Kávové kapsle jsou pohodlným, ale drahým potěšením. Víme, jak ušetřit

Uvařená káva v bílém hrnku, v popředí kapsle na kávu amenic181 / Shutterstock.com

Kávové kapsle se těší stále větší a větší oblibě. Už dávno totiž neplatí, že lahodné espresso uděláte pouze ze zrnkové kávy. Z dobrých a kvalitních kapslí připravíte kávu jako z kavárny, a navíc je to rychlá a velmi jednoduchá příprava. Ale vyplatí se?

Přečtěte si také

Nutella prohrála svůj soudní spor. Není jediná, dříve u soudu propadl i Lindt nebo Kucharek

Kávovary na kapsle mají řadu výhod. Jejich obsluha je snadná a příprava kávy vám nezabere více než minutu. Na výběr máte z mnoha druhů a káva má vždy stejnou chuť a intenzitu, jak jste zvyklí. Tato káva oproti té zrnkové neztrácí díky hermeticky uzavřeným kapslím své aroma, takže se skvěle hodí do domácností či kanceláří, kde její spotřeba není tak velká jako v kavárně.

Jaké jsou druhy kapslí a kávovarů?

Kávovarů na kapsle i samotných kapslí se na trhu za několik let existence objevilo několik desítek druhů a typů a kvalitou se mnohdy hodně liší.

Mezi nejčastěji prodávané patří kávovary těchto značek:

  • Nespresso
  • Dolce Gusto
  • Tassimo
  • Tchibo Cafissimo

Nejoblíbenějšími kapslemi pak jsou:

  • Kávové kapsle Cafissimo
  • Kávové kapsle Dolce Gusto
  • Kávové kapsle Nespresso
  • Kávové kapsle Tassimo
  • Kávové kapsle Lavazza

A jak vychází kapsle cenově?

Nejčastěji se kávové kapsle prodávají od 8 do 20 kusů. Většinou narazíte na balení po 16 kapslích za cenu od 100 do 179 Kč. Mnoho druhů káv je však připravováno ze dvou kapslí najednou, kde jedna je na kávu, druhá na mléko. A tak se ve skutečnosti v balení skrývá jen 8 porcí.

Jedna káva vás pak vyjde zhruba na 9–19 Kč. Při zakoupení většího balení v akci můžete výrazně ušetřit na každé kapsli. A pokud si oblíbíte druh kávy připravované jen z jedné kapsle, snížíte tak její cenu na polovinu.

  • Kapsle Nespresso – cena za kapsli se pohybuje kolem 10 Kč, nevyrábí se však varianty kapslí s mlékem, to je třeba připravit si zvlášť
  • Kapsle Nescafé Dolce Gusto – kapsle s klasickým espressem vyjde na 8–9 Kč, ovšem za cappuccino a další varianty s mlékem zvlášť zaplatíte až 18 Kč. V akci pořídíte jednu kapsli i kolem 6 Kč.
  • Kapsle Jacobs Tassimo – jedna kapsle vás vyjde zhruba na 9 Kč (v akci kolem 6 Kč), přičemž pro nápoje s mlékem potřebujete rovněž dvě kapsle na jednu porci, celkem tedy 18 Kč

Tip Kupi.cz:

V prodejnách Lidl můžete koupit kávové kapsle Bellarom, které jsou kompatibilní s přístroji Nespresso. Za cenu 59,90 Kč obchod nabízí tři druhy kapslí v balení po deseti kusech a v akci cena klesá až na 44,90 Kč.

Oproti těmto cenám zaplatíte za porci nápoje z průměrné zrnkové kávy 2–3 Kč. K tomu však potřebujete drahý přístroj na espresso či si osvojit alternativní způsob přípravy, který ale zabere delší dobu.

Co kávovar, to jiné kapsle

Nevýhodou kávovarů na kapsle může být inkompatibilita jejich kapslí. Každý kávovar je uzpůsoben pro jiný druh, například kávovar na kapsle Tassimo nebude schopný zpracovat kapsli Nespresso. A do kávovaru Nescafé Dolce Gusto budete muset vždy kupovat pouze originální kapsle této značky. Při výběru přístroje se proto vždy zaměřte i na dostupnost kapslí.

Problémy s recyklací kávových kapslí

K tomu, aby se dala kávová kapsle roztřídit, musíte nejprve rozříznout její vrchní část nožem a důkladně z ní odstranit kávovou sedlinu, kterou vyhoďte nejlépe do kompostu anebo do směsného odpadu. Poté musíte rozebrat od sebe plastovou a hliníkovou část, a ty pak zvlášť správně roztřídit.

To se asi nikomu s každou kapslí chtít dělat nebude, že?

Pokud ale používáte kapsle od firmy Nespresso, můžete využít jejich recyklační program. Použité kapsle přebírají dopravci při převzetí nové objednávky zákazníkem, případně může zákazník plný recyklační pytel předat v některém z Nespresso Boutiques v okolí.

V ostatních případech jste nuceni kapsle vyhodit do směsného odpadu.

Alternativy běžných kávových kapslí

Neuspokojí vás jednorázové kupované kapsle svou chutí, případně vám vadí, že jimi zatěžujete životní prostředí? Pak můžete sáhnout po znovuplnitelných, kterých je na trhu také velké množství.

S těmito kapslemi ušetříte spoustu peněz, navíc je můžete naplnit jakoukoliv kávou, což u běžných kapslí nelze. Znovuplnitelné kapsle se dají používat opakovaně a jsou vyrobeny z materiálů, které nijak neovlivní výslednou chuť kávy. A po použití je stačí vypláchnout vodou.