v našich střevech, plní řadu důležitých funkcí pro naše tělo. Střevní mikroflóra je důležitým faktorem celkového zdraví. I proto se říká, že obranyschopnost organismu pochází především ze střev. Existuje řada potravin, které však důležité bakterie ve střevech zabíjejí. Tyto potraviny přitom lidé mnohdy konzumují denně. 

Potraviny, kvůli kterým střevo trpí

Mikrobům, úplně stejně jako nám, prospívají základní kvalitní potraviny, které nejsou průmyslově upraveny a doslazeny či dochuceny aditivy – náhradními sladidly. Potravina, kterou konzumujeme, by měla být nejen zdrojem živin pro nás, ale také pro naše střevní bakterie.

Některé typy potravin ale tyto bakterie nepodporují a mohou je i zabíjet. Tím pak škodí našemu fyzickému a psychickému zdraví.

Dejte si pozor na sladkosti, ničí vám střeva

Na které potraviny si dát obzvlášť pozor?

  • Slazené nápoje – přemíra sladidel v limonádách našim střevům rozhodně neprospívá. Především kolové nápoje jsou úplnými zabijáky střevní mikroflóry.
  • Pochoutkové saláty – tyto saláty jsou stabilizovány celou řadou konzervantů, aby v obchodech vydržely co nejdéle. Konzervanty zabraňují tvoření bakterií v salátu a zabraňují tak i tvoření dobrých bakterií v našich střevech. 
  • Cukrovinky – to, že nejsou pro naše tělo zdravé, ví snad každý. Některé konkrétní cukrovinky, jako např. kyselé pásky, ale působí velmi negativně i na naše probiotické střevní bakterie.
  • Uzeniny – ty, které obsahují konzervační látky, zastavují množení probiotických bakterií a působí nepříznivě na tyto přátelské bakterie, které máme ve střevech mít.
Většina uzenin působí nepříznivě na naše zdraví

Jak obnovit střevní mikrobiom?

Kromě toho, že konzumaci špatných potravin omezíte či ideálně vyloučíte, existuje ještě řada věcí, které můžete pro střevní mikrobiom udělat, a tím jej obnovit nebo alespoň stabilizovat a udržovat ve zdraví.

  • Jíst pravidelně – naše střevo má rádo pravidelnost. Proto by se mělo snídat, obědvat i večeřet ve stejný čas. 
  • Pravidelný pitný režim – nejlépe 2 až 3 litry čisté vody denně.
  • Jíst pomalu a řádně žvýkat – pokud u jídla spěcháme a všechno do sebe jen rychle „naházíme“, naše střevo se nám odvděčí špatným trávením. To může vést časem až k malabsorbci, tedy poruše vstřebávání živin z potravy v zažívacím ústrojí.
  • Pestrá a zdravá strava – bohatá na všechny esenciální vitamíny, minerály, stopové prvky, ale i základní živiny, jako jsou sacharidy, zdravé tuky a hodnotné bílkoviny.

Obecně tedy lze říci, že bychom neměli jíst často potraviny, které obsahují umělé konzervanty a příliš mnoho cukru. Průmyslově upravené potraviny proto raději nahraďte čerstvými.

Test škodlivých potravin

Na test potravin, které zabíjí naše přátelské bakterie ve střevech, se můžete podívat zde:

Tip: Výbornými zdroji probiotik jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka či kysané zelí. Pro výhodný nákup sledujte Kupi.cz.